luni, 5 octombrie 2009

Codex Alimentarius. O analiză atentă

Extrag din situl Altermedia Info conluziile unei analize. Partea ce mai interesantă este finalul unde sunt propuse atenției noastre sursele pentru urmărirea modului în care se produce legislația în România. 

Aici se află cheia viitorului și posibilitatea de a afla ce vor oamenii politici și ce interese apără și slujesc ei. Doar urmărind cu atenție legile vom pricepe ce și cum trebuie să votăm.

Dan Culcer

Codex Alimentarius – bun sau rau?

de Liubovi Grecea
Revin asupra subiectului Codex Alimentarius, pentru ca, din februarie, cand am primit un mail alarmant insotit de o petitie impotriva adoptarii acestui Codex, am tot incercat sa aflu ce e cu el, cam pe unde e adevarul si ce ne paste. Pana in februarie nu auzisem nimic despre Codex si habar nu aveam ca exista asa ceva si ca ne poate influenta vietile. Negasind raspunsuri pertinente nici in mass media nici pe bloguri, site-uri, mi-am amintit ca am facut totusi o facultate de jurnalism, si ca cel mai bine e sa o iau metodic si sa incerc sa descopar ce este acest Codex Alimentarius si ce face el, ce vrea sa faca si daca e de bine sau de rau. Mai jos veti gasi ce a rezultat din aceasta mica investigatie facuta pe cont propriu, intr-un timp de o saptamana si jumatate, exclusiv din surse de pe internet. Inarmati-va cu rabdare, daca il cititi.


CONCLUZII

  • Codex-ul in sine nu este nici rau, nici bun. Este o colectie de standarde si recomandari care incearca sa unifice si sa standardizeze chestiunile legate de alimentatie in tarile lumii. De ce anume ar fi nevoie de asa ceva, asta este o cu totul alta discutie.
  • Codexul in sine nici nu obliga, nici nu pedepseste pe nimeni… dar pe baza lui se poate ajunge in instanta la World Trade Organisation (WTO), pentru ca o tara care a adoptat standardele Codex se poate plange daca produsele sale nu sunt primite pentru vanzare intr-o alta tara care nu agreeaza regulile Codexului, si probabil ca prima va avea castig de cauza.
  • Codexul nu e o colectie de legi. Legile sunt cele care ne pot obliga sa consumam organisme modificate genetic, sa nu avem acces la plante medicinale, sa avem pe masa fructe si legume iradiate, tot ele ne pot pedepsi daca nu ne conformam. Iar legile care ne pot afecta in mod direct (sau indirect) sunt cele care se voteaza in Parlamentul nostru, cele care sunt promulgate de presedinte, cele pe care le da Guvernul nostru. Mai sunt si legile Uniunii Europene, care devin din ce in ce mai presante, si vor deveni obligatorii cand vom fi membri intregi ai UE. Un exemplu de astfel de lege este directiva privind plantele medicinale (probabil de aici si parerea gresita ca in Codex se interzic plantele medicinale si terapiile naturiste) numele ei complet e Council Directive 87/22/EEC of 22 December 1986 on the approximation of national measures relating to the placing on the market of high-technology medicinal products, particularly those derived from biotechnology. Aceasta este, din fericire, pe moment, respinsa prin alta directiva (Council Directive 93/41/EEC of 14 June 1993), probabil din cauza nemultumirilor mai multor state membre.Vorbind despre legi dubioase si anti-libertati, in Canada a fost cat pe ce sa fie adoptata o lege care e extrem de restrictiva in ceea ce priveste produsele naturiste (Bill C-51). Insa reactia societatii civile si opozitia masiva a opiniei publice a derutat politicienii, care pe moment par sa fi renuntat la acest proiect.
Prin urmare, se pare ca doar informandu-ne mereu asupra legilor care se invart prin Parlament, pe la Guvern si pe la Presedintie (stiu ca e greu, pentru ca mass-media reflecta orice, in afara de lucrurile cu adevarat importante care ne pot influenta semnificativ viata in rau sau in bine), putem sa nu fim luati pe nepregatite, cum suntem de obicei. Caci iata asa Legea cip-urilor biometrice, Legea privind inregistrarea convorbirilor telefonice, Legea privind introducerea pe piata a organismelor modificate genetic au fost adoptate pe tacute. Si ne-am trezit cu ele in vigoare, si abia atunci am inceput (unii dintre noi) sa ne ingrijoram si sa luam atitudine; abia atunci mass-media le-a acordat atentie.
Ca surse de informare in ce priveste legile aflate in dezbateri recomand:
  1. proiecte de lege pentru care Guvernul işi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului: http://www.gov.ro/forma-finala-a-proeictelor-de-lege-pe-care-guvernul-isi-va-angaja-raspunderea-in-fata-parlamentului__l1a106607.html
  2. activitatea Guvernului: http://www.gov.ro/content/index/l/1/p/1/c/27/
  3. newsletterul Guvernului „Romania in UE“ http://x.gov.ro/presa/integrare/afis-buletin.php
  4. note de fundamentare pentru acte emise de guvern: http://www.gov.ro/content/index/l/1/p/1/c/20/
Am scris acest articol pornind de la premisa ca acest Codex alimentarius este mult prea controversat pentru a nu exista si ceva dubios la mijloc, vorba românului „nu iese fum fara foc“.
Subiectul este unul important, pentru ca este important pentru sanatatea noastra si a familiilor noastre ce alimente consumam si ce efecte pot avea aceste alimente pe termen mediu si lung asupra starii noastre de sanatate. Nu este bine sa cadam nici in extreme, devenind prea stresati de cat de „curate“ de E-uri si de aditivi sunt alimentele si nu numai, dar nici sa fim nepasatori, presupunand ca stiu altii mai bine ce e bine pentru noi, luand de bune toate alimentele care ne sunt puse la dispozitie. E bine sa fim selectivi si sa ne preocupam de sanatatea noastra, sa ne informam si sa luam decizii in cunostinta de cauza, nu pe baza unor informatii preluate de la altii. Iar daca aflam ca urmeaza sa ni se impuna vreo lege care contravine convingerilor noastre,  bazate pe argumente solide, cred ca este bine sa luam atitudine, pentru a preveni introducerea acelei legi. Iata exemplul Canadei, unde s-a incercat scoaterea in afara legii a medicinei naturiste, la fel si UE, dar unde protestele opiniei publice au facut ca, cel putin deocamdata, sa se renunte la introducerea acestor legi.
Cititi, documentati-va, reflectati si trageti singuri concluziile. Se poate sa fi omis informatii, se poate sa imi fi scapat cate ceva. Astept de la voi orice adaugiri, observatii pertinente, completari care sa ne ajute pe noi toti sa intelegem mai bine ce se intampla cu acest Codex Alimentarius.

Niciun comentariu: