luni, 3 octombrie 2011

Clubul susținătorilor lui Paul Goma

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Mă consider membru al acestui «Club», prin acțiunile publice pe care le-am înițiat sau la care am aderat demult. Clubul e o noțiune poate prea sofisticată, prin tradiție, dar în realitate poate sta la baza unui rețele de presiune, de prietenie și de coeziune morală. Putem acționa și în sensul altor cauze de acest gen, chiar dacă nu ar avea gravitatea și urgența situației cetățeniei lui Paul Goma.
Cred că trebuie să ne adresăm, separat și public, tuturor deputaților și senatorilor din România, pentru a le cere să-și clarifice poziția față de situația invocată în acest comunicat și să acționeaze fără întârziere.

În numele statului și a legii morale, care stă deasupra legii interpretate și aplicate birocratic, stupid și imoral, cetățenii care ne reprezintă în Parlament trebuie să propună o soluție : redarea cetățeniei române lui Paul Goma fără întârziere și din inițiativa Parlamentului, invitarea lui Paul Goma în România, de către Parlament, care să-i aducă astfel un omagiu apăsat și așteptat, obligația morală a recunoașterii valorii acțiunii sale civice în vremuri de restriște.

Cu prietenie, Dan Culcer

Clubul susținătorilor lui Paul Goma

Ieri, 2 octombrie 2011, un grup de citeva zeci de persoane, din Romania si din Basarabia, s-a intrunit la Snagov, cu ocazia zilei de nastere a scriitorului Paul Goma, care a implinit 76 de ani. Paul Goma este mereu prilej de bucurie si multumire sufleteasca pentru aceia care i-au citit cartile si care il respecta atit pentru dimensiunea literara, cit si pentru atitudinea consecventa de rostire a adevarului in orice conditii, cu riscul asumat de a-i deranja pe aceia dintre noi care nu stiu sa piarda, in ciuda faptului ca nu au dreptate si sunt indiscutabil lipsitzi de responsabilitate fatza de comunitatea careia ii apartzin, fiindu-le mai aproape interese meschine.
Principala ingrijorare a noastra este statutul de exilat-refugiat politic-apatrid pe care il au Paul Goma, sotia si fiul sau de aproape 34 de ani, trăitori intr-o țară din UE - Frantza, carora le este interzis sa intre într-o alta țară membră a UE, care la data exilarii celor trei membri ai familiei Goma era guvernata de un regim totalitar. Statul roman de drept are obligația morala in fața celor nedreptățiți, dar si in fața celor pe care ii reprezinta, de a corecta ilegalitătile statului totalitar comunist din oficiu, prin repunerea in drepturile care le-au fost incalcate a tuturor celor care nu au facut inainte de 1989 cerere pentru a le fi retrasa cetatenia romana. Invocarea la nesfirsit a actualei legi a cetateniei este o dovada ca institutiile statului nu se simt deloc responsabile pentru repararea efectelor unui regim ilegitim si criminal si ca initiativa de condamnare oficiala a comunismului a fost si ramine un gest tardiv, fara efecte practice si facut din considerente politicianiste. Presedintele Traian Basescu a fost consiliat ca e momentul sa condamne comunismul. Desi este foarte tirziu, trebuie acum consiliat sa se implice si in demararea actziunilor firesti de inlaturare a efectelor criminale ale acestui regim. Demnitatea nationala trebuie sa fie o realitate si nu locul comun al diversionistilor de toata mina. A venit clipa in care presedintele romanilor trebuie sa demonstreze ca nu a rostit vorbe in vint.
Tratamentul de care Paul Goma a avut si are parte de 21 de ani incoace din partea institutiilor oficiale ale statului roman se coroboreaza in opinia noastra cu tratamentul la care il supun alte institutii, intre care Uniunea Scriitorilor din Romania. Subliniem ca niciun comitet director sau presedinte al USR, din 1990 si pina in prezent, nu a gasit de cuviintza sa reactzioneze normal pentru a-l repune nominal si oficial in drepturi pe Paul Goma, ca membru. Nu este vorba doar de scriitorul Paul Goma, ci si de onoarea acestei institutii de breasla, care avea datoria morala sa inlature rusinea de a-si fi executat simbolic un membru in aprilie 1977, cind acesta era torturat de Securitate pentru ca a luptat pe fatza pentru libertatea noastra a tuturor. Uniunea Scriitorilor din Romania nu are nicio scuza ca pina la 2 octombrie 2011, timp de peste 34 de ani, nu a gasit curajul de a accepta ca reprezentantii ei care au semnat excluderea lui Paul Goma au actionat la comanda politica. Nici membrii ei, de ieri si de azi, nu au vreo scuza ca nu facut presiuni pentru ca  reprezentantii lor sa ii fereasca de aceasta rusine. Cele citeva gesturi razletze ale scriitorilor din Romania, de sustinere a repunerii lui Paul Goma in dreptul sau legitim de membru al Uniunii Scriitorilor, nu au fost urmate de efectele asteptate. Ceea ce arata cit de rezistent este acest stat-in-stat, in care un grup restrins reactioneaza in virtutea apararii unui statu-quo caduc, prin demisie morala.
Circula tot felul de variante in legatura cu pozitia lui Paul Goma fatza de redobindirea cetateniei. Spun, pe scurt, ceea ce Paul Goma insusi a spus mereu: nu a facut cerere de renuntare la cetatenie (un drept natural al sau si al familiei sale), asadar, nu are de ce sa faca o cerere pentru redobindire. Nu a spus nicaieri, niciodata, dupa stiinta mea, ca daca institutiile statului ii vor repune in drepturi pe el si familia, ei vor refuza. Este un nonsens. Din nefericire, oamenii colporteaza diverse variante aruncate intentionat in spatiul mediatic. Problema este mult mai simpla: statul roman a comis ilegalitati, statul roman trebuie sa le repare - indiferent ce cred victimele (sau urmasii lor). Orice alta interpretare este o divagatie intentionata sau nu.
Noi, cei intrunitzi, am luat decizia de a infiintza un club Al SUSTINATORILOR LUI PAUL GOMA. Scriitorul exilat la Paris nu este doar o efigie, ci un om viu. Nu suntem de acord cu aceia care invoca ridicarea de statui. Paul Goma nu trebuie expediat in simboluri pe care sa le foloseasca oricine are nevoie pentru a-si consolida un discurs sau pentru a legitima fapte ilegitime.
Paul Goma merita respectul nostru, materializat in fapte, pentru ca este un exemplu inconfundabil de demnitate.


Flori Bălănescu

Reprezentanta editorială a lui Paul Goma, în România

Niciun comentariu: