Cu prietenie, Dan Culcer
Cimitirul evreiesc din Iaşi ar putea fi modernizat. Eveniment dedicat Holocaustului
06.07.2015
Primarul interimar Mihai Chirica a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că a avut o întâlnire cu Răzvan Luţu, reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, în care s-au pus la punct primele detalii privind acţiunea din 2016. Potrivit lui Chirica, România va prelua în anul 2016 Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului. „Anul viitor vor fi două acţiuni importante, una va avea loc în martie la Bucureşti, iar a doua în noiembrie la Iaşi. Vor fi o serie de evenimente, cu o prezenţă la Iaşi din rândul ambasadorilor şi nu numai“, a precizat Chirica.
În context, primarul interimar a precizat că, la momentul de faţă, se lucrează la o evaluare în ceea ce priveşte modernizarea cimitirului evreiesc. „În acest proiect ne vom implica alături de Ministerul Afacerilor Externe“, a conchis Chirica. Conform MAE, preluarea de către România a preşedenţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului este „expresia recunoaşterii eforturilor autorităţilor române de a păstra vie memoria Holocaustului prin intermediul instrumentelor legale şi administrative dezvoltate la nivel naţional şi local, inclusiv prin colaborarea cu societatea civilă şi organizaţiile evreieşti“.
MAE: România a preluat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului
•
988 afişări
988 afişări
România a preluat, joi, președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), informează un comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES, de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Foto: (c) LIVIU SOVA / AGERPRES ARHIVĂ
Potrivit sursei citate, decizia a fost luată prin consens de către cele 31 de state membre ale IHRA în cadrul reuniunii plenare desfășurate la Manchester.
"Acceptarea României pentru preluarea președinției organizației este expresia recunoașterii eforturilor autorităților române de a prezerva memoria Holocaustului prin intermediul instrumentelor legale și administrative dezvoltate la nivel național și local, inclusiv prin colaborarea cu societatea civilă și organizațiile evreiești. De asemenea, este o recunoaștere a voinței țării noastre de a combate mai intens și mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, xenofobe și extremiste de orice fel", punctează MAE.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua să sprijine orice activitate sau inițiativă menite să promoveze conviețuirea într-un climat de respectare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și participarea României la acțiunea comună de combatere a antisemitismului și manifestărilor de intoleranță.
În 2004, România a devenit membru cu drepturi depline în Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research, predecesorul IHRA. Tot în 2004 a fost publicat raportul final elaborat de Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România.
Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului, fosta Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research, este o organizație inter-guvernamentală, creată în 1998, la inițiativa premierului suedez Goran Persson.
"Obiectivul principal al IHRA este de a încuraja activități legate de promovarea educației, comemorării și cercetării Holocaustului în statele membre, dar și în alte țări interesate, precum și de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora", adaugă MAE.
În prezent, organizația numără 31 de state membre: Argentina, Austria, Belgia, Canada, Croația, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, SUA, Ungaria, Serbia, Irlanda, Slovenia.
AGERPRES/(AS — autor: Cătălin Alexandru, editor: Claudia Stănescu)
The International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), formerly the Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance, and Research (ITF) until January 2013,[1] is an intergovernmental organization established in 1998. The organization's mandate is founded upon the principles laid out by the Declaration of the Stockholm International Forum on the Holocaust.[2] The stated aims of IHRA are to mobilize and coordinate political and social leaders' support for Holocaust education, remembrance, and research at national and international levels. In 2007, IHRA expanded its thematic mandate to include the genocide of the Roma[3] and other topics, such as genocide prevention and combating antisemitism.[4]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu