duminică, 27 decembrie 2009

Petru CLEJ: Ipotetica unire cu Republica Moldova luată la bani mărunți

Petru CLEJ:Ipotetica unire cu Republica Moldova luată la bani mărunți
Scris de Petru CLEJ
Marţi, 08 Septembrie 2009 12:05
http://www.voceabasarabiei.net/index.php/stiri/politica/4531-petru-clejipotetica-unire-cu-republica-moldova-luat-la-bani-mruni-

În ultima vreme a (re)apărut prin presă și pe forumuri tot mai frecvent ideea unei uniri a Republicii Moldova cu România. Ideea nu mi se pare realistă, mai ales că circumstanțele geo-politice nu s-au schimbat semnificativ.

În cele ce urmează am să pun o serie de întrebări celor ce susțin această inițiativă, utopică din punctul meu de vedere.

1) Cei care propun unirea sugerează că inițiativa trebuie să vină din Republica Moldova. Iată un prim obstacol ce decurge din însăși Constituția Republicii Moldova, de la capitolul privind limitele revizuirii:
Articolul 142

(1) Dispozitiile privind caracterul suveran, independent si unitar al statului, precum si cele referitoare la neutralitatea permanenta a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majoritatii cetatenilor inscrisi in listele electorale. .

La recentul scrutin parlamentar din 29 iulie, corpul electoral a fost de circa 2,6 milioane de alegători (ceea ce face ca majoritatea necesară într-un referendum de unire să fie de circa 1,3 milioane), din care s-au prezentat la vot sub 1,6 milioane. Dintre aceștia, peste 700000 au votat cu Partidul Comuniștilor și aproape 200000 cu Partidul Democrat, cunoscut fiind faptul că majoritatea sprijinitorilor acestor două partide nu sunt partizani ai unirii cu România. Nici electoratul celorlalte partide parlamentare (probabil cu excepția Partidului Liberal) nu este probabil majoritar unionist.

Veți spune că această stare de spirit se schimbă. Se poate, dar chiar și aderarea României la Uniunea Europeană și dorința exprimată a multor cetățeni ai Republicii Moldova de a deveni cetățeni români nu s-a transformat neapărat într-un sentiment unionist.

Întrebare: cum se poate realiza Unirea în absența vizibilă a unui sentiment unionist puternic în Republica Moldova?

2) Republica Moldova nu își controlează în integralitate teritoriul. Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană (RMN), care a împlinit 19 ani de existență, nu dă niciun semn de reintegrare, iar acolo sentimentul anti-românesc este profund înrădăcinat.

Întrebare: cum propun unioniștii rezolvarea chestiunii nistrene (observați că nu spun "transnistrene", deoarece RMN include și Tighina și împrejurimile de pe malul apusean al Nistrului, iar Republica Moldova controlează mai multe localități pe malul răsăritean în enclavele Doroțcaia și Cocieri) și ce preconizează pentru regiunea autonomă găgăuză, cu potențial separatist major?

3) Rusia are o influență covârșitoare în Republica Moldova, inclusiv o prezență militară (sub forma armatei RMN) pe teritoriul recunoscut internațional al țării.

Întrebare: Cum poate România să contracareze opoziția vehementă a Rusiei la o ipotetică Unire și cum poate neutraliza enorma influență (adeseori nefastă) a Moscovei în spațiul dintre Prut și Nistru?

4) România este membră a Uniunii Europene, care este o uniune politică de state și ca atare se supune regulilor acesteia. Unirea cu Republica Moldova ar echivala în fapt cu admiterea unui nou stat, care nu îndeplinește în niciun fel standardele de aderare, iar procesul de aderare însuși este lung și anevoios după cum a dovedit-o și experiența României.

Întrebare: De ce ar trebui să accepte UE (să ne amintim doar nervozitatea stârnită la Bruxelles și în unele capitale europene în primăvară la amendarea - minoră - a legii cetățeniei care ușura procedura de redobândire a cetățeniei) o asemenea tentativă de intrare pe ușa din dos a "rudei mai sărace a unui membru mai sărac al familiei", când state-candidat precum Croația sau Turcia așteaptă ani în șir ca să adere (sau nu)?

5) În ipoteza unei uniri cu Republica Moldova, România va dobândi minorități numeroase: ucrainiană, rusă, găgăuză, bulgară, a căror loialitate față de statul Republica Moldova este îndoielnică și a căror ostilitate față de România ar fi pe măsură (să ne gândim numai la găgăuzi care n-au uitat imbecilul apelativ "găgăuță" din perioada interbelică). Aceste minorități nu vorbesc în majoritate limba română, fie că nu o cunosc, fie nu doresc să o vorbească, într-o proporție mult mai ridicată decât presupușii unguri din România care nu ar vorbi românește.

Aceste minorități au rețele extinse de învățământ în limba rusă de la grădiniță la universitate, iar afișajul bilingv este un lucru curent în Republica Moldova, fapt care i-ar șoca pe românii care se miră, de pildă, de ce într-un oraș precum Clujul ar trebui să existe inscripții în ungurește.

Întrebare: Date fiind dificultatățile României cu minoritatea maghiară, cum va reuși să câștige încrederea acestor minorități care nu au experiența traiului într-un stat românesc? Cum va reuși să gestioneze relația cu statele "mamă" ale acestor minorități, în special Rusia, dar și Ucraina, pe lângă care Ungaria apare ca un prieten apropiat, state nemembre ale UE și care au arătat că sunt gata să-și încordeze mușchii ca să-și apere minoritățile din alte țări?

6) România este definită ca stat național-unitar, sintagmă nerevizuibilă în actuala Constituție.

Întrebare: ce va oferi România Republicii Moldova - până la ipotetica Unire un stat cu structuri politico-administrative proprii - pentru a reflecta identitatea sensibil diferită de restul țării?

7) Republica Moldova este la ora actuală cel mai sărac stat din Europa. România însăși este printre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană.

Întrebare: de unde va mobiliza resursele România pentru a sprijini aducerea noii sale "provincii" la un nivel acceptabil unui stat din UE, inclusiv plata unor alocații sociale (pensii) decente?

8) Biserica ortodoxă majoritară, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, face parte din Biserica Ortodoxă Rusă și se ghidează după calendarul pe stil vechi. Tentativa statului român de a impune calendarul pe stil nou a creat resentimente în perioada 1918 - 1940 în Basarabia.

Întrebare: care va fi statutul acestei Biserici în cazul unei ipotetice uniri?

9) În spațiul dintre Prut și Nistru, dominat de puternica influență rusească în ultimii 200 de ani, s-a creat o identitate regională foarte puternică, Basarabia devenind parte a României după apariția acestui stat în 1859 (cu excepția perioadei 1856 - 1878 pentru județele Cahul, Izmail și Cetatea Albă) și după perioada de formare a identității naționale române.

Întrebare: cum va fi acceptată populația românofonă de aici în condițiile în care mulți (majoritatea de fapt) nu se consideră români, ci moldoveni, și au o cultură (în sens larg) uneori incomprehensibilă pentru românii de la vest de Prut?

10) Deși sprijinitorii unirii au convenit că inițiativa trebuie să vină din Republica Moldova, nu este totuși corect ca populația României (care urmează să achite de fapt nota de plată a Unirii) să nu fie consultată.

Întrebare: sunt de acord susținătorii unirii cu un referendum (în mod inevitabil consultativ, dată fiind Constituția României) în România privind acest eveniment major în viața țării?

Rog pe cei care vor răspunde acestor întrebări să abandoneze din start clișeele naționaliste și acuzațiile de tip "trădător", "agent al rușilor", "vândut" și alte calificative de acest gen și să discute despre România și Republica Moldova din anul 2009, nu de Basarabia anului 1918.

Cei care mă cunosc știu foarte bine că am un interes special pentru Republica Moldova, că mă leagă multe de acele meleaguri și de oamenii de acolo. Dar aceste întrebări se referă la chestiuni foarte serioase și escamotarea lor nu ajută nimănui: nici celor din Republica Moldova, nici celor din România.

Nu uitați să votați în sondajul revistei ACUM "Când ar avea șanse de realizare o Unire a Republicii Moldova cu România?" http://www.romanialibera.com/voxpopuli/voxpopuli.php?n=crt
Bookmark
Transmiteti pe e-mail
Accesari: 5952
Comentarii (37)Add Comment
feedComentarii RSS feed
despre pragmatism
Autor: pragmaticul, septembrie 22, 2009
apropos de pragmatism... din punct de vedere pragmatic, orice stat din lumea asta se lupta doar si pentru o palma de pamant. asta e pragmatismul occidental...

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

alte
Autor: !?, septembrie 16, 2009
Intrati pe GOOGLE si cautati: "Petre Clej" si o sa vedeti cu ce se ocupa acest domn, este un antiroman convins, promoveaza idei antiromanesti(platit probabil pentru acest lucru), este combatut puternic, dar nu accepta dialogul si isi jigneste parteneri de discutii. Nu merita sa intrati intr-un dialog on line cu el.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

O mica precizare
Autor: sim, septembrie 12, 2009
Nu stiu de ce a scos dl Clej articoul sau tocmai acum, cand liderii Aliantei se intrec in asigurari ca nu vor face Unirea! Scuzati-mi repetitiile, dar ideea ca exista "pericolul unirii" apartine comunistilor, este ultima lor carte - isteria antiunionista.

Sa-l fi iritat atata de mult pe Dl Clej faptul ca tinerii care au iesit in strada pe 7 aprilie purtau drapelul Romaniei si scandau lozinci unioniste? Ca l-au iritat pe Voronin, de a ajuns sa dea foc Parlamentului, inteleg. Ca l-au iritat pe Contiu, la fel inteleg (desi nu pana la capt, banuiesc ca e, totusi, vreo afectiune psihica la Contiu). Dar de ce aceasta iritare a dlui Clej? Asta e, deocamdata, o enigma pentru mine.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: Camachino, septembrie 12, 2009
Poate si victimele spalarii pe creier national-comuniste(cum le numiti) au dreptul sa spuna ceva. Daca nu acceptati critici mai bine scriati articolul cu argumentele dumneavoastra pe un sul de hârtie igienica si il lasati in WC-ul unei gari ca sa vedeti daca cineva il va citi sau va folosi hârtia. e ultimul comentariu si nu astept raspuns. Sunteti prea ingâmfat si v-am spus daca 3 persoane iti spun ca esti p.r... ar trebuii sa meditezi...

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: Petru Clej, septembrie 12, 2009
Domnule Fonoage,

Ignoranța dumenavoastră (și de fapt a tuturor celor care au scris aici) este vizibilă de la mare distanță:

"Si nu o mai dati cu nationalismul-comunist, pt. ca pe vremea comunismului in România se invata o istorie in care iti spunea ca Stalin si poporul rus,
libertate ne-au adus."

Nu cred că de la sfârșitul anilor '50 a mai fost scris așa ceva în manualele de istorie. Vă recomand, ca să înțelegeți ce înseamnă național-comunismul, să citiți cartea lui Vladimir Tismăneanu "Stalinism pentru eternitate".

Nu sunteți un partener de discuție, sunteți o victimă a spălării pe creier național-comuniste.

Nu ați fost capabil să aduceți niciun singur contra-argument, nici dumneavoastră nici lașii anonimi care se defulează pe acest forum.

Nu ați demonstrat niciunul că în Republica Moldova există o voință populară în favoarea unirii cu România.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: _JC_GUEST_NAME, septembrie 12, 2009
alta intrebare> dungaciu stie ca i-ati publicat corespondenta? v-a permis sa-i piublici raspunsul? vedeti ca puteti avea probleme pentru incalcarea secretului corespondentei.

* Report abuse
* +1
* Report abuse
* Report abuse

In ce priveste vointa populara
Autor: simplu, septembrie 12, 2009
Da, repet exista vointa populara pro - unire. In campania electorala asta a devenit evident, este apropa ca si in anii 88-89! Problema e ca asta nu se poate face peste noapte, nici in 1918 nu s-a facut usor, dar acum s-a spus destul de clar ca se va merge peo cale care sa confere unificarii MAXIMUM de legitimitate.

Deci, intrebrea este cum sa faci sa nu o descurajezi inunionismul ei (fie el unul sentimentalist sau rational - nu conteaza, ambele motivatii sunt LA FEL de legitime si firesti), nu sa te asarnezi ca un gagauta contra ei!

Altfel, daca vi se pare ca nu exista vointa populara unionista, de ce ati sarit asa la beregata unionistilor, desconsiderand sentimentele firesti ale romanilor basarabeni? Daca nu aveti in cine bate, de ce dati din pumni fara rost? Nu aveti altceva de facut?

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

uite lasitate...
Autor: Camachino, septembrie 12, 2009
Fonoage Gheorghe Lucian nascut in Turda jud Cluj dom. Bistrita România...e mail(dar nu imi scrieti) Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza '> fonos_lucian@yahoo.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Nu suntem lasi domnule Clej doar ca internetul e asa...ai un nick-name...si il utilizezi...Cred ca datele care le-am transmis sunt de ajuns ca sa treceti la nivelul superior si sa lasati fraza aia cu lasitatea deoparte. Am spus o data/ vom spune mereu B.P.R. smilies/wink.gif

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Hahaha
Autor: simplu, septembrie 12, 2009
Mai citi o data raspunsul lui Dungaciu, domnule Clej! Ca sa vedeti ca spune de fapt exact ceea ce va zicem si noi astia de nu vrem sa va jignim prea mult, aratandu-va ca sunteti penibil - ca articolul dvs nu are nicio semnificatie, l-ati bagat exact intr-un momenmt in care nimeni nu vrobeste despre Unirea cu Romania, decat lichelele lui Voronin - pentru ca au interesul sa tulbure apele si sa istyerizeze populatia (si dvs va bagati tot pe langa ei!).

Dungaciu va spune, de fapt, ca articolul dvs este depasit si nu merita sa fie comentat. Deci... felicitari!

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

nu ma tem...
Autor: Camachino, septembrie 12, 2009
Nu ma tem domnule Clej sa imi dezvalui numele, insa nu doresc acest lucru. Eu nu gândesc dupa schema comunista deoarece sunt anticomunist. Observ totusi ca sunteti deranjat de comentariile mele. Daca articolul permite comentarii trebuie sa le scriem. Fie ca va plac, fie ca nu va plac. Sau credeti ca ceea ce spuneti dumneavoastra e litera de lege. La punctele care le-ati pus acolo am raspuns. Mi-am spus parerea. Si inca ceva ...pe mine ma doare drept in ... daca va impresioneaza sau nu apelurile
lacrimogene și declarațiile de iubire. Apelurile lacrimogene si aceste declaratii de iubire le-ati fi putut vedea si la Paris la meciul Franta-România si la Bucuresti la meciul cu Austria. E ceea ce simt tinerii domnule Clej. E ceea ce cred cei care au citit Istoria Românilor. Si nu o mai dati cu nationalismul-comunist, pt. ca pe vremea comunismului in România se invata o istorie in care iti spunea ca Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus.
In incheiere domnule Clej va salut, pt ca educatia mea imi spune sa salut partenerul de discutii si sa il tratez cu respect.P.S. Nu sunt doamna, nici domn...sunt doar un patriot... smilies/wink.gif

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: Petru Clej, septembrie 12, 2009
Și mai e ceva: nu am publicat eu acest articol pe pagina aceasta, a fost publicat de proprietarii acestei pagini, fără ca măcare să mi se ceară permisiunea.

În sfârșit, toți cei care au dat aici replici n-au nici cea mai mică credibilitate, având în vedere că eu sunt o persoană reală, iar ei sunt niște imagini virtuală, cu adevărat niște frustrați pe care nu-i bagă nimeni în seamă în viața de zi cu zi. Internetul le dă curaj, deoarece aici se ascund cu lașitate sub anonimat.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

petru.clej@btinternet.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Autor: Petru Clej, septembrie 12, 2009
Alt anonim, alt mesaj lipsit de argumente.

Vorbește de voință populară, dar eu tocmai asta întrebam: unde este voința populară? Care sunt manifestările ei, potrivit democrațiein reprezentative sau directe?

Repet: eu am vorbit argumentat - înaintea fiecărei întrebări am prezentat FAPTE, pe care NIMENI, dar absolut NIMENI nu a fost capabil să le combată, decât cu loznici, de gen iubire, patriotism și alte lozinci sforăitoare.

Iată ce-mi scria într-un email Dan Dungaciu, pe care-l consider cel mai bun specialist în Republica Moldova:

"In ceea ce priveste concret materialul tau, fireste ca e greu
combatut. Si nu vad de ar face-o cineva. Pe mine, insa, nu ma
intereseaza sa argumentez astazi din perspectiva unionista - e complet
nerealist. Dar cred ca pragmatismul populatiei va deveni din ce in ce
mai pregnant, iar relatia cu Romania va fi citita in aceasta grila, si
nu in cea naiv-induiosatoare a anilor 90. Daca asa vor sta lucrurile,
devine evident ca vom avea de-a face cu alt fenomen prin care sa citim
relatia Bucuresti-Chisinau. Asupra lui incer sa atrag atentia."

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

simplu
Autor: simplu, septembrie 12, 2009
E ffff simplu, domnule Clej. Unde dragoste nu e, NIMIC nu e. Unirea se poate face NUMAI din dragoste. Dvs nu stiti ce inseamna asta (si respingeti orice manifestare a VOINTEI POPULARE care nu va tine cont de piedici - care piedici au fost si vor fi mereu! - dar popoarele care vor sa supravietuiasca le depasesc). Iata de ce vi se pare ca nu va intelege nimeni. Dimpotriva, dvs nu intelegeti 9nu aveti capacitatea de a intelege) ca acesti oameni IUBESC Romania, cu tot cu Basarabia FURATA de rusi, cu bune si rele. Si nu cauta nod in papura, cum faceti dvs. in acest articol care se pretinde a fi argumentat.

Aratati-mi macar un argument in articolul dvs., care sa merite atentia cititorilor! Macar unul care sa nu insulte sentimentele romanilor. Eu nu vad niciun argument - si am recitit dedoua ori articolul. Tot articolul e compunere scolareasca despre povestirile antiromanesti auzite de noi toti - inca de la tatuca Stalin. Ne-am saturat de ele ca de hrean! Noutatea articolului consta in expunerea frustrarilor dvs personale, care par sa vrea sa ia forma coerenta, dar nu reusesc. Pai, cine sa se apuce sa polemizeze cu un frustrat? Noi avem aici frustratii nostri (personali si irepetabili) - ii avem aici pe alde Stati, Contiu, Voronin... Credeti-ma, nu va putem face loc, din cauza supraaglomeratiei pe acest segment rezervat numai unor "alesi" (cu cazier vechi!), oricat de mult am dori sa va facem pe plac!

Vi s-a dat cu tifla de cateva ori, vi s-a arata ca habar nu aveti despre ce vorbiti, ca pozitia dvs este lipsita de substanta. Nu cunosc niciun autor de articole, care sa sara la cititori cu invinuiri si insulte si sa-i considere pe toti nedemni de articolul dvs.


Daca va dispretuiti cititorii, de ce mai publicati? Sau pote ca nu stiti sa scrieti asa incat cititorii sa VREA sa stea de vorba cu dvs? Adevarul e ca sunteti mancat de resentimente si de ura, atat. De aceea insistati atata ca vreti sa "dialogati". Cred ca reactiile la articol ar fi trebuit sa va convinga sa nu mai publicati articole, cel putin nu aici. Aici nu aveti nicio sansa cu "argumentele" dvs rasuflate
si cu antiromanismul dvs. inveninat. Va asigur de asta.


Stiti de ce nu ar trebui sa insistati atata? Pentru ca demontarea "argumentelor dvs" ar insemna de fapt developarea antiromanismului dvs. Cred ca e timpul sa va retrageti englezeste si sa va cautati alta treaba.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

petru.clej@btinternet.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Autor: Petru Clej, septembrie 12, 2009
Domnule sau doamnă care vă ascundeți cu lașitate sub aliasul Camachino,

Într-o țară democratică patriotismul se prezumă, el nu trebuie afirmat. Toți suntem patrioți și dorim binele țării (până la proba contrarie) dar îl dorim pe căi diferite și nu e nicio nenorocire din asta.

Eu consider că unirea nu este benefică și am expus motivele. Buna mea credință trebuie prezumată, așa cum o prezum și eu pe a dumneavoastră. Încetați să mai gândiți după schema comunistă "Cine nu e cu noi e împotriva noastră".

Și mai am o rugăminte: abandonați apelurile lacrimogene și declarațiile de iubire, nu mă ipresionează în niciun fel.

Scutiți-mă cu saluturile, și aștept o replică argumentată, nu ca asta, pe puncte. Dacă vă teamă să vă dezvăluiți numele, îmi puteți scrie pe adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza '> petru.clej@btinternet.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: Camachino, septembrie 12, 2009
Domnule Petru Clej...de câte ori in viata dumneavoastra ati spus:SUNT MANDRU CA SUNT ROMAN!?. Cat despre versurile unui poet national-comunist, cum dumneavoastra il numiti, nu are rost sa discutam. Aceste versuri se simt. Domnule Clej, de câte ori v-a curs o lacrima ascultând un cântec patriotic. Eu am plâns când oamennii erau pe strada in Chisinau si strigau Traiasca Moldova,Ardealul si Tara Româneasca. Si stiti de ce am plâns?! Pt. ca nu puteam sa fiu alaturi de ei. De câte ori ati cântat imnul de stat al României?! Sunt patriot?! Raspunsul e simplu domnule Clej...DA...si asa imi voi creste copiii, PATRIOTI. Cât despre argumente domnule Clej vizitati http://www.youtube.com/watch?v=ilE-xSVBZcI. Oare si copiilor acestora le-au ramas sechele(nu scehele daca vb. de ortografie si de scris corect) national-comuniste?! Ieri poate ati ascultat la radio despre unirea celor doua Germanii.Care mare putere a fost de acord sa se uneasca????? Domnule Clej ce argumente ne trebuie sa ne unim? Vointa domnule Clej, vointa si curaj. Aceasta unire nu se va face mâine domnule. Se va face poimâine sau peste o saptamâna, dar se va face, fie ca unora le va convenii sau nu. Faptul ca spuneti ca sunt jalnic cu toata iubirea mea pentru Ardeal si Moldova ar trebuii sa-l explicati putin. Nu inteleg eu bine sau e o rusine sa spui ca iti iubesti tara. Domnule Clej cititi comentariile la articolul dumneavoastra. Ce vedeti acolo?! Sunt de acord oamenii cu ce spuneti?!...Stiti este o vorba la noi la români...când 3 persoane iti spun ca esti beat...du-te la somn caci e adevarat. Mai e o varianta insa nu imi place sa jignesc. smilies/wink.gif Inca ceva domnule Clej...câte minoritati traiesc in Dobrogea?! multe....si convietuiesc...Cât despre un referendum in România,cu privire la Unire, chiar ar fi bine sa se faca. Nu de alta, dar va inchide gura celor ca dumneavoastra care nu sunt de acord cu Unirea. Cat despre nota de plata, cum o numiti domnule Clej, pe care v-a trebuii sa o plateasca România ce sa mai vorbim. Cand copilul vine acasa nu ii faci nota de plata, treci totul la cheltuieli comune. Sau nu e asa?? La punctul 4 cred ca stim cu totii de ce nu intra Turcia in U.E. Iar Moldova nu va intra pe usa din dos, va intra pe aceeasi usa pe care am intrat si noi, pe usa milei si a intereselor economice si politice ale U.E. Sau vreti sa spuneti ca noi nu am intrat pe aceasta usa?! In România sunt placute bilingve in localitatile unde mai mult de 20% e populatie maghiara sau germana. In Cluj nu e domnule Clej...dupa ultimul recesamânt e doar 17%...asa ca... Opozitia vehementa a Rusiei?! Nu mi se pare mie ca e atât de vehementa, insa si daca e intotdeauna este cineva care merge in sens contrar. Singurul punct despre care nu am prea vorbit e in legatura cu Transnistria. E o problema mare, insa toate se rezolva. Cred ca nu o sa va deranjeze comentariul meu asa de tare incât sa ma faceti si pe mine las ca nu mi-am scris numele. Eu nu sunt o persoana atât de cunoscuta ca si dumneavoastra insa sunt un PATRIOT. Va salut domnule Clej si va mai spun: IUBESC MOLDOVA, IUBESC ARDEALUL, IUBESC TARA ROMANEASCA SI IUBESC DOBROGEA, in doua cuvinte IUBESC ROMANIA. Daca mai imi spuneti ca sunt jalnic atunci chiar trebuie sa va culcati...P.S. Sper sa nu fi facut multe greseli de ortografie deoarece cred ca acestea v-au deranjat, nu comentariul in sine... smilies/wink.gif

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

petru.clej@btinternet.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Autor: Petru Clej, septembrie 12, 2009
Dacă argument este să citezi din versurile poetului național-comunist, bard al ceaușismului Adrian Păunescu, mai bine să oprim discuția aici. Sunteți jalnic cu toată iubirea dumneavoastră de Ardeal și Moldova. Mai bine "a-ți" arăta respect pentru ortografia limbii române. E mult mai util decât pășunismul patriotard pe care-l afișați.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

petru.clej@btinternet.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Autor: Petru Clej, septembrie 12, 2009
Este deprimant să vezi ce scehele a lăsat național-comunismul în mintea oamenilor. Chiar așa de mediocri sunteți cu toții că nimeni nu e în stare să discute pe text să ofere contra-argumente: la 1) părerea mea e... ș.a.m.d. Așa se discută nu cu reacții umoral-patriotarde,

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

pro unire
Autor: roman anonim, septembrie 11, 2009
Domnule Petru Clej, daca sunteti roman, cred ca nici dumneavoastra nu credeti cu adevarat cele ce ati afirmat, aceste "argumente anti", un roman adevarat are o durere in suflet, de multi ani, de cand, fara sa lovim in unii sau altii, istoria a fost nedreapta cu noi si a creat un "zid" intre romani. Stiti si dumneavoastra ca zidurile de acest tip sunt sortite prabusirii, precum zidul Berlinului, stiu acest lucru si cei care inca sustin acest zid, stiu ca unirea intre romani este atat de firesca, atat de normala, este doar o chestiune de timp, nimic mai mult, pana cand ne vom reuni intr-un singur stat, parte a Uniuni Europene.
Am intrat in mileniul 3, iar acest mileniu chiar daca a inceput cum a inceput va fi al pacii sau nu va fi deloc, ori acest lucru va insemna si o "vindecare" a ranilor trecutului precum acest stat "Moldova", sau precum cele doua Coreei, ca sa mai dau un exemplu.
Ca sa inchei domnule Clej aceasta "utopie" va deveni realitate fie ca vor sau nu vor unii ca dumneavoastra, nu trebuie decat sa ne deschidem putin inimile si sufletul si sa-i primim alaturi de noi pe frati din Basarabia.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...raspuns demagogie patriotarda...
Autor: Camachino, septembrie 11, 2009
E putin lipsa de respect, domnule Petru Clej, daca cineva te saluta sa nu ii intorci salutul. Eu am spus ca iubesc Moldova precum iubesc si Ardealul, nu am spus ca va iubesc pe dumneavoastra. Eu nu spun ca nu a-ti facut nimik pentru mass media din Moldova. Singurul lucru care vi-l spun e un vers scris de Adrian Paunescu(spuneti acum ca e comunist): "Bat clopote cântând reintregirea". Restul domnule Clej e vorbaraie.Azi nu va mai salut pentru ca nu imi place sa nu mi se raspunda. smilies/wink.gif

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

petru.clej@btinternet.com Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
Autor: Petru Clej, septembrie 11, 2009
Diferența între mine și demagogii patriotrzi dresați de regimul național-comunist și mine este că în articol prezint fapte urmate de întrebări pe când ei nu produc decât lozinci, singurul lucru de care sunt capabili.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

unele da , altele nu
Autor: moroşan, septembrie 11, 2009
articolul NU este unul pragmatic , ci doar mimează pragmatismul, când în realitate exprimă atitudinea antinunionistă şi moldovenistă a autorului. Acesta inventariază şi chiar inventează "motive" împotriva unei eventuale uniri, pronind de la stereotipuri mai mult sau mai puţin reale.
Realitatea este ca dl. Clej este un anti-unionist şi mimează pragmatismul, făcându-i pe alţii patriotarzi,dar ar trebui să se uite puţin la unguri şi să înveţe o lecţie de demnitate. Eu trăiesc printre ei şi admir lupta lor înverşunată, chiar dacă fără speranţă, pentru unitatea maghiarilor, indiferent de costuri.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Lașului care semnează \"Dlui Clej\"
Autor: Petru Clej, septembrie 10, 2009
În afară de faptul că sunteți imagine virtuală, nu faceți decât să repetați lozinci sforăitoare. Dimpotrivă argumentele în articolul meu sunt prezentate înaintea fiecărei întrebări. Eu tratez cu argumente, iar dumneavoastră cu fanfaronade naționaliste.

Când veți ieși de sub anonimat și veți avea contra-argumente, nu demagogie, discutăm.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Demagogie patriotardă
Autor: Petru Clej, septembrie 10, 2009
Domnule care vă ascundeți sub pseudonimul Camachino, asta e demagogie patriotardă, care nu mă impresionează. V-o spune unul care prin fapte nu prin vorbărie goală a contribuit la dezvoltarea mass-mediei audiovizuale din Republica Moldova. Păstrați-vă saluturile și iubirea pentru persoana dumneavoastră, că de vorbe umflate sunt sătul.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...raspund...
Autor: Camachino, septembrie 10, 2009
ceea ce citim prin presa din România si Moldova nu conteaza...singurul lucru care conteaza, domnule Petru Clej, e ca suntem acelasi neam vorbim aceeasi limba, iar rusificarea nu a omorât de tot spiritul românesc. Am fost intr-un sat pe malul Nistrului si am auzit acolo unele dintre cele mai frumoase cântece patriotice. Domnule Clej singurul lucru care trebuie pentru Unire e CURAJUL. Pentru toate celelalte exista MasterCard...Un salut de la un ardelean care iubeste Moldova lafel cum iubeste Ardealul...

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

apropo de argumente
Autor: Dlui Clej, septembrie 09, 2009
Cred ca e de ajuns ca lumea isi spune parerea. Articolul semnat de petru Clej NU contine niciun argument. De ce ar trebui cei care comenteaza sa-si bata capul sa contraartumenteze? Sa contraargumenteze - ce? Insultele? Ignorana? Calomniile proliferate de autor?

Cred ca este o onoare insusi faptul ca vi s-a raspuns, domnule antiunionist si antiroman, cetatean al Romaniei, Clej! In mod normal, pentru cei care denigreaza idealurile nationale nu exista respect. Unionisnul este un ideal romanesc, fie ca va place, fie ca nu! Si odata si odata acesta se va implini. Nu aveti niciun cuvant de spus in aceasta privinta, nu va priveste aceasta chestiune, pur si simplu. E o chestiune care ii priveste DOAR pe romani, nu si pe cosmopoliti ca d-stra.

Apropo, despre romanofobia salbatica a oficialilor de la Chisinau de ce nu scrieti? Cred ca asta e mai actuala decat tema unirii, pentru ca Unirea se va intampla in mod firesc, nu asa cum isi inchipuie un oarecare cazut din luna, care isi imagineaza ca, daca a baut cu cativa dintre politicienii mai betivi din chisinau, gata stie ce reprezinta Basarabia! S-a spus foarte corect aici ca acest articol, pe langa faptul ca e vechi (l-ati mai scris de vreo 10 ori!), e si superficial.

Ca si in perioada agrariana, si acum sunteti un sustinator tacit al antiromanismului, ascunzandu-va dupa masca impartialitatii - o impartialitate care a ignorat, pur si simplu, calvarul romanilor basarabeni, faptul ca ROMANOFOBIA i-a alungat de acasa, i-a lasat fara lucru si fara surse de existenta...

Parerea mea e ca NU sunteti impartial, ci complice cu criminalii, daca nu luati atitudine! Dvs nu ati luat atitudine niciodata, nici macar atunci cand a fost stringenta nevoie - cand s-au comis crime omoruri... Nici dvs, nici colegii dvs de la BBC Chisinau. Deci... parerea mea e ca nu aveti ce cauta in presa de la Chisinau. Si nici in cea din Tara. Ar fi bine sa ramaneti la Londra, unde va este bine si cald.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Apropo de revista ACUM
Autor: Dlui Clej, septembrie 09, 2009
Revista acum ar face bine sa redacteze articolele agramate ale lui Denis Cenusa, pentru ca este ilizibil. Pierzi orice interes pentru articol, dupa ce stai sa descifrezi, care subiect se acorda cu predicatul si, mai ales, de ce! Tanarul a dormit la orele de limba romana, probabil, si nu stie sa faca acordul gramatical. Redactorii care il publica se fac responsabili pentru mutilarea limbii romane, si ar trebui sa-i arate unde greseste, frumos, parinteste, dar cu severitatea de rigoare.

Nu mai spun ca tanarul da dovada de un infantilism ciudat pentru varsta lui, ceea ce ii afecteaza puterea de analiza. Are un fel de slugarnicie fata de Kremlin, care, de altfel, se cam potriveste cu demersul intregii echipe de la ACUM. No offence!

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Preluare articole
Autor: Petru Clej, septembrie 09, 2009
De asemenea, rog redacția Vocea Basarabiei să plaseze un link către revista ACUM la articolele pe care le preia de pe www.acum.tv.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Lipsă de argumente
Autor: Petru Clej, septembrie 09, 2009
Comentariile la articol erau previzibile: în lipsă de argumente, insulte și demagogie patriotardă.

Vă invit să citiți revista ACUM www.acum.tv, unde aceste probleme sunt tratate în mod serios, nu așa cum citiți zilnic în presa din România și Republica Moldova.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

erata
Autor: EU, septembrie 09, 2009
"In fond, toti discipolii sai au EVITAT cu indaratnicie orice manifestare a romanilor basarabeni, considerandu-l
"desuet", "pasunist", consonant mesajul lui CVT".

A se citi: "au evitat cu indaratnicie orice manifestare a ROMANISMULUI si UNIONISMULUI romanilor basarabeni...".

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

niste prostii...
Autor: EU, septembrie 09, 2009
In fond, este un articol care demonstreaza o crasa lipsa de logica si un exemplu de gandire perversa. Nu vrea sa analizez fiecare punct in parte, ca nu merita timpul. Punctul 7 este edificator. Intrebarea autorului este "ce va oferi"? Si raspunsul (tot al autorului - e un fel de interviu cu sine insusi, pentru ca asa e omul, simtite nevoia sa-si dea din cand in cand cate un interviu!) - raspunsul autorului e... "saracia"! Nu stie autorul ca in afara de "oferta materiala" (financiara, de fapt, ca la asta se refera autorul, nu la OPORTUNITATI si POTENTIAL), o relatie (chiar si una interpersoanla!) presupune si oferte de ALT ordin decat cel financiar?

Pentru cei care au lesinat de admiratie la citirea articolului: a pune problema "saraciei" in acesti termeni nu inseamna pragmatism, ci prostie. Pragmatismul presupune evaluarea situatiei in toata complexitatea ei, nu doar dintr-o perspectiva strict filistina.

In rest, cred ca autorul ar face bine sa se ocupe cu ceva mai folositor decat sa dea "sfaturi gratis", intr-un domeniu pe care il cunoaste destuld e superficial - experienta dumisale cu BBC-ul si Biroul acestuia din Chisinau demostreaza cat de prost se orienteaza dl Petru Clej in realitatile din Republica Moldova si cat de mult efort a depus dumnealui personal pentru a falsifica adevarata putere a romanismului in Republica Moldova. In fond, toti discipolii sai au EVITAT cu indaratnicie orice manifestare a romanilor basarabeni, considerandu-l "desuet", "pasunist", consonant mesajul lui CVT. Astfel, i-au adus in Biroul BBC, de cele mai multe ori, pe promotorii ANTIROMANISMULUI. Acum, cand toata constructia BBC-SISta se naruie, dl Clej mai vine cu un articolas despre... unire. Hai ca-i buna. Pai n-ati facut VOI, cei de la BBC, TOTUL ca Unirea sa nu se intample? Stati linistiti, nu va mai asculta nimeni. Poate doar unele ziare care cred ca mai aveti ceva de spus in materie de "dezunire" a romanilor.


P.S. Dl Clej a mai spus de vreo cate zeci de ori ca "unirea nu e posibila", fiind angajat al BBC. Vreo cativa ani la rand a tot spus acest lucru. Altceva, nou, nu putea inventa? Nu de alta, dar am obosit sa-l tot ascultam. Sa mai asculte si el. Eventual, sa-i asculte ODATA si pe ROMANII din Basarabia! Romani, care odata LASATI sa se exprime, nu vor mai avea nevoie de sfaturi otravkite cu "antiromanism pragmatic".

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

cedarea bantustanului
Autor: singurel, septembrie 09, 2009
punctele 2 si 3 se rezolva de la sine prin cedarea bantustanului, care oricum e independent de facto si n-are nici o treaba cu romania sau cu europa.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Criuleni
Autor: Petru, septembrie 08, 2009
Aveti o logica excelent occidentala,asa ne vad si gandesc despre noi occidentalii chiar si rusii.Toti ce au scris mai sus au scris din suflet si se revolta din suflet,politica insa cere un pragmatizm cite odata excesiv.Pragmatizmul intrebarilor Dvs. este foarte bine venit,pentru aceasta alegem oameni politici capabili sa ne rezolve imgenios problemele atat de dureroase ale neamului nostru, care fara voia noastra au trecut din generatie in generatie.Sunt in totalmente de acor cu dumneavoastra,la ceia ce ati mentionat pot fi adaugata inca sute de intrebari de acest fel,dar sun sigur suta la suta ca vom rezolva aceste probleme si diferende si vom ajunge la un numitor comun in timpul cel mai apropiat.A venit timpul sa trecem de la discutii ce tin de vis, la discutii pragmatice cu obiective forte bine definite.In final oricum suntem o natiune si numi inchipui cum putem fi separati.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

DAAAAAAAAA......UNIRE IMEDIATA SI TOTALA PENTRU T
Autor: FLORIN din ROMANIA, septembrie 08, 2009
DOAMNE OARE CAT TIMP NOI ROMANI VA TREBUI SA NE ADUNAM=UNI SI REUNI LA UN LOC. CATE PACATE MAI AVEM DE PLATIT SI SUFERIT.OARE MAI APUC ZIUA REUNIFICARII CU CELE 6 JUDETE BASARABENE.

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: Unionist, septembrie 08, 2009
Şi pămînturile agonisite de bunei şi parinţi noştri să fie întoarse moştenitorilor după legea României

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: Camachino, septembrie 08, 2009
Ce sa spun domnule Petru Clej?! Pe de-o parte aveti dreptate spunând ca ar fi o problema in plus, ca am avea de furca cu minoritatile de acolo, ca românii nu ar fi bine vazuti de catre gagauzi,ca România va trebuii sa mobilizeze resurse pentru a aduce noua provincie la nivel european(dar noi suntem oare acolo, deci aici se pot inchide ochii). Vreti un sentiment puternic unionist in Moldova. El exista insa cei ca dumneavoastra, cu aceste mari cugetari, il faceti sa nu fie asa vizibil. eu sunt pentru "restabilirea suveranităţii statului român asupra
teritoriilor româneşti din stânga Prutului şi Nistrului" cum bine zicea Anatol in comentariul sau. Daca noi de aici nu ii incurajam lor singuri le va fi greu. Daca un frate de al nostru o duce mai rau, oare nu e datoria noastra sa il ajutam. Cand in 1990 s-au defiintat C.A.P.-urile toti ne-am vrut pamântul inapoi chiar daca nu aveam cu ce sa il lucram. Tot asa România trebuie sa isi recapete teritoriile furate printr-un dictat mârsav pe care nici o alta tara europeana nu il mai respecta. Ca sa inchei domnule Petru Clej va spun ca DA noi vrem Unirea. Si sa nu uitam cuvintele Horei Unirii: "Hai sa dam mâna cu mâna/ Cei cu inima româna...Unde-i unul nu-i putere/La necaz si la durere./Unde-s doi puterea creste...". Impreuna vom fi mai puternici...Traiasca România Mare!

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

rusine sa-ti fie
Autor: Lord, septembrie 08, 2009
Domnule Petru Clej, pentru articolul dumneavoastra va acord cu maxima indulgenta nota ZERO, si calificativul ARTICOL EXECRABIL. Se vede ca sunteti total pe dinafara istoriei reale a romanilor si a nazuintelor romanilor. Pentru cultura dumneavoastra generala, va rugam consultati manualul real de istorie (si nu cel preparat de comunisti) la pagina Domnitorul Mihai Viteazul, Domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi a toată ţara Moldovei" - prima mare unire romaneasca. Te rog consulta si harta Marii Uniri din anul 1600. http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Viteazul

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

...
Autor: Anatol Marin, septembrie 08, 2009
Nu sunt de acord cu termenul unire.Acest eveniment a fost realizat cu cinste de înaintaşii neamului la 1918.Consider mai adecvat de utilizat în acest caz concret sintagma "restabilirea suveranităţii statului român asupra teritoriilor româneşti din stânga Prutului şi Nistrului"(din 1941-43 statul nostru a fost pînă la Bug)

* Report abuse
* +0
* Report abuse
* Report abuse

Niciun comentariu: