luni, 4 august 2014

Schimbarea unui prefect care aplică legea. Acțiuni anticonstituționale ale lui Victor Ponta

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

SURSA Ultimele stiri | Revista 22 Editie online
03.08.2014

Guvernul Ponta l-a schimbat din functie pe prefectul de Harghita, Adrian-Jean Andrei. Acesta atacase in instanta memorandumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc. In locul sau a fost numit Petres Sandor (UDMR)

de P.C. 
308 afisari | Nu exista comentarii
Guvernul Ponta l-a schimbat din functia de prefect de Harghita pe Adrian-Jean Andrei, care atacase in instanta o serie de hotarari de consilii locale din judet privind autonomia asa-numitului Tinut Secuiesc. In locul lui a fost numit Petres Sandor, sustinut de UDMR, printr-o hotarare de guvern semnata de premierul Victor Ponta. De asemenea, in Mures, UNPR si-a pus prefectul plin, iar UDMR subprefectul, relateaza Hotnews.

Contactat de HotNews.ro, fostul prefect de Harghita, Adrian-Jean Andrei, a afirmat ca retrogradarea sa in functia de subprefect este o decizie de negociere politica in coalitia de guvernare.  "Nu stiu de ce am fost schimbat din functie, acestea sunt negocierile in biroul de coalitie. Eu am fost schimbat din concediu, nu ma mai mira nimic", a declarat, pentru HotNews.ro, fostul prefect de Harghita, ajuns subprefect.
 
Potrivit acestuia, la nivelul judetului Harghita, in cel putin 10 localitati consiliile locale au adoptat hotarari de aprobare a unui memorandum privind instituirea regiunii administrative autonome "Tinutul Secuiesc", la propunerea Consiliului National al Secuilor.
 
Adrian-Jean Andrei, ca prefect de Harghita, a atacat in instanta hotararile, in luna iunie, aratand ca acestea contravin Constitutiei si exced cadrul de competenta al autoritatilor locale.
 
Joi, printr-o hotarare de guvern semnata de premierul Victor Ponta si de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, Executivul l-a retrogradat pe Andrei subprefect si l-a pus in locul sau in functia de prefect pe Petres Sandor, sustinut de UDMR. Sandor ocupa functia de subprefect de Harghita, din 28 mai, iar inainte a fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Harghita, din partea UDMR.
 
Adrian-Jean Andrei exercita functia de prefect, prin detasare, cu caracter temporar, din septembrie 2012. Tot temporar, prin detasare, a fost numit si noul prefect, Petres Sandor.


Hotararea de guvern pentru numirea lui Petres Sandor (UDMR) prefect de Hargita
 
Fostul prefect Andrei spune ca succesorul sau, Petres Sandor, nu va retrage din instanta contestatiile Prefecturii Harghita impotriva hotararilor de consilii locale privind instituirea Tinutului secuiesc drept unitate administrativa autonoma. "De retras, nu poate sa le retraga, prefectul trebuie sa fie garantul respectarii legilor. Acestea sunt chestiuni de siguranta nationala, nu cred ca are curaj sa faca asa ceva", a mai afirmat fostul prefect, Adrian-Jean Andrei.
 
Printre localitatile harghitene ale caror consilii au adoptat hotarari privind autonomia "Tinutului Secuiesc" se numara municipiile Miercurea Ciuc (resedinta de judet), Odorheiu Secuiesc, orasul Cristuru Secuiesc, comuna Carta (localitatea natala a presedintelui UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor).
 
Primarul orasului Cristuru Secuiesc, Rafai Emil (UDMR), a insistat ca administratiile locale vor respecta viitoarele hotarari judecatoresti si a apreciat ca si noul prefect, de la UDMR, "va respecta mot-a-mot legea". "Prefectul a atacat in instanta hotararile de consiliu local si se asteapta o decizie a Tribunalului Harghita. Noi vom respecta legile si deciziile judecatoresti. Nu cred ca noul prefect va merge mai departe decat atributiile lui legale. Cred ca vor respecta mot-a-mot legea si noul prefect si cel vechi", a declarat, pentru HotNews.ro, primarul de la Cristuru Secuiesc.


Padurile - miza Prefecturii Mures

Daca PSD a cedat UDMR functia de prefect de Harghita, maghiarii nu au obtinut, insa, ceea ce ei cerusera cand au intrat la guvernare: functia de prefect al judetului Mures. Aici, functia de prefect a ramas vacanta din luna aprilie 2014, cand s-a pensionat prefectul de atunci, Corneliu Grosu (UNPR).
 
Trei luni si jumatate, Guvernul nu a numit pe nimeni, nici macar cu caracter temporar, in functia de prefect de Mures, subprefectul Vasile Oprea (UNPR) conducand Prefectura. Joi, printr-o hotarare de guvern, Vasile Oprea a fost promovat in functia de prefect, iar UDMR-ului i-a fost oferita functia de subprefect de Mures, prin numirea lui Nagy Zsigmond. 
 
In judetul Mures, doar intr-o comuna, Ghindari, consiliul local a adoptat memorandumul propus de CNS privind autonomia "Tinutului Secuiesc", hotararea de consiliu local fiind atacata de Prefectura (prin subprefectul Oprea, la vremea respectiva) in instanta.
 
Miza Prefecturii Mures sta insa in alta parte: in judet sunt 65.000 de hectare de paduri revendicate in instanta de urmasii fostelor familii nobiliare maghiare care le detineau din Evul Mediu. "In prezent, Comisia Judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate Mures de pe langa Institutia Prefectului are pe rolul instantelor de judecata 8 dosare cu litigii asupra unor terenuri cu vegetatie forestiera, pe o suprafata solicitata de urmasii fostelor familii nobiliare de 65.612 hectare", a precizat, in 14 iulie, subprefectul Vasile Oprea (numit acum prefect), pentru Agerpres.
 
In judetul Mures, etinicii maghiari nu sunt majoritari (asa cum sunt in Harghita) iar aici numirea unui prefect din partea UDMR ar fi atras nemultumirea etnicilor romani, cu reprecusiuni asupra PSD si a prezidentiabilului Victor Ponta, mai ales in contitiile in care Targu Mures - capitala de judet - este condusa de un primar PDL, Dorin Florea.

Prefectul de Covsna, tinta ironiilor vicepremierului Ungariei

In judetul Covasna in jur de zece consilii locale au adoptat memorandumul privind autonomia "Tinutului Secuiesc", insa Prefectura le-a atacat in instanta. In Covsna, si prefectul, Marius Popica, si sub-prefectul, Sebastian Cucu, sunt sustinuti de PSD.
 
In 26 iulie, Popica a fost tinta ironiilor vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, dupa ce prefectul a atacat in instanta un aviz dat de Consiliul Local Targu Secuiesc pentru organizarea unei festivitati de arborare a unor steaguri secuiesti in municipiul Targu Secuiesc.
 
Potrivit Agerpres, aflat la Scoala de Vara de la Baile Tusnad, vicepremierul Ungariei i-a "multumit", in limba romana, prefectului Popica, pentru ca a facut "reclama gratuita" steagurilor secuiesti.


UDMR si PSD - jocul presiunilor si al concesiilor inainte de alegeri

Atat UDMR cat si principalul partid de guvernare, PSD, trebuie sa-si gestioneze raporturile reciproce de la guvernare sub presiunile din teritoriu in contextul alegerilor prezidentiale, cu mize uriase pentru cele doua partide.
 
Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, are ca obiectiv castigarea Cotrocenilor la alegerile din noiembrie si decembrie. Un eventual esec, l-ar matura din fruntea Guvernului si a partidului, daca privim in trecutul recent al PSD.
 
Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor trebuie sa-si intareasca pozitia in partid, in conditiile in care la alegrile prezidentiale din 2009, Kelemen a obtinut un scor inferior celui al UDMR, iar in 2015 vine un nou congres al Uniunii. 
 
El trebuie sa consolideze si forta UDMR in fata radicalilor maghiari din Transilvania, in conditiile in care partidul de guvernamant din Ungaria, Fidezs, l-a facut europarlamentar pe Laszlo Tokes, lider informal al Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), rival al UDMR-ului.
 
In acest context, UDMR se afla sub presiunea rivalilor de la Partidul Civic Maghiar (PCM) si  Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), care se afla in spatele memorandumului autonomist promovat in consiliile locale prin intermediul Consiliului National Secuiesc. La nivel de consilii locale, consilierii UDMR au votat impreuna cu cei de la PPMT si PCM memorandumul privind autonomia "Tinutului Secuiesc".  
Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba (UDMR), s-a aratat rezervat in privinta memorandumului autonomist sustinut de rivalii de la PPMT. "Nu au fost probleme majore intre Prefectura Harghita si autoritatile locale. Noi am lucrat pentru a evita circul si pentru a ne axa pe problemele reale ale cetatenilor", a declarat, pentru HotNews.ro, Borboly Csaba. 

Si primarul din Cristuru Secuiesc a subliniat ca nu UDMR a fost cea care propusese memorandumul autonomist. "Acest act administrativ local se baza pe propunerea unor consilieri locali PPMT si probabil ca va avea si UDMR zilele, lunile urmatoare, niste miscari la nivel national si vom vedea atunci ce vom face", a spus Rafai Emil, primarul UDMR-ist din Cristuru Secuiesc. In acest context electoral mai larg, UDMR a apasat pedala autonomista si in urma cu o luna, cand a amenintat cu iesirea de la guvernare daca Guvernul Ponta nu-si retragea o interventie la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg impotriva pachetului autonomist de legislatie europeana Minority Safe Pack, care avea si UDMR printre initiatori.  

Liderii UDMR au ramas, totusi, la guvernare, aratand ca premierul Victor Ponta a cedat astfel: Ministerul de Externe isi blocheaza interventia din justitia europeana pana cand Parlamentul Romaniei, adica si UDMR, stabileste pozitia tarii in procesul privind Minority Safe Pack. 
Practic, UDMR, care este parte adversa Guvernului Romaniei in proces, contribuie la stabilirea pozitiei aceluiasi Guvern al Romaniei in acelasi proces.

Niciun comentariu: