joi, 5 mai 2011

Mihai Giurgea. Casa Națională de Pensii: declarație de faliment

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Casa Națională de Pensii: declarație de faliment

vezi toate articolele de
3908 vizualizari la sursă. Publicarea s-a făcut la 23 feb la 08:30 Vedeți și cele 42 comentarii .

Declarația de faliment e inevitabilă.
Aici nu e cu dacă și cu parcă. Nu există nici cea mai mică șansă ca sistemul de pensii să supraviețuiască. Și n-are nici o legătură cu politica, după care sunt înnebuniți toți românii. Ci cu aritmetica. Calculul e simplu și nu dă cu virgulă. Ani de zile pensionarilor li s-a spus că statul le pune bani de-o parte ca să aibă la bătrânețe. E o minciună. Banii lor au fost mâncați de multa vreme, de stat și de inflație. Sistemul de pensii e un sistem piramidal clasic: pensionarii își primesc pensiile din banii angajaților care urmează să intre în sistem.
Si încă ceva: sistemul de pensii e alimentat doar de angajații care produc cu adevărat bani. Adică de sectorul privat. Ăia sunt toți banii României, nu alții! Statul tot mută dintr-un buzunar în altul banii luați de la firmele private, dar nu reușește să-i înmulțească.
Sistemul de pensii, piatra atârnată de gâtul economiei!

  • România dă pensionarilor 10 miliarde de euro pe an.
  • România dă bugetarilor 9.3 miliarde de euro pe an.
  • România pierde prin șpăgi 3 miliarde de euro pe an.
Ca să își mai revină vreodată economia, firmele din România au nevoie de reduceri de taxe de 20 de miliarde de euro pe an, în următorii 10 ani. Bani pentru investiții (private, nu de stat!). De unde? Păi, oricine poate să ghicească.
Falimentul e singura soluție corectă.

Casa Națională de Pensii, ca orice instituție, poate da faliment. Nu e “prevăzut” în lege? Păi să se prevadă! După care sistemul de pensii poate fi pus pe baze sănătoase. Adică liberalizat. Fiecare trebuie să decidă singur dacă vrea să își strângă banii de pensie la bancă, la o societate de asigurări, sau la el sub pernă. Nu mă învață pe mine statul ce să fac eu cu banii mei! Când de fapt s-a dovedit că el habar n-are ce să facă cu banii lui.
Încetarea de plăți e un lucru foarte normal. Și foarte moral. Da, le-ai luat banii oamenilor. Da, i-ai administrat mizerabil. Dar măcar recunoști și suporți consecințele, ca la orice faliment. Da, e un dezastru pentru milioane de oameni. Da, mulți or sa sfârșească în șanțuri. Dar așa e corect.
În schimb, dacă ascunzi falimentul și iei banii altor milioane de oameni nevinovați pentru sistemul tău piramidal, dacă le promiți și lor pensie, deși de acum știi clar că n-or să primească nimic, asta nu mai e un simplu faliment. E o escrocherie. E fraudă.
Nu mai plătiți contribuții de pensie. Plătiți degeaba!

Sistemul de pensii nu se va prăbuși peste 30 de ani, cum încearcă să vă liniștească autoritățile. Sistemul de pensii s-a prăbușit încă din 2009, când a fost nevoie de banii FMI ca România să nu declare oficial falimentul. Guvernul a sperat că mizeria se va curăța ”de la sine” în 2010. Dar anul 2010 a fost și mai greu ca 2009. Peste 400.000 de firme au dispărut din economie. Numărul contractelor de munca a scăzut cu 1.7 milioane.
Iar 2011 va fi mai greu ca 2010. FMI nu va mai da bani României în 2011. Știu, guvernul român a zis că cică, nici n-am avea nevoie. Dar a doua zi s-a împrumutat la bănci, pe o dobândă dublă. Așa că povestea cu România și FMI-ul, e ca povestea cu vulpea și strugurii prea acri.
Eu aștept cu interes să văd cum se vor plăti pensiile și salariile, fără FMI. Bănuiesc că din ce în ce mai puțin, și cu întârzieri tot mai mari…și mai mari…până când în final, din robinetul statului n-o să mai picure nimic!
Bismarck v-ar trage un șut în fund și v-ar concedia pe loc!

M-a uluit zilele trecute o fostă ministră a Muncii, care spunea cu mândrie ca actualul sistem de pensii e minunat, e sublim etc.…pentru că a fost inventat de Otto von Bismarck, cancelarul Germaniei. M-a uluit pentru că, de obicei, proștii sunt cei care se sprijină pe argumentul autorității.
Si cât de prost trebuie să fii, ca să nu-ți dai seama că în urmă cu 130 de ani, când a introdus Bismarck sistemul, speranța de viață în Germania era de doar 45 de ani, nu de 80? Iar el a stabilit intenționat vârsta de pensionare la 65! Adică majoritatea germanilor nici n-apucau să consume banii de pensie!
Așa că Bismarck a rezolvat o problemă cu datele pe care le avea. Și a sperat desigur că urmașii lui vor fi destul de inteligenți, ca își găsească propriile lor soluții, la propriile lor probleme. Dar a fost prea optimist. Urmașii lui sunt atât de idioți, încât nici nu-și dau seama că problema s-a schimbat. Și aplică la infinit aceeași soluție.
Singura șansă pentru pensionari: mărirea numărului de angajați.

Iar asta nu se va întâmpla niciodată. De ce? Simplu: pentru ca au rămas prea puțini români în România. Și sunt din ce in ce mai puțini.
Cu populația activă care se mai află acum în mod real pe teritoriul României, nu există nici o șansă ca economia să mai susțină cheltuielile statului. Nici pensiile, nici salariile, nici șpăgile. Nici în aprilie 2011, nici în 2012, nici în 2013. Niciodată.
Câți români mai sunt de fapt în România?

Din 2010, circa 3.5 milioane de români munceau legal în Uniunea Europeană, afirmă Banca Mondială. Dar să nu-i uitam pe cei care câștigă bani ilegal în U.E. (muncitori la negru, prostituate, hoți, criminali) – si care sunt mult mai mulți. Câți? Păi tot Uniunea Europeană raportează că România este cel mai mare exportator de prostituate: circa 1 milion! (vezi si articolul: Impozitarea prostitutiei salveaza România). Dacă adăugăm muncitorii la negru din agricultură, construcții, restaurante, dar și celelalte meserii specific românești (cerșetorii, hoții de buzunare, ucigașii), ajungem la minimum 7 milioane de români în afara granițelor. Asta înseamnă că, în acest moment, în România nu mai sunt decât cel mult 14 milioane de persoane. Din care bani produc efectiv cel mult o zecime. Adică 1.4 milioane.
Și cu cât e mai greu, cu atât vor pleca mai mulți. În anii 2000-2009, au plecat mai mult muncitorii. În 2010 însă, au început sa plece și patronii. Care prin Bulgaria, care prin Ungaria, care prin Londra… Următorul val de emigranți acesta va fi. Iar ăștia nu pleacă doar cu traista-n băț! Ci și cu banii, și cu dorința de afaceri.
Ei, atunci de la cine o să mai luați bani de pensii?
Liniștiți-vă, dragi cititori: țara voastră e terminată!

Mi se pare extrem de amuzant cum o grămadă de tembeli fac spume la gura pro- sau contra lui Traian Băsescu, când de fapt Traian Băsescu nu mai are nici o legătura cu viitorul României. Nici el, nici Iliescu, nici altcineva dintre politrucii români. Pur și simplu, România a fost distrusă atât de grav în ultimii 20 de ani, încât nu mai există vindecare. Criza n-a fost decât ultima picătură.
Ce-ar mai putea să facă acum un guvern? Să crească natalitatea cu forța? Să-i oprească pe români la graniță, să nu mai plece? Să nu mai fure? Vise plăcute! Uitați-vă pe fereastra: țara pe care o vedeți și cu care v-ați obișnuit, își trăiește ultimele clipe. În locul ei va apărea o țară nouă. Cu altă Constituție, cu alte taxe (poate chiar și cu altă hartă).
Dar sigur cu alt sistem de pensii.
Autorul discută pe Capitalism pe paine

Niciun comentariu: