miercuri, 19 mai 2010

Dana Iliescu. Sadoveanu, Rebreanu, Bacovia şi Labiş - târâţi prin tribunale

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Cu prietenie, Dan Culcer

Sadoveanu, Rebreanu, Bacovia şi Labiş - târâţi prin tribunale

Scris de Dana Iliescu
Urmaşii celebrilor scriitori romåni Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, George Bacovia şi Nicolae Labiş sunt nevoiţi să bată drumul tribunalelor pentru a-şi apăra moştenirea drepturilor de autor în faţa dorinţei CopyRo de a naţionaliza practic operele clasicilor romåni. CopyRo este o societate de gestiune colectivă a drepturilor de autor care, mai nou, se ocupă să-i atace chiar pe cei care ar trebui să-i apere, adică pe scriitori şi pe urmaşii acestora. Drepturile de autor lăsate moştenire de autorii clasici romåni sunt vånate temeinic de reprezentanţii CopyRo, în virtutea unei legi modificate (sfåntă coincidenţă!) de ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, interesat şi el de subiect din perspectiva poziţiei sale de Preşedinte al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romånia - Asociaţia pentru Drepturi de Autor (UCMR- ADA).
De ceva vreme, societatea de gestiune a drepturilor de autor CopyRo solicită judecătorilor să clarifice chestiunea privind drepturile de autor asupra operelor scriitorilor romåni, întrucåt legea drepturilor de autor, modificată în 2006, susţine că aceste drepturi se moştenesc numai pe o perioadă de 70 de ani de la moartea autorului. Potrivit reprezentanţilor societăţii, există mai mulţi autori clasici ai căror moştenitori şi-au pierdut drepturile asupra operelor literare, iar societatea ar dori preluarea acestor drepturi. Explicaţia este bineînţeles filosofic naţională şi face referire la patrimoniul cultural naţional, dar nu vorbeşte nimic despre bani sau dreptul de proprietate, care, potrivit Constituţiei, ar trebui să fie sfånt şi în Romånia.

„Dumbrava minunată“ - disputată în justiţie

Lizuca şi Patrocle ai lui Sadoveanu, „Plumbul“ lui Bacovia, „Căprioara“ lui Labiş şi „Ion“ al lui Rebreanu au depăşit graniţele literaturii şi au ajuns astăzi la tribunal, graţie CopyRo.
CopyRo a contestat în instanţă certificatele de moştenitor ale urmaşilor lui Mihail Sadoveanu, George Bacovia, Nicolae Labiş şi Liviu Rebreanu. În cazul primului menţionat, instanţa Tribunalului Bucureşti a constatat nulitatea certificatului de moştenitor emis în 30 mai 1992 cu privire la transmiterea drepturilor patrimoniale de autor de la Eleonora Sadoveanu către legatarul universal Viorica Gavril (chemată în judecată de CopyRo alături de Smaranda Ecaterina Herfurt). Totodată, instanţa a respins şi cererea CopyRo de constatare a faptului că drepturile de autor ale prozatorului Mihail Sadoveanu aparţin societăţii. Astfel, în primă instanţă, societatea a pierdut, însă decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Şi acţiunea împotriva moştenitorului lui Liviu Rebreanu a fost respinsă de către Tribunalul Bucureşti, în iunie 2009, contestaţia faţă de această decizie a instanţei va fi judecată, începând din 4 martie, de către Curtea de Apel Bucureşti. Tribunalul a constatat legalitatea actelor de moştenire a drepturilor de autor deţinute de nepotul romancierului, Ilderim Rebreanu, instanţa respingând cererea CopyRo. Într-o altă acţiune, societatea de gestiune colectivă a drepturilor de autor CopyRo le-a reclamat în instanţă pe nepoatele scriitorului Mihail Sebastian, procesul având termen de judecată stabilit pentru 27 aprilie 2010. Părţile procesului privind drepturile de autor asupra operei lui Mihail Sebastian sunt societatea CopyRo, ca reclamantă, şi nepoatele scriitorului, Micky Sebastian, Michele Hechter, Beatrice Sebastian şi Dominique Hecher, în calitate de pârâte. CopyRo susţine că ar trebui să deţină drepturile asupra operei lui Sebastian (1909 - 1945), deoarece acesta nu mai are, din punct de vedere legal, moştenitori. Pe de altă parte, nepoatele scriitorului susţin că ele ar trebui să fie deţinătoarele drepturilor, ca descendente ale acestuia.

Cu bocanii şi pe familia Labiş

Societatea de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (CopyRo) le-a dat chemat în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti pe cele două surori ale poetului Nicolae Labiş. CopyRo vrea ca TMB să constate că drepturile de autor asupra operei poetului nu le mai aparţin exclusiv acestora, ci aparţin societăţii. CopyRo le solicită judecătorilor - la primul teremen al procesului de pe data de 1 aprilie - să constate nulitatea certificatului de moştenitor prin care tatăl poetului, Eugen Labiş, a transmis un sfert din drepturile de autor asupra operei fiului său, către surorile lui Nicoale - Maria Labiş şi Teodora Labiş Creţu - şi către mama poetului, Ana-Profira Labiş.
CopyRo contestă, totodată, şi certificatul de moştenitor prin care mama lui Labiş, Ana-Profira, a transmis cota sa parte din drepturile de autor asupra operei poetului către fiica sa, Teodora. Pe baza legilor în vigoare în 1956, CopyRo susţine că părinţii puteau deţine drepturile de autor asupra operei lui Labiş doar pe durata vieţii lor fără să aibă dreptul de a le lăsa moştenire. Instanţa mai este chemată să constate că cei 15 ani de la moartea lui Labiş (1956) - în care surorile lui puteau deţine exclusivitatea drepturile de autor asupra operei acestuia - s-au împlinit, iar toate drepturile de autor asupra operei poetului din Mălini aparţin deja societăţii.

„Aceste procese sunt o porcărie!“

Aceasta este părerea senatorului Iulian Urban, membru în Comisia juridică a Senatului şi avocat cu state vechi. Urban a declarat că „aceste procese reprezintă o formă de naţionalizare, pentru că nu e normal ca munca bunicilor sau străbunicilor noştri să ajungă bun naţional. E o golănie“. În opinia sa, articolele din legea drepturilor de autor care limitează dreptul la moştenirea operei literare de către urmaşii autorilor sunt neconstituţionale şi „ar fi cazul ca cineva să ceară Curţii Constituţionale să constate această situaţie“. Mai mult, crede Iulian Urban, dacă o instanţă din România ar da dreptate CopyRo în aceste procese intentate moştenitorilor marilor clasici români, „statul român ar putea plăti bani buni în urma proceselor intentate la CEDO“.
În sprijinul afirmaţiilor sale, Urban a adus ca argument cazul moştenirii operei lui Eugen Ionescu, caz în care statul român a încercat de asemenea o naţionalizare a operei marelui scriitor şi a pierdut cu brio în justiţia franceză.

O lege şi multe interese

Potrivit unor surse oficiale, acţiunile CopyRo, organism condus de Eugen Uricaru (foto jos), scriitor aflat în graţiile PSD, partid care l-a promovat chiar în funcţia de secretar de stat la Ministerul de Externe în timpul guvernului Năstase, sunt strâns legate de acţiunile mai multor trusturi de presă care reuşesc să-şi vândă publicaţiile doar la pachet cu o carte. „Băieţii ăştia vor să facă bani şi de aceea ne invocă gogoşi gen patrimoniul cultural“, ne-au declarat sursele noastre.
Conform articolului 25 din Legea 8 din 1996, modificată în 2006, „(1) drepturile patrimoniale (...) durează tot timpul vieţii autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moştenire, potrivit legislaţiei civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoştinţa publică în mod legal, iar dacă nu există moştenitori, exerciţiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieţii de către autor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creaţie“.
Citeaza acest articol pe saitul tau

Comentarii (13)

RSS comments
1. 01-03-2010 19:39
revoltãtor
este foarte bine cã ne aduceti la cunostinta aceste nedreptati strigãtoare la cer .Mãcar din locul nostru sã vã transmitem curaj pe mai departe dar si condamnarea pseudoscriitorilor si asa-zisilor compozitori .Este adevarat,cã talentul nu aduce întotdeauna si dreaptã judecatã poti pãrea foarte cinstit in scris dar sã nu fii cinstit in sinea ta de creeator.Suntem multe feluri dar justitia trebuie saã fie una singurã: Cel care a creeat odatã valoare adevãratã pânã in strãfundurile analizei pertinente , acel autor are ascendenti si descendenti ce poarta cu eii bucãti, elemente din valoarea autorului si,ca atare, au dreptul la mostenirea totala asupra operei. Nu "neam cu cel ce dispune" ci cu rudenia fiziologica si psihica a celor ramasi dupa disparitia autorului. Pe uzurpatori ii va pedepsi poate soarta, dar nu trebuie asteptat si infaptuita o nedreptate, in nici un fel.
Scris de enea
2. 01-03-2010 20:32
Va mirati?
Eu nu ma mir! Tot ce s-a facut in Romania dupa decembrie 1989, a fost pentru a se FURA, pentru a se TALHARI salbatic aceasta tara, astfel incat, cei care au stapanit tara inainte de 1989, prin teroare, sa devina stapanii acestei tari prin bogatie, prin controlul economic! Nu ati vrut sa intelegeti si sa vedeti realitatea! Amintiti-va de sloganurile criminale ale acestor talhari: "MOARTE INTELECTUALILOR", "NU NE VINDEM TARA" etc. Nu mai au de furat SIDEXuri, CUGuri, CARITASuri, FNIuri, BANCI ( Banca Agricola, Banca Internationala a Religiilor, etc.)si atunci acesti "LUPI in piele de oaie" mai fura ce se mai gaseste: drepturi de autor, fonduri publice, fonduri europene, ...
Scris de Constantin
3. 01-03-2010 20:33
hotii psd-isti
Toti nemernicii din psd ,care au facut averi uriase din tot felul de matraplazacuri,acum ar trebui sa fie doar mostenitorii scrierilor lui Vanghelie,flacarii violet a lui Hrebenciuc si perlelor scoase pe goarna de Gionel.
Scris de emigrantul
4. 01-03-2010 21:06
My copyright
Ba, io sunt urmasu' lu' Homer si vreau sa-mi dati imediat banii pe Iliada si Odiseea.

Daca nu, v-am spart!
Scris de Nepotu' lu' Homer
5. 01-03-2010 21:08
Am omis esentialul ! SCUZE !
Doamna Iliescu, va doresc o primavara frumoasa si cu multe realizari in plan personal !
Scris de Constantin
6. 02-03-2010 08:14
Daca si-a bagat coada Iorgulescu...
Niciodată în istoria României nu s-au distrus atâtea instituţii culturale iar Statul Romman a trebuit sa platesca pentru ticalosiile cuiva, ca in mandatul lui Adrian Iorgulescu.
A jefuit Statul Roman prin retrocedari frauduloase de castele si sute de hectare de teren si paduri, a dispus plata a milioane de euro catre un grup mafiot pentru rascumpararea unor bratari asa-zise dacice, fabricate in urma cu 15 ani.
Nu este deloc strain de moartea suspecta a scriitorului Laurenţiu Ulici, vicepresedinte la UFD printr-o presupusa intoxicaţie cu fum…, la o vilă de la munte.
Scris de Click pe memorie
7. 02-03-2010 09:16
Nu sunt absolvent de drept, dar
Reiterez un punct de vedere: cit timp vom avea o constitutie schweizer, mai mult gaura decit brinza, aceasta aiureala va continua. In constitutia din 1923 era stipulat clar: proprietatea e sacra inviolabila si garantata prin lege. Daca alaturam statutul din actuala constitutie la afirmatia d-lui Iliescu , proprietatea este un moft, ne explicam toate aiurelile ce se intimpla.Si insist, o legislatie teafara, nu ar fi decit primul paspe drumul lung si greu catre o societate normala.Nu incearca nimeni sa abordeze acest subiect care ne afecteaza de multi ani? LEX SCCELERATA. O zi buna!
Scris de Sile
8. 02-03-2010 09:38
SECURISTUL EUGENT URICARU
CONDUSA DE SECURISTul DECONSPIRAt EUGEN URICARU UDREA
Scris de JAF LA US#
9. 02-03-2010 09:40
URICARU, MANOLESCU=SECURISTI
USR=O HAITA DE SECURISTI
HEY! Cine are curaj sa numere cati securisti sunt in UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMANIA?

INCEP EU. CONTINUATI DVS!

1. NICOLAE MANOLESCU (a predat studentilor straini. Va aparea si dosarul sau complet)!
2. EUGEN URICARU-UDREA (deconspirat)
3. GABRIELA ADAMESTEANU (SURSA UM 544)
4. MIRCEA DINESCU (dosar furat, sursa, ofiter si agent rus)
5. ELENA LOGHINOVSCHI (traducator, soacra tov DINESCU, agent rus)
6. GABRIEL DIMISIANU (isi asteapta deconspirarea)
7. GEORGETA NAIDIN-DIMISIANU (turnatoarea si acuzatoarea lotului NICOLAE LABIS)
8. VARUJAN VOSGANIAN
9. MARIUS OPREA (istoricul fara ORNIS!)
10. MIRCEA MIHAIES
11. ALEX STEFANESCU
12. CRISTIAN TEODORESCU
13. GELU DORIAN
14. LUCIAN VASILIU
15. VALERIU STANCU (si ofiter acoperit)
16. CASIAN MARIA SPIRIDON (AGENTURA CUG, filiera RASARIT)
17. EMIL BRUMARU (deconspirat in IASI cu turnatorii scrise cu manuta proprie)
18. STELIAN TANASE
19. IOAN T MORAR ETC, ETC, ETC.
Scris de USR=JAF
10. 02-03-2010 09:48
COPYRO
ESTE o afacere privata pusa la cale de SECURISTUL DECONSPIRAT EUGEN URICARU UDREA MANA IN MANA CU SECURISTUL NEDECONSPIRAT INCA NICOLAE MANOLESCU.

PENTRU CA ACESTI DOMNI, CURVARI SI IMPOSTORI, TRAIESC PE PICIOR MARE SI NU MAI AU DE UNDE FURA, pT CA USR ESTE FALIMENTARA SI PLINA DE NULITATI LITERARE CARE NU ADUC BANI, ACESTI IMPOSTORI S-AU GANDIT SA SPOLIEZE SI MORTII!

MANOLESCU ESTE LA A 6-a NEVASTA, CARE TOCMAI L-A PARASIT PT CA S_A INCURCAT CU IOANA HOREA, FIICA SINISTRULUI POET PROLETCULTIST, umbra cu fiica-sa de noua ani si cu puria IOANA HOREA prin baruri pe la PARIS!

TOATE ACESTEA COSTA.

COPYRO BENIFICIAZA SI DE TAXA PE COPIE, SI DE MULTE ALTE FACILITATI CA SI UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMANIA.

ACESTI INSI AU FURAT SI DEVALIZAT TOTUL! MORMINTELE SCRIITORILOR SUNT NEINGRIJITE, MANUSCRISELE CONFISCATE DE SECURISTATE ZAC ABANDONATE PRIN DEPOZITE IAR TAGARTELE DE MANOLESCU SI URICARU SI_O TRAG CU MINORELE PRIN PARCURI!

UNDE A AJUNS ROMANIA!
Scris de excrocheriile lui URICARU
11. 02-03-2010 09:53
IMORALITATEA SCRIITORILOR
Atrag atentia asupra imoralitatii unora dintre cei care ocupa functii publice in general si asupra TOVARISCI DINESCU M in mod special. Nu este posibil ca o persoana, fie aceasta istoric sau premiant Nobel, sa isi atribuie scrierile, descoperirile, munca altcuiva si sa le difuzeze pe canalele media ca fiind cercetari stiintifice la care a participat, muncit.

Am avut o tovarasa, chimist de frunce, celebra doamna CODOI (CO2). A fost lichidata ca un caine in ajunul Craciunului de lovitura de stat a tovasilor tov. DINESCU.

Spre asta tindem spre o noua dictatura? De data asta o dictatura a democratiei fals aplicate, adica a “societatii civile” impregnate de fosti securisti care dantuie precum Salomeea printre morminte facand pe descoperitorii (v. Oprea Marius si al sau text-declaratie: PISA-NE-AM PA MORMINTELE LOR! Un asemenea limbaj de timp nazisto-stalinist, cu instigari la acte de vandalism, antisociale samd nu poate si nu trebuie sa fie asociat cu un inalt functionar al unui stat modern si european.)

TOV DINESCU, OPREA & com: cu ce va deosebiti de cei pe care i-ati “impuscat”? Folosind acelasi limbaj si instigand la folosirea acelorasi metode nu faceti decat sa deveniti niste zombi manati de ura. Adevarul cere asumare si intelepciune, adevarul nu se rosteste cu barda plina de sange si tanand capul dusmanului ranjind, mort, in mana. Adevarul se spune cu piosenie asa cum il spun martirii neamului romanesc. Cei care au trecut prin temnitele comuniste si au realizat conversia spirituala suprema si au inteles nimicnicia asupritorilor au luptat prin transfigurare crestina, prin crearea de poezii, prin rostirea de rugaciuni, prin cedarea propriei bucaturi de paine muribundului de alaturi, prin mila si smerenie fata de ucigasi.

Tov Dinescu cate dosare cu manuscrisele celor ucisi in temnitele comuniste ati cercetat, ati scos la lumina, ati publicat, ati ingrijit ca editor, ca ‘om de carte’, de cand sunteti in CNSAS?

Ce activitate stiintifica ati depus acolo?

Cum ati luptat ca manuscrisele pline de sange ale detinutilor politici, ale scriitorilor deportati samd sa fie salvate din depozitele securitatii si aduse la lumina?

Va raspund eu, tovarase Dinescu! Nici unul. Nu stiti nici ce este munca pe un manuscris, nici ce este onoarea, nici ce este cultura si nici ce este bunul-simt!

Sunteti un netrebnic profitor si impostor!

Un neica-nimeni incotopenit de alti infractori-culturali ai pseudo-elitei care a ocupat Romania si pus sa troneze ca scroafa in copac! De ani de zile batjocoriti, calcati in picioare, pangariti suferinta a mii si mii de oameni morti in temnitele comuniste! Sunteti o rusine pentru Romania!

Ati avut sansa de a deveni om! de a intelege ca exista un Dumnezeu! Ati fi putut lupta pentru scriitorii asupriti in comunism, ati ales, asa cum ati declarat si pe vremuri, “Sa fiti comunist!” Este singurul lucru care v-a iesit! Asta ati fost si ati ramas pana la capat, o lichea comunista!

Nu ati inteles ca puteti fi miliardar, ca puteti cumpara tomuri intregi de opere scrise de altii pentru d-voastra (ca si medaliile din UCRAINA SI RUSIA, ca si operele stiintifice, ca si domeniile, via, acareturile, firmele!).

Puteti cumpara si puteti ucide, puteti injosi si umili, puteti face la o adica tot ce fac cei de teapa dvs, dar nu veti putea deveni niciodata altceva decat ceea ce sunteti! Si nu sunteti mai mult decat un limbric degradat pana la maximum!

Opera dvs sunteti dvs, iar non-valoarea se vede de la o posta! Totul pute in persoana dvs a impostura si agramatism, a ramolisment si ura, a diversiune si securitism, a hotie si parvenitism, a tiganie si coruptie, a imoralitate si mojicie, a vulgaritate si violenta.

SI SUFLETUL VA PUTE, “MAESTRE” AL RAULUI!
Scris de pavel
12. 02-03-2010 09:54
Nu ma mira
Dupa ce pe Eminescu l-au ucis Maiorescu si aliatii lui, a venit timpul ca si pe acesti mari scriitori inegalabili sa-i loveasca mafia din uniunea scriitorilor. Aici e mina unor necalificati din uniunea scriitorilor care vor sa puna mina pe ceea ce apartine urmasilor marilor scriitori. De fapt ce sa ne mai miram cind cei care pun bete in roate mostenitorilor marilor scriitori sunt cei care nu au facut nimic bun in viata lor, dar care fac parte din aceasta uniune. Un exemplu este mincatorul de cirnat Dinescu un pupicurist actual care se hraneste cu tarina marilor scriitori prin turnatoria facuta la manastirea secu.
Scris de tonigrib
13. 02-03-2010 12:12
ASASINATI MEDICAL
TOTI MARII SCRIITORI ROMANI AU FOST ASASINATI MEDICAL. CU AJUTORUL ACESTEI ACESTEI METODE INVINCIBILE.

1. MIHAI EMINESCU
2. NICOLAE LABIS
3. MARIN PREDA
4. CEZAR IVANESCU

Locul lui MAIORESCU A FOST LUAT ASTAZI DE MANOLESCU!

Niciun comentariu: