sâmbătă, 7 mai 2011

Mihai Giurgea. Secolul 21 va fi apocalipsa lumii voastre

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Citiți, vă rog și comentariile. La finele textului antologat, am adăugat opinii ale cititorilor articolului, selectate de mine. Cu prietenie, Dan Culcer


Secolul 21 va fi apocalipsa lumii voastre

vezi toate articolele de
22 mar la 20:37 55 comentarii 3810 vizualizari.
Secolul 21 va distruge tot ce a creat secolul 20.

Pensie de stat? Ha! Ajutor social? Haha! Concediu si ziua de lucru de 8 ore? Hahahaha…
Asta veți primi in câțiva ani, daca o sa va cereți “drepturile”. Singurul drept pe care îl veți avea, va fi sa va vindeți munca. Daca găsiți pe cineva s-o cumpere. [s.n. DC] Pentru ca numărul șomerilor va fi mult mai mare, decât vor mai putea angaja patronii. De ce? Simplu: pentru că nu mai sunt bani. De fapt, si mai grav: nu mai sunt resursele care stăteau in spatele banilor.
Analiștii împart criza globala in “feliuțe”: criza financiara, criza pensiilor, criza alimentara, criza petrolului, criza suprapopulării… De fapt exista o singura criza enorma si ea se numește așa: ați consumat fără număr. Acum v-a venit nota de plata!

Care e nota de plata?

Miliarde de oameni rămași fără pensii de stat. Sute de milioane concediați. Un dezastru global. Si pur si simplu nu exista scăpare. Știu ca oamenii ar vrea ca, prin magie, sa vina vreun lider epocal, sa le spună: nu trebuie sa mai faceți sacrificii ca sa ieșiți din criza. Va dau eu pâine și pește, la infinit, fără să mai munciți. Cei flămânzi se vor sătura și cei blânzi vor moșteni pământul. Și toate astea, fără sa cresc datoria externa și deficitul bugetar!
Îmi pare rău sa va trezesc, dar Isus nu e disponibil să conducă guvernul. Nici Moș Crăciun. Disponibili sunt doar oameni ca Angela Merkel, care i-a anunțat anul trecut pe germani ca trebuie sa facă cea mai dura reforma din istoria tarii, si ca zeci de mii de bugetari vor fi concediați. In ultimii ani, am trăit peste posibilitățile noastre, le-a zis doamna Merkel.
Îmi vine sa rad când ii aud pe comuniști smiorcăindu-se: pai ce, ne întoarcem la secolul 19? O, nu! Va fi mult mai rău ca in secolul 19, vă asigur! In secolul 19 nu se băteau 7 miliarde de oameni pe resursele unei planete epuizate.
Noua Ordine Mondiala strivește România socialista sub șenile.

După articolul România socialista a murit sub ochii voștri, câțiva cititori mi-au scris pe Capitalism pe pâine, ca socialismul românesc e încă foarte solid si ca nu e clintit de noul Cod al Muncii:
“plata nemuncii se face in continuare? Contribuțiile la învățământ si sănătate sunt in continuare obligatorii? (Ba s-a băgat si coplata intre timp, dar numai pentru cei care oricum contribuiau, normal). Investițiile publice se fac in continuare cu dedicație? Populația rurala (50% din tara) continua sa fie scutita de orice fel de impozite si sa trăiască in afara circuitului fiscal al statului român?” (Keep It Simple).

E evident ca schimbarea Codului Muncii nu înseamnă sfârșitul reformei capitaliste. Însă mi se pare evident ca sistemul social-mafiot, căruia i s-au pus bazele in 1990 si care a fost după aia întărit sub fiecare guvernare (inclusiv CDR), a primit prin asta o lovitura grava. Prin posibilitatea de a concedia ușor bugetarii si de a-i trimite in privat, s-a lovit chiar in baza electorala a acestui sistem. De asemenea, s-a lovit si in principiul lui cel mai drag: ca statul va avea grija de oamenii năpăstuiți, care nu-si pot găsi o slujbă. Inclusiv mulți PDL-iști (majoritatea, poate) nu sunt de acord cu schimbările. Pentru ca toata clasa politica, in ansamblul ei, trăiește pe spinarea statului si are tot interesul sa conserve sistemul.
Cine a impus deci noul Cod? Traian Băsescu? Să fim serioși! Daca asta avea in cap, Traian Băsescu îl putea impune încă din 2004-2005 (când Tăriceanu îl pupa in fund). Sau din 2010, când Boc a rămas singur la guvernare. Nu, schimbarea asta a fost evident impusa din afară. Ea marchează oficial un shifting de putere de la clasa politica românească, la forțele externe care guvernează acum România: forțe reprezentate prin FMI si UE. Si mai precis: la americani și la germani. Interesele lor sunt mai puternice decât interesele politrucilor români. Aceste forțe, sigur nu sunt partizanii sistemului socialist românesc si îl vor distruge. Cu orice preț. Indiferent dacă socialiștii români or să urle ca din gură de șarpe.
România e colonie din noiembrie 2010.
Noul Cod al Muncii este doar primul act oficial al noului “guvern”. Un act care este total împotriva politicii din ultimii 20 de ani. De aceea am spus ca marchează moartea României socialiste. Nu pentru că n-ar mai fi nimic de făcut! Sigur ca in România mai este si corupție, si birocrație, sistemul de impozite e o mizerie etc.
Dar e pentru prima oara după al Doilea Război Mondial, când la conducerea României sunt forțe autentic anti-socialiste. Chiar si până acum, UE și FMI au dictat linia externă a politicii si au dat indicații economice (nivelul deficitului, de pilda). Dar aceste indicații n-au fost respectate. Iar ei, niciodată până acum n-au spus câți bugetari să fie concediați, ce legi să votăm, sau cum să ne schimbăm Constituția. Nici nu e posibil să-i zici așa ceva unei țări independente.
Noua Ordine înseamnă chiar ordine!

Si tocmai asta e marea schimbare: România nu mai e independentă. Ei au văzut ca nu e eficient sa ne dicteze din exterior, așa ca au pus mâna direct pe volan. Odată cu noul Cod al Muncii, România a devenit oficial o colonie. În Noua Ordine Europeana, ea va avea rolul de…hai sa nu zicem de sclav, că autoritarismul nu e dictatură. Ci de servitor. Un fel de handyman pe care îl trimiți sa repare W.C.-ul, pana te întorci tu acasă de la afacerile tale serioase. Si cred ca rolul asta e mult mai bun, decât sa fii complet in afara ordinii europene.
Să zicem că vine PSD. Și ce dacă?

Vor rămâne aceste forte la putere? Pentru cel puțin un secol! România a devenit mult prea slabă financiar, ca să se mai conducă singură. Sau credeți cumva ca o sa-l apuce pe Ponta naționalismul și o să refuze ordinele? Au mai încercat și Ceaușescu, și Miloșevici. Ar fi chiar amuzant!
Așa că, știți ce o sa facă PSD? O sa-si facă temele, ca un elev silitor. O sa continue politica de distrugere a socialismului românesc (pe care tot ei l-au creat). O sa dea in sindicate, in pensionari, in bugetari si in tot ce a însemnat România socială, creata de Ion Iliescu in 1990.
Ba chiar mi-ar plăcea sa-i vad, în genunchi, cum trudesc la demolarea statului lor social. Piatra cu piatra. Sub umbra puștilor americane și germane. Mai ales ca după ce o sa termine ei de muncit și or să ridice obosiți privirea, exact atunci, o să se apese pe trăgaci.
Pentru că socialiștii n-au ce căuta in secolul 21.
Autorul discută pe Capitalism pe paine

 
 Comentarii selectate de Dan Culcer. 
«Urmaresc cu interes articolele domnului Giurgiu. Desi ating o problema structurala a Romaniei si nu numai, analiza nu este completa. 
Căderea economica in care se afla azi Romania are la baza urmatorii factori:
1. Cheltuielile din zona administratiilor de stat (45%). Aici intra nu numai lipsa eficientizarii aparatului de stat, a profesionalismului din acest domaniu, cat si lipsa de responsabilitate fata de risipa existenta de 70 de ani. Ca vinovati intra: clasa politica nereformata (in interiorul partidelor politice nu exista filtre interne pentru promovarea valorii), lipsa unei constiinte civice la nivel de cetatean (un votant occidental taxeaza imediat o minciuna a politicienilor), mediul privat aflat in legaturi de afaceri cu statul (multe firme private sunt complici la acest jaf, desi ele numesc asta “oportunitati de afaceri”.
2. Abordare gresita a semnalelor privind criza (2008-2010)(20%), decizii gresite sau intarziate. Ca vinovati intra: PM Tariceanu si Mugur Isarescu pentru 2008, PM Boc pentru 2009-2010. Aici ma refer la: lipsa de masuri pentru micsorarea deficitului de cont curent in 2008, cresterea la 70% din venituri a gradului de indatorare in 2008, mentinerea si cresterea cheltuielilor cu statul in 2009, masuri pompieristice in 2010.
3. Criza externa propriu-zisa (20%)
4. Managementul neperformant din firmele private romanesti format in perioada 2000-2008 (15%). Aici este un aspect care nu a fost discutat. In perioada 2000-2008 s-a creat in Romania o categorie de manageri care au fost supraevaluati. Ei traiau cu impresia ca cresterea cu doua cifre (!!!) anuala existenta in majoritatea business-urilor din Romania in acea perioada se datoreaza lor. Nimic mai fals. Cresterea s-a datorat contextului istoric favorabil in care s-a aflat Romania. Ei nu au avut ocazia sa se lupte cu scaderi, cu nevoia stringenta de crestere a competitivitatii si a inovarii. In momentul in care trendul general s-a schimbat majoritatea firmelor din Romania au avut probleme.
In occident marile corporatii se lupta de zeci de ani pentru o crestere de 3% pe an.
Orice stat puternic are o administratie puternica, incepand cu Japonia, Germania si terminand cu SUA sau Franta.
De ce Romania nu are o administratie puternica, eficienta si profesionista? Fiecare dintre noi are, direct sau indirect, o vina.
PS Nu am lucrat nici o zi la stat. »

«Nu e fraier cine cere,este fraier cine da,parca asa se spune la negocieri.Noua ordine mondiala se va aplica doar cetenilor captivi de la orase,taranimea se afla de 50 de ani intr-o oaza de siguranta,scutiti de taxe si impozite minimale,agricultura de subzistenta ii va ajuta pe acestia sa depaseasca orice hop.Uitati-va la japonezi,nu mai sunt alimente in markete,ei bine,taranimea noastra nu ar avea nici o problema,majoritatea au rezerve sa traiasca pana la recolta urmatoare.In plus,nefiind atat de dependenti ca orasenii de plimbatul cu masina,telefonie celulara,internet si cablu tv,consuma foarte putine lichiditati.Ei sunt categoria care va supravietui oricarui cataclism,daca a rezistat ea si colectivizarii!Noua ordine mondiala va fi doar pt oraseni.»

« Poti sa-mi explici si mie cam ce fac cei de la privat, ca am inteles cum ii cu cei de la stat. Te intreb pt ca in tara asta nu mai gasesti nici macar un bold fabricat in Romnaia… La Cluj a venit Nokia care importa 99% din ceea ce au nevoie, folosesc forta de munca pt asamblat si atat… Cam asa-i peste tot. Lucrez la un privat sa-i intretin sculele… de acu 20 de ani. A avut nevoie de un rectificator… a dat zeci de anunturi pana am gasit unul …de 70 de ani… La fel e cu strungarii, matriterii, sudorii, etc. Voi probabil ca lucrati cu calculatoare, in ateliere de facut covrici sau cornuri si de aceea nu vedeti realitatea. Vorbiti de tarani si impozitarea lor dar nu ati fost pe la “tara” sa vedeti ce-nseamna viata de taran sau de fermier cum le zic unii… Sunt terminati ! Nu au utilaje, nu au samanta, nu au ingraseminte, nu au suficient pamant si traiesc de pe o zi pe alta… Becul se aprinde maximum o ora… că-i scump curnetul… Sunteti precum vechii propagandisti de partid doar ca sunteti de coloare sau sens invers !»

«Excelent articol, din pacate foarte adevarat.
Din pacate pentru bugetari, ca pentru cei de la privat nu se va schimba mare lucru.
Eu nu-mi doresc sa vad decat sute de mii de bugetari trimisi in somaj, iar dupa somaj as vrea sa-i vad murind de foame. Bugetarii sunt inutili, iar daca sunt restructurati nu-i angajeaza nimeni la privat, sunt lenesi, hoti, corupti, ineficienti, neproductivi, sunt fiinte inutile. De 20 de ani astept clipa in care nenorocitii de bugetari vor plati pentru bataia de joc la care am fost supusi:
-te duceai la ITM cu state de plata, la Grivita, si trebuia sa stea 500 de oameni pe holul lor de 60 cm latime, la temperaturi de 60 grade, in timp ce ei se lafaiau in pauze de masa si aer conditionat, si cand intrai la ei nu aveai stampila pe timbru. Sa muriti!
-te duceai la Adm Financiara sa depui declaratii si gaseai 500 de persoane la coada, iar coada era pana pe strada din spatele cladirii. Afara erau 45 de grade, iar bugetaru lasa sa intre 3 persoane, sa nu le mancam aerul conditionat. Si iarna…. Sa cersiti!
-sunai la casa de sanatate sa primesti informatii. Ele sunt confidentiale, iar dobitocu’ de acolo nu stie sa se prezinte si iti inchide telefonul. Mai incerci de 300 de ori si suna ocupat. Si toata saptamana la fel. Te duci personal la CASSMB si constati ca este coada de 500 de persoane. In interior lumea joaca poker pe calculator; Sa aveti nevoie de medicamentele alea si sa le cuparati pe bani, bugetari tampiti!
Cum poate fi eficient sistemul de sanatate daca sunt 300 de spitale al caror scop nu este sa vindece bolnavi, ci sa plateasca salariati bugetari? Daca se inchide spitalul ala, cei 250 de salariati merg in somaj, iar orasul se desfiinteaza pentru ca din el traiesc 1000 de persoane.
Cum poate fi profitabil CFR, daca scopul acestei firme este sa plateasca liderii si membrii de sindicat, nu sa transporte calatorii? Vor sa le stearga datoriile. Eu nu sunt de acord, eu (ca si actionara la aceasta societate-am cetatenie romana si statul roman este proprietarul)nu vreau sa suport salariile bugetarilor din transporturi. Nenorocitii astia nu pot merge decat cu audi si toyota de minim 45.000 euro, in timp ce statul vrea sa le stearga datoriile.
Si ala de la Oltchim, vrea cu orice scop sa scoata investitorul german din actionariat, sa nu-l mai traga nimeni de maneca, sa sparga banii aiurea…
Sa ma iertati pentru marimea comentariului»

«Foarte bun articolul Domnul Giurgea chiar dovedeste ca e cam singurul economist adevarat din tara asta si intelege pana la urma ce se intampla cu lumea, planeta asta.Ceea ce multi nu inteleg a spus-o domnul Giurgea: “De fapt exista o singura criza enorma si ea se numește așa: ați consumat fără număr”
Exact, in ultimii 150 de ani a existat doar crestere economica exponentiala, fara numar,iara toate sistemele economice se bazeaza pe crestere infinita economica.Cresterea populatiei, a salariilor, a contributiilor, a datoriilor, si in final a consumului.Dar cu ce…cu resurse limitate?! Asta a fost, s-a terminat petrecerea.Petrolul nu e infinit si nici resursele acestei planete.
Ce inseamna crestere exponentiala? Pai la o crestere economica de 10% pe an, in 7 ani ti-ai dublat PIB-ul.China e un exemplu.Si China la un moment dat se va prabusi sub propia greutate.
Uitati-va la orasele de acum.In 20 de ani s-ar putea sa ramana un peisaj demn de MadMax, precum Pripyat unde se afla centrala nucleara de la Cernobil.Exact asa s-ar putea sa arate orasele peste 20 de ani.
Singura solutie? Fuziunea nucleara si un program de reciclare in masa la nivel global, cum nu s-a mai vazut! Altfel va fi un privilegiu si sa muncesti, nu un drept!
Despre reciclare, la fel cum asamblezi o masina pe linia de productie, la fel ar trebui sa si o dezasamblezi pana la ultima piulita si sa refolosesti totul prin reciclare.
Altfel, sfarsitul erei industriale e foarte aproape.»

Niciun comentariu: