vineri, 8 aprilie 2011

Presedintele interimar al R.Moldova,Mihai Ghimpu ,a inmanat prim-ministrului Ungariei o serie de documente referitoare la asasinarea pe teritoriul RSS Moldovenesti a unor cetateni unguri.

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Presedintele interimar al R.Moldova,Mihai Ghimpu ,a inmanat prim-ministrului Ungariei o serie de documente referitoare la asasinarea pe teritoriul RSS Moldovenesti a unor cetateni unguri.


Persoanele executate au fost prinse de SMERŞ ,sau  de alte structuri militare ale URSS în anul 1944  în zona liniei de front ,sau capturate în lupte şi acuzate de infracţiuni militare. Sentinţele au fost pronunţate de tribunalele militare ale corpurilor de armată ale URSS, stabilite pe linia frontului în RSS Moldovenească.

Viktor Orban a mulţumit Preşedintelui Mihai Ghimpu pentru informaţia prezentată, care va fi transmisă instituţiilor de resort din Ungaria, specializate în căutarea cetăţenilor dispăruţi în timpul celui de-al doilea război mondial.

“Acesta este un moment foarte important pentru noi, deoarece avem familii care, pînă în prezent, îşi caută rudele. Vă mulţumesc pentru această deschidere”, a accentuat Viktor Orban.

Niciun comentariu: