miercuri, 2 septembrie 2015

Pactul Ribbentrop-Molotov: impartirea Europei de Est stabilita la 23 August 1939 si cum a evoluat situatia generata de el pana in 1944Pactul Ribbentrop-Molotov: impartirea Europei de Est stabilita la 23 August 1939 si cum a evoluat situatia generata de el pana in 1944


In stanga harta stabilita de Stalin si Hitler la 23 August 1939 in protocolul aditional si secret al Pactului Ribbentrop-Molotov. Dupa cum se observa insa clar din harta din dreapta, care reprezinta situatia din 1944, neschimbata pana in ziua de astazi, Stalin a obtinut mult mai mult decat ii cedase Hitler la 23 August 1939. Astfel, nu s-a multumit numai cu Basarabia, ci a anexat si alte pamanturi pur romanesti: Bucovina de Nord si Herta. De asemenea a rapit de la Cehoslovacia (aliatul URSS!) si asa numita (impropriu) Ucraina Subcarpatica (care cuprinde, in parte, un alt teritoriu stravechi romanesc: Maramuresul de Jos, adevaratul Maramures istoric, de unde a pornit Dragos, intemeietorul Moldovei). In prezent aceste teritorii sunt ocupate de un stat artificial, o alta creatie a lui Stalin: Ucraina. De asemenea Stalin a anexat o parte din Germania, din Prusia Orientala, asa zisa, actualmente, enclava Kaliningrad.
Singurul esec suferit de Stalin a fost Finlanda, cedata lui cu "eleganta" de Hitler IN INTREGIME, numai ca finlandezii s-au opus cu intreaga lor mica armata, cu succes, in doua randuri (1939-1940 si 1941-1944), tiranului de la Kremlin. Cu toate ca a pierdut Karelia (cu jumatate din lacul Ladoga), Petsamo (iesirea Finlandei la Oceanul Inghetat de Nord), orasul hanseatic Viborg (Viipuri) si zona nordica Salla (pierderi dureroase si nedrepte pentru finlandezi) Finlanda a reusit insa sa-si pastreze majoritatea teritoriului, toata populatia si sistemul democratic de guvernamant, pana in ziua de astazi.

LIVIU VALENAS

Niciun comentariu: