vineri, 20 mai 2011

Diaspora finanțează o carte care tratează foametea provocată de sovietici în Basarabia

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Diaspora finanțează o carte care tratează foametea provocată de sovietici în Basarabia


Trei organizatii ale diaspori romanesti de pe ambele maluri ale Prutului vor finanta cartea regretatului literat basarabean Alexei Vakulovski, un volum de marturii ale supravietuitorilor foametei din 1946, realizat pe baza interviurilor luate concetatenilor sai din satul Antonesti, intitulat "In gura foametei", cu un studiu introductiv de Flori Balanescu, si care este in curs de aparitie la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului din Bucuresti, transmite Romanian Global News.

Cartea apare cu sprijinul COMITETULui ROMANO-AMERICAN PENTRU BASARABIA, FUNDATIA GRIGORE VIERU, CONSILIUL ROMAN AMERICAN, organizatii romanesti din SUA, organizatii din care fac parte si fosti detinuti politici sau urmasi ai unor oameni care au avut de suferit de pe urma represiunii comuniste, constienti de insemnatatea istorica si culturala a acestor marturii.

Este un volum-document, datorita caracterului sau de recuperare a memoriei istorice recente. Cartea are si importante valente antropologice, sociale si culturale, cu atit mai mult cu cit fenomenul foametei organizate de regimul sovietic pentru a anihila orice urma de rezistenta nationala si umana in teritoriile luate in stapinire este, din nefericire, prea putin cercetat si cunoscut in spatiul romanesc si in strainatate.

"Prin editarea acestor fragmente de durere omenească, realizatorul lor a dorit atât recuperarea memoriei trauma­tizate a comunităţii din care a făcut parte, cât şi o împărtăşire tardivă din partea fraţilor.


Românii basarabeni au avut parte nu doar de rusificare, deznaţionalizare, deportări în Siberia, o parte considerabilă a lor, refugiaţi din calea războiului în România din dreapta Prutului în perioada 1940-1944, au fost victimele în Uniunea Sovietică, ale deportărilor în Câmpia Bărăganului, mulţi au ajuns în închisorile politice româneşti. Comunismul a traumatizat oamenii atât la Vest, cât şi la Răsărit de Prut, iar în timpul marii foamete din anii 1946-1947, fiinţa umană a fost zdrobită până la ultima fibră a rezistenţei biologice şi morale. O foamete gândită strategic la Moscova pentru a înfrâna orice urmă de rezistenţa"


Cartea se vrea si un argument in plus pentru adoptarea de catre Camera Deputatilor a propunerii legislative a deputatului Tudor Pantaru de instituire a unei Zile nationale menite să cinstească memoria românilor ce au căzut victime masacrelor, deportărilor şi foametei din cauza regimului totalitar sovietic, în nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

la 27 februarie 2011

Niciun comentariu: