luni, 21 decembrie 2009

O parte a pretului fotoliului prezidential? ROSIA MONTANA …

O parte a pretului fotoliului prezidential? ROSIA MONTANA …
Posted in Gabriel Resources, George Soros, Newmont Mining Corporation, ROSIA MONTANA, Traian Basescu, aur by saccsiv on decembrie 19, 2009

Citez din articolul Adriean Videanu a pus ochii pe aurul de la Roşia Montană:

Valoarea rezervelor de aur de la Roşia Montană, la cotaţia din 18 decembrie de la bursa londoneză, este cuprinsă între 9,88- 11,85 miliarde de dolari.

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat la finalul acestei săptămâni că vrea ca Proiectul Roşia Montană să înceapă cât mai curând posibil, cu actualul investitor, Gabriel Resources. “Vrem să includem în Programul de Guvernare demararea cât mai rapidă a proiectului Roşia Montană pentru că piaţa aurului favorizează asemenea proiecte“, a spus Adriean Videanu în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mass-media.
Compania Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), înfiinţată în 1997, deţine licenţa de exploatare în acest perimetru şi îşi propune un proiect minier menit să scoată aurul de la Roşia Montană. Cantitate de aur de la Roşia Montană care va fi extrasă este estimată între 250 şi 300 de tone.

Cum pe piaţa londoneză în data 18 decembrie cotaţia aurului era 1.106,50 dolari/uncia, rezultă că valoarea rezervelor de aur de la Roşia Montană se ridică la 9,88- 11,85 miliarde de dolari.
Directorul general al RMGC, Dragoş Tănase, a declarat ca declaraţia lui Videanu de a include Roşia Montană în viitorul program de guvernare este “un semn de normalitate” într-un moment în care statul are nevoie să-şi valorifice resursele pentru depăşirea crizei financiare.
“Proiectul Roşia Montană promovează interesele economice ale României, respectă foarte strict legislaţia română şi europeană, creează premise solide pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi urmează să pună în valoare patrimoniul cultural unic din Roşia Montană. În total, Proiectul Roşia Montană aduce României 4 miliarde de dolari, din care 1,8 miliarde de dolari vor intra la bugetul de stat, sub forma de dividende, taxe, redevenţe miniere şi impozite, iar alte 2,2 miliarde de dolari vor fi direcţionate către furnizori români”, a spus directorul general al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Dragoş Tănase, contactat de NewsIn.
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt statul român, prin compania minieră Minvest Deva – cu 19,3 %, Gabriel Resources – cu 80% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie minieră cu sediul în Canada şi listată la bursa din Toronto, până în prezent investind în România peste 350 de milioane de dolari prin Roşia Montană Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană.
Din articolul Aurul din Roşia Montană i-a luat ochii lui Videanu mai aflam ca:

„Vreau pornirea acestui proiect cât mai curând posibil”, a spus Videanu. Chiar dacă nu a dat detalii, una dintre explicaţiile acestui interes ar putea fi banii pe care statul speră să-i câştige la buget, profitând de cotaţia în creştere a aurului. Şi preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că este „un adept al extragerii acestor resurse”, adăugând că România are nevoie de ele.

Proiectul exploatării auro-argintifere de la Roşia Montană este unul extrem de controversat, în primul rând din cauza implicaţiilor pe care le-ar putea avea asupra mediului utilizarea cianurii.

Câştigul statului, o incertitudine
Dacă statul va lua decizia politică de a da drumul acestui proiect, este de văzut totuşi cât va câştiga din afacere. Preţul aurului a urcat puternic în ultimii ani, ajungând de la circa 280 de dolari pe uncie în 2000 la peste 1.100 de dolari, anul acesta.
Un calcul recent al EVZ arată că zăcământul de la Roşia Montană valorează în prezent circa 9,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, cotaţiile sunt speculative şi nimeni nu poate garanta, de pildă, care va fi valoarea aurului peste 10 ani.
La o cotaţie medie de 900 de dolari pe uncie luată în calcul de Gabriel Resources, statul va câştiga din proiect circa 4 miliarde de dolari, direct sau indirect, potrivit firmei canadiene. Din această sumă, la bugetul de stat ar urma să intre – sub formă de dividende, redevenţe, taxe şi impozite – 1,8 miliarde de dolari. Diferenţa de 2,2 miliarde dolari o reprezintă banii daţi pe salariile muncitorilor, cheltuielile cu furnizorii etc.
Exploatarea se va întinde pe 16 ani, aşadar beneficiile totale se ridică la 250 de milioane de dolari anual. Dacă valoarea dividendelor ce urmează să le încaseze statul este incertă, rede venţele promise pentru cei 16 ani de exploatare ar fi de 299 de milioane de dolari.

Statul, un minoritar în afacere
Potrivit datelor primite de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), licenţa de exploatare a minereurilor auro-argintifere pentru perimetrul Roşia Montană, considerat a fi cel mai mare din Europa, a fost acordată în 1999, prin negociere directă, Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest SA (fostă Regia Autonomă a Cuprului Deva).
În 2000, licenţa este transferată firmei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), în care 80% din acţiuni sunt deţinute de compania canadiană Gabriel Resources, înfiinţată de controversatul om de afaceri Frank Timiş.
Licenţa a fost acordată pentru 20 de ani, cu dreptul de prelungire pentru perioade succesive de câte cinci ani. Aşadar, dacă statul controla iniţial afacerea, acum mai are doar 19,3% din proiect, acesta fiind pachetul de acţiuni deţinut de Minvest Deva la RMGC.
Potrivit evaluărilor, din zăcământul de la Roşia Montană pot fi extrase în total circa 8 milioane de uncii de aur, la care se adaugă alte 29 de milioane de uncii de argint.
Investiţiile efectuate până în prezent se ridică la aproape 400 de milioane de dolari. Pentru demararea proiectului mai sunt necesare aproximativ 900 de milioane de dolari.

Multi spun ca la Rosia Montana are un interes de afaceri George Soros.
In articolul George Soros despre Rosia Montana (statement 11 Februarie 2009), postat pe site-ul FUNDATIA SOROS ROMANIA, influentul evreu ne spune ca:

„Numele meu a fost mentionat recent in legatura cu proiectul minier din Rosia Montana, Romania. Pentru a clarifica lucrurile, doresc sa declar urmatoarele:
Nu am niciun interes financiar in proiectul minier de exploatare a aurului de la Rosia Montana, nici prin firma Gabriel Resources si nici prin intermediul companiei Newmont, si nici nu intentionez sa am vreun asemenea interes in viitor.
Precizez ca am purtat o conversatie cu Joel Bell, un reprezentant al companiei Gabriel Resources, in cursul careia l-am incurajat sa caute o solutie contructiva pentru Rosia Montana care sa vina in intampinarea solicitarilor legitime ale oponentilor proiectului minier.
Pe de alta parte nu am nicio opinie ferma asupra a ceea ce ar fi o solutie corecta si in niciun caz nu imi impun parerile personale asupra Fundatiei Soros Romania, care are propriul consiliu director si actioneaza autonom. Respect activitatea fundatiei de promovare a transparentei, bunei guvernari si sustinere a statului de drept.”

Dar din articolul Cotidianul: Rosia Montana: speculatorii mondiali adulmeca prada, romanii arunca nada aflam ca:

Doi dintre cei mai iuti oameni de afaceri din SUA, George Soros si John Paulson, au interese majore in dezvoltarea proiectului minei de aur de la Rosia Montana. Noile autoritati de la Bucuresti le dau motive de optimism.
John Paulson a intrat in gratiile lui Soros

John Paulson a castigat, in 2007, trei miliarde de dolari pentru ca a fost printre putinii care au prevazut prabusirea pietei imobiliare din SUA si au pariat pe asta. Intr-o zi din ianuarie 2008, potrivit ,,Wall Street Journal’’, a luat masa cu un alt mare „rechin financiar” al lumii, George Soros, pentru a discuta despre sofisticatele instrumente financiare folosite de Paulson in obtinerea titlului de cel mai bine platit broker din lume. Pe cei doi ii mai lega insa ceva: detineau actiuni la compania canadiana Gabriel Resources, principalul investitor in proiectul Rosia Montana Gold Corporation din Romania. Paulson detinea direct, prin fondul sau de investitii „Paulson&Co”, iar Soros prin firma Newmont Mining, la care este actionar.

Intr-adevar, din articolul Newmont devine cel mai mare actionar la Gabriel Resources aflam ca:

Cea mai mare companie aurifera din lume, grupul american Newmont Mining Corporation(NMC), si-a marit de la 10,8% pana la 18,5% participatia detinuta la firma canadiana Gabriel Resources, in urma unei tranzactii in valoare de 26 milioane dolari. Newmont Mining Corporation devine, astfel, cel mai mare actionar la compania canadiana, ceilalti actionari fiind diferite fonduri mutuale canadiene si americane.

Comentariu saccsiv:

Sa presupunem ca George Soros si-a vandut intre timp actiunile. Conteaza prea putin. Trebuie sa intelegem ca lumea afacerilor cu aur este strans legata de cea financiar bancara, iar acestea nu sunt deschise pentru toti. Le stapanesc cu mana de fier un grupuscul de ELITE. La sfarsitul secolului 19 Rothschild controlau peste jumatate din intreaga bogatie a planetei. Dupa aceea a inceput sa bata prea tare la ochi si au inceput sa lucreze prin locotenenti: Rockefeller, Andrew Carnegie, Harriman, J. P. Morgan etc. Intre timp acei locotenenti au avut la randul lor sergenti, astfel incat numele ELITELOR nu mai apar mereu direct ca propietari. Cine are insa rabdare sa scormoneasca in istoricul oricarei companii importante ii descopera …

In concluzie, actuala guvernare nu face altceva decat sa continue ceea ce au facut si celelalte:

PARLAMENTUL si GUVERNUL Romaniei, marionete ale PAPUSARILOR planetari

Cititi va rog si:

TRAIAN BASESCU nu rateaza nici o ocazie in a confirma ca este O MARIONETA A ELITELOR: „Sustinem fara rezerve reducerea cu 30% a emisiilor de carbon”

NOTA:

Cuvintele scrise cu litere rosii, ingrosate si subliniate sunt hiperlink-uri spre articole din acest blog si care detaliaza activitatea respectivelor personaje.

10 comentarii
« INTERESANT: IPS LAURENTIU STREZA ia atitudine impotriva campaniilor de VACCINARE
INTERNETUL va muri repede si sigur … »
10 Răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

1.
saccsiv said, on decembrie 19, 2009 at 7:52 pm

Pentru o mai facila parcurgere a acestui blog, cititi va rog si “CUPRINS”:

http://saccsiv.wordpress.com/about/
Răspunde
2.
NihilSineDeo said, on decembrie 19, 2009 at 8:13 pm

Cu siguranta e vorba de “tainul” de care actualul presedinte era foarte revoltat cu cativa ani in urma pe vremea cand se afla in campania electorala pentru obtinerea primului mandat. Iata ca intre timp a fost bine dresat de catre elitisti si acorda si el tainuri, evident, pe spinarea noastra…
Răspunde
3.
Adrian said, on decembrie 19, 2009 at 9:54 pm

Minereurile de la Rosia Montana au fost estimata de unesco la peste 100 de miliarde de euro.Ce spun ei ca ar fi valorat 9,88- 11,85 miliarde de dolari este o minciuna.Ei au musamalizat lucrul acesta si de aceea nu se stie nimic.Si cand ne gandim ca profitul tarii este de doar doua miliarde……
Răspunde
4.
george said, on decembrie 19, 2009 at 10:40 pm

ptr rectificat,de fapt ,cantitatea de aur+argint evaluata este estimata la 1,8 tone…altfel ptr 200-300kg nu se justifica tot deranjul..e clar ca profitul e mult mai mare..
felicitari ptr site saccsiv.
Doamne ajuta!
Răspunde
5.
dumitrut said, on decembrie 20, 2009 at 5:57 am

“Muntii nostri aur poarta / Noi cersim din poarta-n poarta!”
Răspunde
6.
Simona said, on decembrie 20, 2009 at 9:49 am

2,5 miliarde de euro va castiga statul din aceasta afacere, o suma mica fata de ce s-a imprumutat de la FMI. Cam 15% din acea suma. Cu alte cuvinte, poate inca un an in care sute de mii de romani isi vor pastra joburile, dar nimic mai mult decat o amanare a inevitabilului. Acesti bani insa nu vor veni toti de-odata. Ei vor veni pe parcursul a cca. 15 ani. Adica sub 250 de mil. euro pe an, la inceputul exploatarii poate chiar mai putin. Iar asta e chiar o suma mica, raportata la nevoile noastre bugetare. Cine vede in acest proiect o salvare economica se inseala amarnic. Daca se decide pentru inceperea proiectului, in 15 ani Rosia Montana va disparea de pe harta Romaniei. In locul ei, va ramane un imens lac de cianura. Cei care sustin proiectul si declara ca va crea locuri de munca si va aduce bani uita sa spuna cat va dura aceasta bunastare. 15 ani. Apoi? Mina se va inchide, cei ce au lucrat acolo pe sume nu foarte mari vor pleca, pentru ca a ramane cu casa pe malul unui lac de cianura nu e o oferta prea incantatoare. Dupa 15 ani, acel loc va fi mort, poate nu din cauza cianurii, ci din lipsa totala de alternative. Ce mai poti face acolo? Cei care sustin ca vor sa fie lasati sa aiba o viata in zona, cu locuri de munca, ar trebui sa isi dea seama ca 15 ani nu sunt o viata. Proiectele alternative, de dezvoltare a turismului, mai ales ca exista o baza, zona fiind patrimoniu UNESCO, probabil nu vor aduce bunastarea la fel de repede in zona, dar o vor aduce pe perioada mult mai indelungata.
Proiectul nu va scoate Romania din criza. De ce? Pt. ca ori trece criza pana ce primeste Romania banuti de la RMGC ori criza va fi atat de lunga ca nici proiectul asta nu va ajuta mare lucru si vom avea de infruntat cu totul alte probleme!
Un alt aspect: daca se realizeaza proiectul, Romania isi continua drumul spre un stat de tip republica bananiera care face bani din vanzarea de materii prime, forta de munca ieftina, trupuri de femei tinere samd., deci prin (auto)prostitutie. Industriile creative si inovatoare si de viitor, producatoare de valoare adaugata vor ramane pe planul secund, or Romania are si un mare potential creativ care-i va putea asigura un trai decent in sec. 21.
Aspectul regional, deloc abordat pana acuma: sa nu uitam ca RM se afla in Ardeal, cunoscut pentru multiculturalismul sau milenar si apartenenta culturala la Europa Centrala. Centrul de decizie de unde se impinge tare in directia realizarii proiectul nu este in Ardeal ci este Bucurestiul balcanic, corupt si inca ‘otomanizat’, fanariotizat. Beneficiarul aurului extras de la noi va fi tot centrul, Bucurestiul, iar Ardealul va ramane cu mult KK cianurat. (Si chiar daca ar beneificia direct si Ardealul de aur, nu merita si tot ILEGAL ar fi proiectul!). Pentru cei neavizati poate ca nu pare important acest aspect regional. Oamenii mai avizati si cunoscatori ai situatiei si a trendurilor vor sesiza insa ca proiectul RM are potentialul de a aliena definitiv si poate iremediabil(?) Ardealul de restul Romaniei si in special de Bucurestiul, de unde nu stiu daca a venit vreodata ceva cu adevarat bun pentru regiunea asta, dar lucruri naspa au venit cu gramada in ultimii 90+ de ani…
O alienare intre regiuni nu inseamna neaparat ca se va rupe tara in doua sau trei bucati – ca granitele Romaniei nu le-au stabilit niciodata locuitorii acestei tari! – dar alienarea insemana o viata lipsita de perspectiva si pierdere de timp, pur si simplu.
Mafioti nationali si internationali: Lasati RM in pace! Lasati-ne pe noi in pace pt. ca nu avem nevoie de voi – nici de promisiuni, nici de aur, nici de cianura! Adevaratul aur al Ardealului sunt natura, cultura si oamenii.
Este adevarat ca avem nevoie de bani, dar nu cu orice pret. Am terminat padurile, hidrocarburile, acum trecem la aurul din pamant. In toate tarile europene mediul e mai presus de orice. Vreau ca peste 30 de ani nepotii mei sa respire aer curat, chiar daca se duc pe jos la serviciu. Asa ca, REFERENDUM!
Tinand cont ca nu au venit sa faca agricultura pe pamantul Romaniei, este nevoie de un referendum. Proiectele de genul schimba total relieful si au repercusiuni signifiante asupra vietii din jurul acestuia. Mai mult, ei nu muta muntele in alta parte si fac exploatarea acolo, o fac la noi, in consecinta => generatiile viitoare de romani vor plati pretul lacomiei de nestavilit ale semenilor din aceasta perioada.
Ce cred eu ca se va intampla: vor parafa contractul, vor fura cat de mult pot, si il vor face secret de stat. Indiferent de guvernare, lucrul asta tot se intampla.
De ce: pentru ca suntem lacomi si prosti.
Daca acest proiect ar fi fost facut de statul roman, sa zicem cu fonduri UE nerambursabile(si daca teoretic si practic acest lucru ar fi posibil- problema de studiat), aurul respectiv care s-ar fi extras in cantitati uriase (estimat la de vreo 10 ori tonajul de aur al tezaurului tarii trimis dintr-o grava eroare politica la Moscova in 1917), atunci nu ar fi fost o atat de mare problema, intrucat presiunea forurilor ecologiste din tara, dar mai ales din UE, ar fi obligat statul roman sa ia toate masurile pentru protectia mediului, din toate punctele de vedere, iar marele avantaj ar fi fost ca subsolurile Bancii Nationale a Romaniei s-ar fi umplut de aur pentru rezerva tarii si in beneficiul acesteia si al romanilor. Dar asa, aurul se va duce in strainatate, in cantitati pe care nu le vom stii in mod real niciodata, asa cum nu s-a stiut si nu se va stii niciodata cat petrol s-a pompat prin conducte la rusi in contul datoriilor de razboi; statul roman, la fel ca si in cazul marilor privatizari sau concesiuni paguboase va primi un mizilic de cateva sute de milioane de dolari (daca ??!!) iar un numar de “afaceristi onerosi” din tara, inclusiv dintre politicienii pe care ii stim foarte bine, precum cel care a facut mai ieri declaratiile despre proiectul Rosia Montana , isi vor umple buzunarele cu bani multi din comisioane, ca si pana acum. Iar poporul roman, ca de obicei, va asista neputincios la acest nou spectacol jalnic, de proasta calitate si, in special, total pagubos pentru el si pentru mediu.
Daca am avut referendumuri pentru suspendarea /nonsuspendarea presedintelui, pentru diminuarea numarului de parlamentari, de ce nu am initia un referendum pentru acceptarea /nonacceptarea proiectului Rosia Montana? Numai ca intradevar, ONG-urile trebuie sa munceasca mult pentru a convinge oamenii sa vina la vot si sa voteze pentru salvarea zonei.
Merita sa incercam! Tara asta este a noastra, a tuturor, nu numai a celor corupti de la Bucuresti. Nu ei trebuie sa ne hotarasca soarta!
Răspunde
7.
Dan said, on decembrie 20, 2009 at 11:08 am

Postati pe site-ul PDL ( http://www.pdl.org.ro/index.php?page=forum&f=Discutie libera&s=Proiectul Rosia Montana ).

Eu am postat urmatorul mesaj :


La aceasta ora, proiectul “Rosia Montana” are raspuns negativ din partea majoritatii votantilor PDL, va puteti imagina reactia celor care au alte optiuni politice.
( Vedeti, de exemplu, raspunsurile de pe HotNews: http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6742272-adriean-videanu-proiectul-rosia-montana-inclus-programul-guvernare.htm ).

In mod evident, anuntarea intentiei de a demara proiectul fara a da publicitatii si detaliile esentiale in care se realizeaza este o MARE greseala politica si v-ar clasifica alaturi de PSD cu multele privatizari frauduloase.

Insa, mai este timp pentru a reactiona corect si a da publicitatii detaliile contractului.
Opinia publica este interesata in special de urmatoarele aspecte :

1. Protectia mediului :
– limitarea extractiei pe o zona fixa, unde nu trebuie sa se depaseasca nici unul din indicatorii de poluare a mediului. Monitorizarea mediului trebuie sa se faca permanet de catre specialisti guvernamentali.
– sa fie prevazute sanctiuni (mari, pe masura venitului) in caz de nerespectare a conditiilor contractuale.
– la finalizarea operatiunii, societatea sa fie obligata prin contract sa asigure masuri de reabilitare a mediului
( reamenajare teritoriu, impaduriri, . . . ).

2. Participare la beneficii a statului roman :
– daca cota de participare la beneficiu va fi nesemnificativa (de genul 2% cum sunt zvonurile) atunci opinia publica
este total indreptatita sa considere toata afacerea un jaf national iar interesul privind primirea de “comisioane” grase
de catre persoane influiente este cat se poate de evident.

3. Societate a statului :
– In cazul in care se constituie o societate cu proprietar statul roman eventual co-proprietar cu alta societate care
sa fie furnizoare de tehnologie, atunci (aproape) toate beneficiile revin statului roman.
( Banuiesc ca nu este totusi vorba tehnologie spatiala).

Speram sa auzim de vesti bune in curand !

Răspunde
8.
solo said, on decembrie 20, 2009 at 3:18 pm

Sa ne fie rusine ca acceptam toate mizeriile care ni se baga pe gat , sa investeasca in agricultura care e un domeniu de care avem nevoie , un domeniu ale carui resurse , exploatate corect nu se epuizeaza si asigura atat locuri de munca si hrana pentru populatie cat si valuta din excedent . Blestemati fie cei care au vandut si inca mai vand tara . Sa se opreasca jaful din paduri si sa lase aurul acolo unde e . De la romani incoace toate imperiile au fost obsedate de aurul nostru , toate si au construit stralucirea cu aurul furat de la noi . Blestemati sa fie toti !
Răspunde
*
patrascu_voda said, on decembrie 20, 2009 at 4:03 pm

Perversa tactica a pasilor marunti. Fabianii.Atunci cand li se opune rezistenta se retrag pentru scurt timp, manipuleaza din umbra si revin. Asa fac si cu vaccinul anti HPV, asa au facut si cu constitutia/tratatul Lisabona. Nu pot sa nu revin la politica si sa nu spun ca entuziasmul unora pentru Chiorul National s-a transformat in critici si urmeaza sa se transforme in tanguiri.Nici alalalt nu era de dorit, dar am ramas la sahul pe care ni l-au servit ei, adica, din doua, una. Fara alternative.Dar, oare, stramosii aia ai nostri care i-au blestemat pe jefuitorii romani, nu ne mai ajuta deloc?

Niciun comentariu: