luni, 25 mai 2009

Dan Culcer. Prejudecăți, idile și conflicte

Acest blog s-ar putea subintitula "De la lume adunate și iarași la lume date". Cărțile aici incluse se află disponibile pe Internet. Dar puse împreună fac catalogul unui fel de anticariat specializat, fără scop lucrativ. Dar cu un scop social și politic evident.

Specializarea acestui blog exprimă câteva din temele mele de cercetare. Evident, selecția cărților nu reprezintă altceva decât efectul curiozității mele libere de prejudecăți.
Am observat adesea că în domeniul relațiilor internaționale există două tendințe dominante : ori se scrie despre bunele relații tradiționale între popoare ori se scrie despre natura conflictuală perpetuă a acestor relații, dar discursurile respective nu sunt confruntate, adică reciproc puse în oglindă pentru a permite studierea asemănărilor discursului de înfruntare și a celui de colaborare, amândouă definite fie prin escamotarea conflictului fie prin esacamotarea cauzelor conflictului.
Ori, după opinia mea, singura cale de ieșire din acest blocaj cognitiv este tocmai recunoaștere conflictului - expresia vieții ca diferențiere- drept stare naturală, expresia normală, necesară, inevitabilă a diferențierii comunitare, cea care asigură, precum diferențierea celulară, perpetuarea vieții. Asta implică determinarea naturii exacte a surselor conflictului. Sursele unui conflict de această natură nu sunt niciodată meta-fizice, ci fizice, bio-logice.
Dacă un conflict, cum este acela secular dintre români și maghiari este escamotat sau descris ca un conflict rasial, eludându-se natura geostrategică, economică și caracterul de bătalie pentru stăpânirea resurselor, atunci el nu poate fi nici înțeles, nici gestionat, eventual temperat.
Ce aveau de împărțit românii și ungurii la început începutului ? Pășuni, păduri, ape, sare, fiare sălbatice și domestice pentru hrană. Același lucru se află în spatele proiectului autonomist, controlul resurselor minerale, folosirea controlată a resurselor obținute prin impozitare. Transferarea analizei din zona simbolică, lingivistică, identitară în acea economică se lasă așteptată, tocmai fiindcă ne aflăm în domeniul manipulării ideologice.

Același lucru se poate spune despre natura tensiunilor dintre evreii mereu migranți și populațiile cu care, în diferite momente, au intrat în contact și în conflict. Asa zisul rasism antisemit nu este, nu a fost și nu va fi decât masca unui conflict pentru resurse, teritorii și putere.
Pentru limpezirea proprie și pentru a ajuta la limpezirea cititorilor curioși, acest depozit activ de carte veche sau nouă nu este decât un început, o treaptă pentru eliberarea de prejudecăți și reintroducerea, în spațiul simbolic unde nu există argumente, a datelor obiective, concrete : cifre, fapte, adică istorie, demografie și geopolitică.

Dan Culcer

Niciun comentariu: