sâmbătă, 22 octombrie 2011

Cine sta in umbra turnuletelor de tinichea din Timisoara?

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Cine sta in umbra turnuletelor de tinichea din Timisoara? Vezi lantul complicitatilor care i-au adus orasului titlul neoficial de capitala palatelor tiganesti din Romania

autor: FrontPress 20.10.2011
Descinderile procurorilor germani asupra palatelor tiganesti din Timisoara au readus in atentia publica complicitatile edilitare care au transformat Mica Viena intr-o autentica expozitie a kitsch-ului arhitectural.
Pasivitatea celor ce ar fi trebuit sa intervina la timp pentru ca zona centrala a orasului de pe Bega sa nu devina un maidan al turnuletelor fara numar si a treptelor strajuite de capete de leu poate fi explicata prin aplicarea discretionara a principiului ce domina economia subterana de piata, respectiv oferta in plic si cererea gata semnata, dar si prin recompensele generoase oferite de bastani celor ce le-au permis sa mutileze arhitectura orasului. In ultimii ani, demolarea unor case tiganesti construite fara autorizatie a creat iluzia ca Primaria Timisoara lupta cu toata forta impotriva „cladirilor fantoma” aparute in cele mai diverse locuri din oras, insa, ulterior, realitatea ne-a dovedit ca sub obladuirea mai-marilor urbei se construiesc haotic palate care nu au fost si, probabil, nu vor fi impozitate niciodata.
„Arhitectii palatelor cu turnulete au fost slugile tiganilor!”
Cei care trebuia sa actioneze ca niste supape de siguranta pentru a nu permite ridicarea castelelor cu turnuri ale tiganilor au inchis ochii de fiecare data. Lantul complicitatilor care i-a adus Timisoarei titlul neoficial de capitala a palatelor tiganesti din Romania scoate in prim plan arhitecti, constructori, functionari publici, avocati, judecatori si alti reprezentanti ai institutiilor statului, care au manifestat o larga „deschidere” deontologica si profesionala fata de fenomenul constructiilor megalomane cu turnulete.
Arhitectii au acceptat realizarea unor proiecte exotice, care nu cadrau cu specificul arhitectonic local, responsabilii din Primarie au autorizat fara probleme ridicarea palatelor, iar aici se poate discuta si despre eventuala culpabilitate a semnaturilor aplicate pe documente de catre arhitectii sefi, primarul Gheorghe Ciuhandu si secretarul Ioan Cojocari, inspectorii de zona au trecut cu vederea nerespectarea limitelor constructive ale proiectelor, iar magistratii au respins, in general, cererile de demolare sau de aducere a constructiilor in parametrii legali.
In viziunea presedintelui filialei Timis a Ordinului Arhitectilor din Romania, Vlad Gaivoronschi, arhitectii care au realizat proiectele palatelor tiganesti au abdicat de la normele deontologice ale profesiei.
„Arhitectura palatelor tiganesti din Timisoara a devenit obiect de studiu pentru colegii nostri europeni, care sunt interesati de stilul eclectic in care se manifesta aceasta identitate culturala a tiganilor de la noi. Nu vreau sa discut despre colegii care au realizat aceste lucrari pentru clientii lor, insa nu pot sa nu scot in evidenta ca, in cadrul acestor contracte, ei au devenit, metaforic vorbind, un soi de slugi ai celor ce au comandat proiectele caselor de locuit megalomane. Este incredibila aceasta metamorfoza a tiganilor, care si-au lepadat mantia robiei mostenita de la stramosii lor si au trecut in cealalta latura, sa comande autoritar arhitectilor sau altor profesionisti cu care colaboreaza. Unul dintre cei mai cunoscuti arhitecti ai tiganilor, Nicolae Busila, spune ca noi, cei care punem la indoiala calitatea arhitecturala a acestor lucrari, suntem un soi de comunisti care dorim sa perpetuam arhitectura veche a orasului in dauna stilului nou, modernist, promovat de domnia sa. Din punctul nostru de vedere, arhitectii care accepta orice pretentie arhitecturala a beneficiarului si fac tot posibilul sa o cuprinda in proiect se comporta precum croitorii care fac haine dupa gustul clientului”, ne-a declarat Vlad Gaivoronschi.
In opinia sa, arhitectii care accepta realizarea proiectelor cu turnulete nu pot fi sanctionati pe linie profesionala, fiecare raspunde pentru ceea ce face, insa pot primi un vot de blam din partea colegilor de breasla.
Arhitectul Nicolae Busila: „Nu ma simt culpabil!“
De aceeasi parere este si fostul arhitect sef al orasului Corneliu Doichita, care spune ca, desi a fost contactat pentru a realiza proiecte de palate tiganesti, a refuzat in mod constant angajarea unor asemenea lucrari.
„Aceste palate nu-si aveau rostul printre cladirile istorice ale Timisoarei. Sau respectam stilul arhitectural mostenit de la inaintasii nostri sau dam drumul kitsch-ului! Domnule, nimeni nu te opreste sa-ti faci un palat, dar pentru asta i-ati un teren in afara orasului si sa cladesti ce stil de cladire doresti. Sunt arhitecti care accepta orice fel de lucrare, cu turnulete sau alte inovatii constructive, doar sa ia banii. Nu-i intereseaza cum va arata in final acea cladire! Nu am nimic cu tiganii, nu ma intereseaza de unde au banii cu care-si construiesc case, dar o minima decenta arhitecturala ar fi de dorit. Nu stiu cate dintre zecile de palate ale Timisoarei s-au construit cu autorizatie si cate sunt impozitate! Fiecare dintre noi, cei care am lucrat in Primarie, stim despre ce este vorba acolo, dar nu vreau sa fie eu cel care vorbeste despre aceste lucruri”, spune arhitectul Corneliu Doichita.
Blamat de catre unii colegi, dar aflat la mare cautare printre membrii cu bani ai etniei tiganesti din Timisoara, arhitectul Nicolae Busila este convins ca palatele realizate dupa proiectele sale vor rezista la proba timpului. „Nu stiu exact cate case tiganesti s-au ridicat dupa proiectele mele, insa eu sunt convins ca viitorul va demonstra ca am avut dreptate cand am decis sa promovez si sa dezvolt acest stil arhitectural. Sa lasam timpul sa ne judece! Nu cred ca prin comandarea acestor solutii arhitecturale tiganii au incercat sa-si gaseasca o identitate culturala. In general, ei fug cu disperare de pecetea ce o poarta in spate, cea de tigan. Au incercat ca palatele lor sa semene cu altceva, nu sa poarte amprenta etniei. Vreau sa va spun ca nu ma simt culpabil in vreun fel de proliferarea acestui stil arhitectural in Timisoara. Dupa mine, alti colegi au facut zeci de proiecte care nu au fost aduse la anumite standarde estetice, astfel ca acestea polueaza stilul arhitectonic din Timisoara. Oricum, timpul va cicatriza aceste rani de pe fata orasului, unele cladiri vor fi acoperite de textura urbana, insa cele reprezentative vor trece, cu siguranta, testul vremurilor”, spune arhitectul Nicolae Busila.
12 decizii de demolare, blocate de judecatori
Prima decizie de demolare a unui palat tiganesc construit fara autorizatie a fost aplicata la inceputul lunii august 2008, cand executorii Primariei au pus la pamant un imobil al clanului Carpaci construit fara acte pe strada Ialomita nr. 51. La vremea respectiva, Elena si Dusan Carpaci au dezvaluit faptul ca au platit bani grei pentru a fi lasati sa construiasca in voie.
„Ce ni se intampla noua acum, sa li se intample si lor! 20.000 de euro mi-au cerut ca sa ne lase sa construim. Bata-i Dumnezeu, sa-i bata! I-am ingropat in bani si tot ne darama”, tipa femeia din clanul Carpaci. De cealalta parte, viceprimarul Adrian Orza a precizat ca se pune in aplicare o hotarare judecatoreasca. „Se darama si atat. in momentul de fata avem 250 de procese pe rol care vizeaza case construite fara autorizatie. Sunt cetateni care nu respecta autorizatiile de constructie sau nu au autorizatii de constructie”, spunea viceprimarul.
Al doilea episod din „filmul” demolarilor puse in scena de Primaria Timisoara s-a derulat in septembrie 2009, insa se poate vorbi doar despre o actiune de imagine cata vreme casa construita ilegal pe strada Glad nr. 29 este si acum „in picioare”.
Muncitorii Primariei s-au urcat pe cladire, au scos cateva tigle, apoi au plecat. De atunci, proprietarul terenului pe care s-a construit o parte din cladirea ilegala, Petru Valean, se chinuie prin instante sa oblige Primaria la demolarea imobilului ridicat fara autorizatie. Cel mai hazliu raspuns la solicitarile sale l-a primit in martie 2010, de la directorul Nicusor Miut, care spunea ca buldozerele Primariei nu pot intra in curte pentru demolare, accesul utilajelor fiind impiedicat de moloz si materiale de constructii.
„Molozul si materialele de constructie sunt proprietatea privata a persoanelor care au efectuat constructia care se demoleaza”, precizeaza Miut in adresa 5082/09.03.2010, explicand de ce este imposibila demolarea.
In 4 septembrie 2009, la emisiunea de stiri Observator, proprietara casei, Aurelia Dempewolf, a amenintat ca daca Primaria nu-i rezolva problema ii va denunta pe toti cei la care le-a dat „covoare, mobila si bani” pentru obtinerea autorizatiei de constructie. In prezent, dupa cum ne-a comunicat purtatorul de cuvant al Primariei Timisoara, Flavius Boncea, instantele de judecata au blocat 12 decizii de demolare a unor constructii ilegale, iar alte 8 procese mai sunt pe rol.
Anul acesta au fost intocmite si 55 de procese verbale de constatare a unor constructii fara autorizatie, cele mai multe amenzi fiind incasate de bastanii de pe str. C.D. Loga, care si-au modificat palatele incepand din 2005. Pe de alta parte, inspectorii de zona, mutati acum la Politia Locala, au deschis 15 procese numai in acest an pe case construite fara autorizatii.
”Noi efectuam verificari doar la constructiile care sunt in curs de executie. Verificam si imobile deja construite, numai daca avem sesizari. Avem mai multe dosare pe rol, dar si dosare penale. Anul acesta am deschis 15 dosare in instanta si 12 transmise la Directia de Cultura care trebuie sa-si exprime punctul de vedere”, ne-au spus responsabilii cu Disciplina in Constructii din cadrul Politiei Locale.
Gheorghe Ciuhandu: „Suntem primii din tara care am demolat case tiganesti!”
Intrebat despre filtrele care nu au functionat si au permis aparitia cladirilor mastodont ale Timisoarei, primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu improasca cu noroi Fiscul, care ar fi trebuit sa cerceteze de unde au, de fapt, tiganii atatia bani. Edilul sef din primarie, intocmai sefu’, asa cum ii spun angajatii, se lauda cu cele patru demolari facute in cele trei cincinale de cand este primar, pe care nu le-ar fi demolat cu prea mult drag.
”Fiscul de ce nu ii ia la intrebari de unde au acesti bani? Noi, pe linie de urbanism, suntem printre primii in Romania care am demolat case de tigani. Nu le-am demolat de placere si nici pentru ca erau case tiganesti. Am demolat patru palate pe baza unor sentinte judecatoresti. Eu cred ca Primaria si-a facut datoria, dar administratiile fiscale ar trebui sa vada de unde vin acesti bani, dupa aceea Politia Nationala, pentru ca de multe ori aceste averi rezulta din tot felul de tranzactii la limita legii”, i-a sfatuit in cele din urma Gheorghe Ciuhandu pe cei de la Politie si Fisc.
Daca tot vine vorba de administratia fiscala, Directia Fiscala din cadrul Primariei Timisoara accepta cu bratele intinse toate impozitele platite de tigani pe ”mamutii” din centrul Timisoarei. Ba chiar se lauda cu realizarile: ”Este o chestiune de mandrie, ca daca sa afla ca nu isi platesc impozitele, sunt considerati de ceilalti niste sarantoci. Pentru ca ei sunt opulenti, vin cu Merzane, vin cu Ferrari, vin cu tot felul de masini. Pai impozitul pe cladiri in tara asta e asa de mic, ca e de-a dreptul penibil sa nu si-l plateasca. E drept ca unii dintre ei stau mai mult pe afara, dar au un reprezentant aici care vine si achita taxele pentru ei. Doar le trimit banii. Cateodata, vine unul cu o cutie ca din aceea in care au fost topuri de hartie de xerox si cu cutiuta aia vine si zice ca a venit sa plateasca pentru ala, pentru ala si pentru ala. Rar se intampla sa nu plateasca”, a spus Adrian Bodo, seful Directiei Fiscale din cadrul Primariei Timisoara.
„De la noi nu au iesit autorizatii cu turnulete!”
Mai marii din primarie se feresc sa arunce bila neagra spre arhitecti. Dupa ce ne-a explicat ca sistemul este de vina, pentru ca din ’90 pana acum nu i-a intrebat nimeni de unde au bani si dupa ce ne-a spus tot procesul cladirii unui turnulet – tiganul depune proiectul simplu pentru a obtine autorizatie de constructie, dar apoi nu o respecta si construieste ce-l taie capul, dar Dumnezeu le vede pe toate – secretarul municipalitatii, de aproape 20 de ani, Ioan Cojocari, unul din cei mai longevivi sefi din primarie, ne-a spus clar si pe intelesul tuturor ca vina nu pleaca de la arhitect.
„Vina nu pleaca de la arhitect, pentru ca proiectul este corect. Dar ei nu repsecta dupa aceea. Noi nu le dam autorizatie sa se intabuleze, incepem dansul, procesul si asa mai departe. Avem procese cu ei de ordinul zecilor”, ne-a marturisit Cojocari.
De aceeasi parere este si Gheorghe Ciuhandu, care spune ca imediat dupa ce sunt atentionati, multi romi revin la proiectul initial al casei palat, uneori doar indreptand liniile de la un turnulet, ca acesta sa nu mai para turnulet. El ar crede totusi ca sunt si arhitecti neprofesionisti.
”Eu controlez autorizatiile si pot sa va asigur ca nu au iesit autorizatii cu turnulete si alte minuni. Am vegheat personal sa nu iasa asa ceva. Sunt arhitecti care se preteaza sa faca si asemenea minuni, dar nu inteleg de ce toata lumea se concentreaza pe primarie. Noi, din toate institutiile, am facut cel mai mult, pentru ca ne-am implicat direct, chiar si in conditiile in care am fost amenintati de tigani”, a tinut sa completeze Ciuhandu. si Bodo este de parere ca, probabil, si unii arhitecti se apuca sa proiecteze kitsch-urile tiganesti.
Avocatii, si ei vinovati?
Intr-o cu totul alta directie, Adrian Bodo crede ca, pentru a fi gasit vinovatul, trebuie mers la radacinile acestui fenomen, cand timisorenii, iresponsabili in opinia sefului Directiei Fiscale, au cumparat pe bani de nimic apartamentele de la stat si s-au grabit sa le vanda tiganilor pe sume frumusele. Daca sunt dati in judecata de primarie sa-si darame turnuletele de la mastodonti, tiganii sunt bine sfatuiti de avocati.
„In instanta, ei sunt consiliati foarte bine de tot felul de avocati care ii invata diverse tertipuri, sa fenteze statul. Atunci, te duci, il dai in judecata pe unul care stii ca a cumparat casa si in instanta constati ca e altcineva proprietar. Adica se vinde de doua – trei ori palatul si nu te mai judeci cu cine trebuia, iar al treilea cumparator e scos cu buna credinta de avocat. Poate sa dureze si ani intregi un astfel de proces, pana se da o sentinta de demolare”, acuza Adrian Bodo. Pe de alta parte, avocatii au si ei procese cu primaria.
Florin Kovacs, unul dintre cei mai cunoscuti avocati din Timisoara, se judeca de ani de zile cu municipalitatea pentru demolarea palatului tiganesc de pe strada Glad.
„Domnul Bodo este aparatorul primariei. El face declaratii hazardate, halucinante si iresponsabile. Se pare ca uita cine a condus Primaria Timisoara in ultimii 16 ani. imi pare rau pentru dansul ca nu are simtul ridicolului, pentru ca sub administratia pe care o deserveste de 16 ani au inflorit aceste palate tiganesti. Au avut sprijinul implicit al Directiei Fiscale. Eu ma judec cu Primaria Timisoara, care refuza sa demoleze un palat tiganesc construit pe terenul unui client de-al meu, pentru ca, demoland o parte din cladire, nu mai poate intra cu buldozerul pe molozul care apartine, de fapt, proprietarului constructiei. Va dati seama cum au motivat?”, a declarat Florin Kovacs. De Gheorghe Ilas, Foto Dariana Dragos – Opinia Timisoarei

3 comentarii pentru “Cine sta in umbra turnuletelor de tinichea din Timisoara? Vezi lantul complicitatilor care i-au adus orasului titlul neoficial de capitala palatelor tiganesti din Romania”

Landser TM a scris:
nu exista un singur vinovat. exista un “lant al slabiciunilor”… ce este cert: NU se putea intampla asa ceva fara complicitatea, fie ea si partiala, a autoritatilor (politie, magistrati, primarie, etc, etc)
comentariu publicat in 20.10.2011 la 3:29
abc a scris:
Au fost modificate case istorice, sau au fost construite de la zero?
comentariu publicat in 20.10.2011 la 6:12
Oidoxie a scris:
@abc
si si, depinde de zona. au fost si case ridicate de la zero si cladiri istorice modificate. in ultimul caz e clar ca nu s-a putut face nimic fara complicitatea unor functionari.

Niciun comentariu: