Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Cu prietenie, Dan Culcer
Romania la raport
Statul cheltuie milioane de euro cu firme de avocatura, chiar daca are angajati mii de consultanti juridici
ieri, 16:00 Autor: Cristi Moga
Cristi Moga
Cele mai mari firme de avocatura si contractele lor cu Statul Statul cheltuie milioane de euro cu firme de avocatura, chiar daca are angajati mii de consultanti juridici
Ministerele si companiile nationale platesc anual onorarii de milioane de euro catre firme de avocatura, desi au propriile echipe de consultanti juridici. Firma de 11 avocati, contract de 3,5 milioane de euro; firma de doi avocati - 400.000 de euro. Cat de justificate sunt aceste cheltuieli, in conditiile in care alti consultanti juridici sunt platiti lunar din fonduri publice? Cum sunt acordate aceste contracte si ce pot face in plus avocatii externi fata de juristii angajati in ministere si companii nationale?
In ultimii ani zeci de milioane de euro au mers dinspre ministere si companiile nationale catre servicii avocatiale, in ciuda faptului ca si in structurile publice sunt angajati mii de consultanti juridici.
Ziarul Financiar a incercat, din surse publice, sa afle catre ce firme de avocatura s-au dus o parte din licitatiile organizate in ultima perioada de institutiile statului si a descoperit contracte de milioane de euro pentru firme cu cinci-zece avocati.
Exemplu? Firma Ratiu & Ratiu, care figureaza cu un numar de 11 avocati inregistrati in Baroul Bucuresti, a castigat la jumatatea lunii aprilie un contract cu o valoare de 13,5 milioane de lei plus TVA (3,2 milioane de euro) pentru a oferi "servicii de consultanta si reprezentare juridica pentru probleme punctuale cu care se confrunta C.N. Loteria Romana", pentru o perioada de 26 de luni, se arata in anuntul de atribuire a licitatiei.
Ce inseamna asta? Ca fiecare avocat al firmei ar putea avea incasari de 11.000 de euro lunar lucrand doar pentru acest contract.
Ce ar trebui sa faca pentru acesti bani si de ce a fost nevoie de un asemenea contract? "Datele care privesc continutul contractului nu pot fi puse la dispozitie, intrucat sunt protejate prin clauza de confidentialitate cuprinsa in acesta", spun reprezentantii Loteriei. Institutia dispune insa si de propriul departament juridic, format dintr-un numar la fel de mare de avocati ca acela al firmei Ratiu & Ratiu.
"Serviciul Juridic din cadrul C.N. Loteria Romana are 11 posturi de consilier juridic, din care doar 4 consilieri juridici au ca atributii apararea si reprezentarea intereselor C.N. Loteria Romana la instantele judecatoresti, in contextul in care pe rolul instantelor de pe intreg cuprinsul tarii sunt peste 300 de cauze si 3 consilieri juridici pentru activitatea de avizare si consultanta", au mentionat reprezentantii Loteriei.
"Dupa cum probabil stiti, avocatii au obligatii de confidentialitate legate de datele contractelor de asistenta juridica incheiate. In consecinta, cu toata disponibilitatea, nu va pot oferi raspunsuri sau confirmari la solicitarile dumneavoastra", a raspuns Adrian Ratiu, avocatul partener coordonator al firmei.
Potrivit site-ului de prezentare, Ratiu & Ratiu ofera printre altele servicii de renegociere si administrare ale unui proiect de infrastructura rutiera de peste 3,4 mld. euro derulat intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) si un investitor american, a acordat o opinie legala privind achizitia de aeronave in valoare de peste 18 mil. euro, precum si asistenta juridica catre autoritati publice in mai multe proiecte de concesiune de lucrari in domeniul parcajelor subterane (peste 50 mil. euro) si comunicatiilor (peste 200 mil. euro).
"In firmele de avocatura poti gasi expertiza pe care nu o ai intotdeauna la indemana in curtea proprie, precum si echipe mai mari de avocati de care nu ai nevoie pe tot parcursul anului. Practica de zi cu zi a juristilor de prin ministere este diferita de procedura si avocatura de instanta practicata de avocatii din firmele de profil in fiecare zi", apreciaza avocatul Daniel Voicu, partener principal al firmei Voicu Filipescu. Pe de alta parte, avocatul admite ca "mai sunt si smecherii" in procesul de atribuire a unor contracte.
Avocatii iau bani pentru drumuri si autostrazi, dar acestea intarzie
Firma Mihalcescu & Asociatii, formata din avocati care au fost coordonati de catre "parintele constitutiei", fostul senator PSD Antonie Iorgovan, a castigat anul trecut un contract de 7,5 mil. lei (1,8 mil. euro) de la CNADNR pentru "prestari servicii de consultanta, asistenta juridica si reprezentare in vederea dobandirii prin expropriere a imobilelor necesare constructiei drumului expres Petea-Satu Mare-Baia Mare (km. 0 - km. 54) - jud. Satu Mare".
Firma, condusa acum de avocatul Ana-Maria Mihalcescu numara doar cinci avocati in cadrul biroului din Bucuresti, potrivit datelor de la Barou, dar are sedii secundare si in Resita, Simeria si Satu Mare. Un contract mai mic, de 1,3 mil. lei (400.000 de euro) a fost atribuit unei firme formate din doi avocati - Pavel Daniel si Pavel Elvira - asociatii firmei Pavel si Asociatii, pentru acordarea de asistenta juridica pentru realizarea exproprierilor necesare executarii lucrarilor de reabilitare a "sectorului DN 24 limita de judet Galati-Vaslui pana la Crasna si DN 24B Crasna-Albita".
Firma de doi avocati poate insa subcontracta la randul ei alti avocati cu privire la realizarea acestui proiect.
Pentru cele mai multe contracte de servicii juridice sunt organizate licitatii, in cadrul carora, de regula, pretul cel mai mic reprezinta principalul criteriu de atribuire.
Contracte cu statul merg si la firmele mari
Contracte pentru exproprieri atrag insa si firmele mari de avocatura, cum s-a intamplat la inceputul acestui an cu firma Bostina & Asociatii,care a castigat licitatia pentru asigurarea serviciilor juridice de expropriere a proprietatilor aflate pe tronsonul Cernavoda - Medgidia al autostrazii spre Constanta. Potrivit datelor de pe site-ul CNADNR, Bostina & Asociatii ar urma sa incaseze 350.000 de euro in decurs de sase luni pentru exproprierea a 760 de imobile situate pe o portiune de 19 kilometri ai viitoarei autostrazi.
Bostina a mai avut de-a lungul timpului contracte cu institutii publice sau firme cu actionariat de stat, asistand Consiliul Judetean Bacau la contractul de concesiune pentru modernizarea aeroportului din oras, Ministerul Educatiei la negocierea unui contract de furnizare de calculatoare de 150 de milioane de euro, Primaria Iasi la parteneriatul pentru dezvoltarea proiectului Palas din Iasi sau CFR Marfa la atragerea unei finantari de 120 mil. euro.
Unul dintre cele mai mari contracte de asistenta atribuite in ultimii ani a fost cel pentru realizarea autostrazii Ploiesti - Brasov, castigat de consortiul format din firmele Louis Berger SAS, Louis Berger Group, Credinvest Finance International si Tuca Zbarcea & Asociatii. Cele patru firme urma sa incaseze aproape patru milioane de lei pentru elaborarea documentatiei si asistarea in procesul de atribuire a contractului de concesiune.
Potrivit declaratiilor anterioare ale reprezentantilor firmei Tuca Zbarcea & Asociatii (TZA), liderul pietei avocatiale in functie de veniturile incasate in ultimii doi ani, aproximativ 15% din cifra de afaceri pe 2009 a provenit din sectorul public, respectiv 3,5 milioane de euro, tinand cont de o cifra de afaceri de 22,7 mil. euro.
Un alt contract important cu o autoritate publica al firmei Tuca Zbarcea & Asociatii, finalizat pe parcursul anului trecut, a fost asistarea Ministerului Finantelor in procesul intentat de EDF Services la ICSID, prin care erau solicitate daune de peste 100 de milioane de dolari ca urmare a unor acuzatii de coruptie. Tuca Zbarcea, in consortiu cu White & Case, au aparat statul la Washington, tribunalul luand decizia achitarii de catre EDF a unor daune in valoare de 6 milioane de dolari.
Cei mari au lucrat pe privatizari
Cele mai mari privatizari locale - Petrom, BCR, Romtelecom, Automobile Craiova, Electrica Muntenia Sud sau Banca Agricola (Raiffeisen) - au fost impartite de-a lungul timpului intre marile firme de avocatura care au incasat onorarii importante din aceste proiecte si au castigat notorietate.
Cei de la Tuca Zbarcea au asistat la rascumpararea pachetului de actiuni detinut de Daewoo Motor la Automobile Craiova si vanzarea ulterioara a fabricii catre Ford. In acelasi timp, NNDKP a consiliat juridic statul la vanzarea BCR si Romtelecom, in timp ce britanicii de la Linklaters au fost consultantii statului la privatizarea Petrom.
Avocatii de la Musat & Asociatii s-au ocupat de restructurarea Termoelectrica si Posta Romana in vederea unei viitoare privatizari si au asistat statul la vanzarea Bancii Agricole catre Raiffeisen, una dintre primele privatizari ale unei banci locale. Cat de profitabile au fost aceste contracte pentru avocati? Ramane o necunoscuta daca si in avocatura se adevereste zicala ca "cele mai bune contracte sunt cele cu statul".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu