miercuri, 23 decembrie 2009

Goana dupa aurul de la Rosia Montana

Goana dupa aurul de la Rosia Montana: Ce spun viitorii ministri Videanu, Borbely si Hunor, in ce stadiu este controversatul proiect minier si ce profit promite Gabriel Resources pentru statul roman
de Attila Biro HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2009, 13:42 Actualitate | Mediu

Trei ministri ai viitorului cabinet Boc, Adriean Videanu, Laszlo Borbely si Kelemen Hunor si-au exprimat public pozitia si intentiile fata de proiectul minier de la Rosia Montana, in cadrul audierilor parlamentare de marti 22 decembrie. In acest moment, procedurile de avizare ale controversatului proiect minier de la Rosia Montana sunt inghetate la ministerul Mediului, dupa ce mai multe acte au fost contestate in instanta de ONG-urile care se opun deschiderii minei de aur.

Compania canadiana Gabriel Resources sustine ca statul romana va castiga 4 miliarde de dolari. Presupusul profit va fi insa esalonat pe 16 ani, dar nu exista nici o garantie in afara declaratiilor companiei. Singurul contract dintre compania canadiana si statul roman, reprezentat de licenta de exploatare, este insa secretizat.

Garantii de 101% ca nu va polua

Si viitorul ministru al Mediului si Padurilor , Laszlo Borbely, si-a facut public punctul de vedere asupra proiectului minier de la Rosia Montana. “Eu am o pozitie foarte clara pana cand nu am o asigurare de 101 la suta ca nu va polua si stim ca am avut precendente in Romania cu poluarea din Maramures; deci, pana cand nu avem garantii de 101 la suta, pana atunci pozitia mea e ferma: aceasta investitie nu trebuie pornita. In momentul de fata sunt discutii; exista si o comisie mixta romano-maghiara. Suntem in faza in care adunam date ca sa vedem ce facem", a declarat Laszlo Borbely.



In cadrul audierilor in comisiile de specialitate ale Parlamentului, viitorul ministru a oferit si o informatie noua. El a mentionat ca Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana, Gold Corporation, a facut demersuri pentru obtinerea unui nou plan urbanistic zonal, fostul PUZ fiind anulat in instanta fapt ce in 2007 a dus si la stoparea procedurii de evaluare a proiectului de catre guverul roman.

Oportunitate

Adriean Videanu a spus din nou, in cadrul audierilor de marti, 22 decembrie, ca dorinta sa este ca proiectul minier de la Rosia Montana sa devina operational. "Romania are 18 campuri aurifere care pot sa reprezinte o mare oportunitate. Reevaluarea proiectului poate sa reprezinte o oportunitate daca tinem cont de exigentele de mediu. A existat si o comisie parlamentara care s-a pronuntat asupra acestui proiect. Vom tine cont de toate sugestiile facute in timpul dezbaterilor publice, inclusiv de toate hotararile de instanta care s-au dat, dar este un potential al resurselor minerale pe care Romania nu-l valorifica. Romania importa de zeci de miliarde ceea ce inseamna resurse minerale. Proiectul de dezvoltare al acestui zacamant este sub aspectul tehnic. Din momentul obtinerii avizului de mediu, din evaluari, se vor cheltui in medie cam 1 milion de dolari pe zi, bani care vor insemna locuri de munca, in perioada de varf de sarcina."

Atentie la muzeu

Kelemen Hunor a fost si el chestionat despre proiectul minier de parlamentarii care l-au audiat in calitate de ministru propus pentru Cultura. Kelemen Hunor a declarat ca, in calitate de ministru, nu se va grabi cu avizele pentru Rosia Montana. "Sunt convins ca, fara o cercetare prealabila, fara o cercetare foarte atenta nu se poate trece la urmatoarea faza", a declarat Kelemen Hunor. El a mai arata si ca peste 10.500 de piese au fost restaurate si inventariate dupa cercetarile arheologice care au inceput dupa 2001, care reprezinta baza pentru un viitor muzeu de la Rosia Montana.

Proiectul minier din judetul Alba a revenit in dezbaterea publica dupa ce Adriean Videanu a declarat public ca doreste ca proiectul sa fie inclus in programul de Guvernare si ca este necesara demararea rapida a extractiei aurului deoarece pretul acestui metal pretios este foarte bun.

In iulie 2009 presedintele Traian Basescu a vizitat Rosia Montana. In campania electorala Traian Basescu a declarat ca nu se poate pronunta nici pro nici contra proiectului deoarece nu are la indemana o concluzie clara a unor specialisti. "Nu o sa intru nici in demagogia de a pune problema 'nu, nu se poate exploata', pentru ca 80% din romani spun sa nu exploatam, si n-o sa intru nici in capcana de a spune 'sunt sase sute de tone de aur, doua mii de tone de argint, este criza, hai sa le exploatam!'. Deci, astept o optiune facuta de oameni de stiinta", a declarat Traian Basescu.

Cifrele afacerii Rosia Montana

* Intr-un raport tehnic al Gabriel Resources din mai 2009 se arata ca estimarile pentru proiectul minier de la Rosia Montana sunt de 224 de tone de aur si 822 de tone de argint pentru intreaga perioada de viata a minei concentratia medie a aurului fiind estimata la 1,46 grame pe tona si 6,88 de grame pe tona. Detaliile tehnice ale exploatarii pot fi consultate aici.

* Potrivit aceluiasi raport tehnic, exploatarea miniera urmeaza sa se intinda pe 16 ani. Gabriel Resources a avansat atat in materialele publicitare cat si in documentele si declaratiile publice ideea ca in cei 16 ani de exploatare miniera statul roman ar avea de castigat 4 miliarde de dolari, adica 250 de milioane de dolari pe an, respecitv 21 de milioane de dolari pe luna sau aproape 700 mii de dolari pe zi.

* Cele 4 miliarde contabilizate de rapoartele companiei Gabriel Resources se compun din taxele miniere, redeventa cuvenita exploatarii si din dividendele cuvenite statului, care are peste 19% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, detinatoarea licentei de exploatare. Redeventa pentru aur este de 2%, cota procentuala din valoarea productiei miniere prevazuta in legea minelor. Detalii despre cotele de redeventa aici. Compania canadiana mai promite si crearea a peste 2.300 de locuri de munca in timpul fazei de constructie a noii mine si a peste 800 de locuri de munca permanente in faza operationala a minei.

Maximizarea profitului pentru statul roman. Surse politice au declarat insa pentru HotNews.ro ca redeventele si profitul pe care statul roman ar urma sa le incaseze de la Rosia Montana ar trebui renegociate: “Trebuie sa maximizam profitul pentru statul roman si sa fim atenti ca investiile de mediu sa cada in sarcina Gabriel Resources, altfel riscam ca statul roman sa ia 6 lei din exploatare si sa investeasca 7 in ecologizare”.

Cifrele profitului de care urmeaza sa beneficieze statul roman au fost contestate de opinia publica si in special de ONG-urile care se opun proiectului. Toate cifrele prezentate mai sus sunt estimari ale companiei canadiene Gabriel Resources si trebuie luate cu o doza de scepticism avand in vedere ca evaluarea cantitatii de aur si argint a fost facuta de companie si nu se cunosc detaliile licentei de exploatare.

* Licenta secreta. Potrivit datelor oficiale ale Agentiei Nationale a Resurselor Minerale licenta de exploatare a zacamantului de la Rosia Montana a fost acordata in 1999 prin negociera directa de catre guvernul roman catre compania de stat Minvest Deva; licenta a fost apoi transferata catre Rosia Montana Gold Corporation al carei actionar majoritar s-a schimbat de mai multe ori. In prezent, actionar principal, cu 80%, este Gabriel Resources. Angajamentele economice si detaliile licentei nu au fost facute publice, documentul fiind secretizat, la fel ca si in cazul Sterling. In 2007, dupa ce Parlamentul a cerut oficial desecretizarea licentei, ANRM a solicitat la randul sau companiei Gabriel Resources acordul pentru desecretizarea licentei, dar compania a refuzat.

* Ce-i lipseste proiectului. In acest moment, procedurile pentru avizarea proiectului minier sunt inghetate la ministerul Mediului inca din 2007. Ministerul poate decide reluarea procedurii de avizare. In 2004, compania canadiana Gabriel Resources a demarat procedurile legale pentru implementarea proiectului minier. Unul dintre cele mai importante documente pe care compania trebuie sa il obtina inainte de a incepe prelucrarea minereului de aur este acordul de mediu. Aproape fiecare aprobare si fiecare document important obtinut de companie a fost contestat in instanta de ONG-urile care se opun proiectului (cele mai active ONG-uri in acest caz fiind Alburnus Maior si Centrul pentru Resurse Juridice). Din 2004 pana in 2007 compania canadiana Gabriel Resources a urmat mai multe proceduri si a solicitat si a obtinut o serie de aprobari de la institutiile statului.

* Proceduri oprite. In 2007, ministerul Mediului condus atunci de Attila Korodi (UDMR) a oprit procedurile in cazul Rosia Montana. "In prezent Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este in imposibilitate de a continua procedura de evaluare a impactului asupra mediului intrucat unul din documentele depuse de titular in sustinerea cererii, respectiv certificatul de urbanism nr. 105/2007, nu poate produce efecte juridice fiind suspendat de drept", se mentioneaza pe pagina de Internet a ministerului Mediului. O sinteza a actelor si procedurilor pe care le-a urmat compania si deciziile ministerului Mediului pot fi consultate aici. Noul ministru al mediului este udemeristul Laszlo Borbely. In perioada 2007 – 2008, Borbely a fost ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.



Citeşte mai multe despre laszlo borbely • redeventa • adriean videanu • ministerul mediului • exploatare aur • rosia montana gold corporation
FACEBOOK TWITTER DELICIOUS REDDIT RSS

Click here to find out more!
1655 vizualizări

Comentariul va fi vizibil după validarea de către editorul site-ului.

Vă mulţumim.

Comentariul nu a putut fi salvat din cauza unei erori pe server.
Toate câmpurile sunt obligatorii.
Daca nu sunteţi înregistrat, comentariul dumneavoastră
va apărea cu sufixul 'Anonim'.

Nume

Adresa e-mail

Subiect
Comentariu



Avertisment: Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conţinutul acestuia şi îşi va asuma eventualele daune, în cazul unor acţiuni legale împotriva celor publicate.
adaugare comentariu
[
28 comentarii

*
+8 (8 voturi)
Foarte bine.... (Miercuri, 23 decembrie 2009, 13:53)

Zgabeartza Iftode [utilizator]
... punctat dl. Borbely in privinta asta. Dar va rog, aveti grija ca sunteti propus si Ministru al Padurilor care trebuie protejate in Romania si nu taiate!
raspunde trimite
o
+6 (6 voturi)
Nu vrem cianuri! (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:23)

Cezar [anonim] i-a raspuns lui Zgabeartza Iftode
Cianurile ne vor otravi mediul.
Si acest proiect al Gold Corporation va distruge potentialul turistic al zonei.
Va aduce putin profit pe termen scurt dar apoi zona va fi compromisa.
Daca nici tu nu esti de acord cu acest proiect te invit sa vii pe pagina SOS Rosia Montana care are deja peste 500 de sustinatori pe Facebook:
http://www.Facebook.com/Rosia.Montana
raspunde trimite
o
0 (0 voturi)
Altceva (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:40)

Elect [anonim] i-a raspuns lui Zgabeartza Iftode
Padurile sunt altceva...Dar despre aur trebuiau sa se pronunte
raspunde trimite
*
+3 (7 voturi)
Nu putem accepta asa ceva (Miercuri, 23 decembrie 2009, 13:58)

Moi [anonim]
Indiferent de ce o zice Videanu, Boc si cat de mare o fi spaga lor si a stapanului lor.
Pur si simplu nu acceptam.
Daca se vor incapatana sa dea aprobarea acestui proiect criminal, promitem ca o sa zboare si din Guvern si din Parlament si de la Presedentie.
PUNCT !
raspunde trimite
o
-3 (5 voturi)
Trebuie (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:18)

Paul [anonim] i-a raspuns lui Moi
Stiam ca cei care vor veni la putere vor avea de luat cateva decizii dificile. Cateodata ca sa vindeci un om trebuie sa il operezi, e dureros si ramane cicatrice, dar inevitabil.
raspunde trimite
o
-3 (5 voturi)
Anonim ai sa ramai (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:36)

facaldo [anonim] i-a raspuns lui Moi
Bai tampitel de anonim, tu crezi ca se ia cineva dupa patriotismul tau de rahat ? aici se moare de foame cu aurul sub noi,de ecologizare nu sunt bani, iar de ce este in stare statul Roman s-a vazut 50 de ani de dezastru pe care acum il curata altii.... evident cu un profit ca doar nu se ia aurul cu lingura cum cred unii ca tine. Se cheltuiesc foarte multi bani pe tehnologie si mana de lucru, si pentru asta lasa in tara 4 miliarde de dolari si un mediu ecologizat.PRICEPI ???
raspunde trimite
+
0 (0 voturi)
tampitel... (Miercuri, 23 decembrie 2009, 15:54)

mda [anonim] i-a raspuns lui facaldo
bai baiatule cate firme ai vazut tu sa -si faca treaba pana la capat ?? niciuna nicaieri in lume mai ales intr-o tara din lumea 3 cum e romania. ce crezi ca aia or sa umble la buzunarul lor sa faca ecologizarea dupa???daca-s asa de tari de ce nu vorbesc cu cartile pe fata de ce nu desecretizeaza contractu lu peste sa vedem ce avem de castigat si de pierdut?? si ce crezi ca h*******ii astia ce-s la guvernare acum is in stare sa-i traga la raspundere ca de ce nu au ecologizat? nu-s in stare sa traga la raspundere o firmulita ce a facut o lucrare de c***at pentru ei daramite un astfel de investitor. sa puna garantie 100 % fonduri la dispozitia guvernului cu bani ce trebuie investiti in ecologizare apoi sa purceada la treaba. hai la plimbare
raspunde trimite
*
+3 (7 voturi)
Bravo Borbely (Miercuri, 23 decembrie 2009, 13:59)

mihai2k [utilizator]
Tine-o tot asa.

Nu-i lasa, Videanu e instare sa o vanda si pe mama ( a lui,. desigur ), numai sa ii iasa si lui un comision gras.....
raspunde trimite
o
-4 (4 voturi)
De tocmai Borbely (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:33)

Malin [anonim] i-a raspuns lui mihai2k
Are alte interese decat ale noastre?
raspunde trimite
+
0 (0 voturi)
? (Miercuri, 23 decembrie 2009, 15:56)

nicu [anonim] i-a raspuns lui Malin
cred ca semnu "?" e in plus trebuia un "!" sau un "."
raspunde trimite
*
+5 (7 voturi)
4 miliarde in 16 ani...ha (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:00)

bgd [anonim]
250 de milioane pe an? Asta-i profitul pe care l-ar face statul roman? Bataie de joc...
Exact cum s-a spus si in articol....ecologizarea trebuie sa revina firmei Gabriel Resources, profitul statului renegociat "la sange"... si tremestrial ministerul mediului sa controleze exploatarea. Pt ca renuntarea la proiect nici nu intra in discutie, presupun.
raspunde trimite
*
+5 (7 voturi)
Licenta secreta (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:00)

Ronin [utilizator]
Dovada clara ca ne trag in piept. Nene Videne, atentie la neatentie ca ne superi rau! Exclusa exploatarea in conditiile VOASTRE!!! Castigul ar fi mult mai mare pentru statul roman daca s-ar investi in turism in acea zona. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca va fi un castig curat si care va veni in fiecare an la buget (nu doar pe o perioada limitata). Bagati-va mintile-n cap si incepeti sa ganditi. Resursa asta e mult mai profitabila daca ramane acolo unde e si exploatarea ei nu rade de pe fata pamantului cativa munti si mii de ani de istorie. Deci sa se exploateze, dar....turistic! I rest my case.
raspunde trimite
o
-5 (7 voturi)
Faceti altundeva turism (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:20)

Melanie [anonim] i-a raspuns lui Ronin
De ce nu investiti in turism in alta parte. Nu ti se pare complet idiot sa investesti in turism pe cel mai mare zacamant de aur din Europa?
raspunde trimite
+
0 (0 voturi)
nu (Miercuri, 23 decembrie 2009, 15:58)

nicu [anonim] i-a raspuns lui Melanie
da de ce in alta parte? ce avem acumulari artificiale de pe vremea dacilor sau galeri romane in alta parte?
raspunde trimite
o
+2 (4 voturi)
Bani de curatenie draga stat roman. Uitasi (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:27)

Hihi [anonim] i-a raspuns lui Ronin
Statul a scos ce a avut de scos de acolo. In loc sa tipati la canadieni puteti sa tipati la romani care nu si-au curatat in urma.
raspunde trimite
o
+1 (1 vot)
AI FOST LA ROSIA MONTANA ??? (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:43)

facaldo [anonim] i-a raspuns lui Ronin
Cine vorbeste de turism aici sigur nu are habar de ce zice, 2 turisti in 2 ani la o pensiune frumoasa......ce sa vada lumea o fosta exploatare de stat lasata in paragina ? celelate obiective le vad in treacat si atat......VORBITI FARA SA STITI CU CE SE MANANCA TURISMUL
raspunde trimite
*
-2 (6 voturi)
Sa speram ca nu va mai lasati intimidati (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:04)

Tudor [anonim]
Si ca se va incepe odata proiectul Important e ca acesta firma canadiana sa ofere in urma negocierilor garantii pentru ecologizare. Nu era cazul sa se taraganeze atat de mult cand proiecte care poluau mult mai mult erau in functiune. Nimeni nu poate nega ca sunt destul de multi bani pentru un singur proiect de investitii.
raspunde trimite
*
0 (4 voturi)
Noi si ei (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:08)

Prostu [anonim]
Muntii nostri aur poarta
Noi cersim din poarta-n poarta

Ole !
raspunde trimite
o
-1 (5 voturi)
Cersesti tu (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:24)

Llosa [anonim] i-a raspuns lui Prostu
/ Ma desteptilor , dar daca nu scoatem aurul nu tot cersim. Care e diferenta? Voi nu vedeti ca expresia asta cretina spune exact contrariul a ceea ce intentionati?(editat de HotNews.ro)
raspunde trimite
+
+3 (3 voturi)
Chiar ? (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:36)

Prostu [anonim] i-a raspuns lui Llosa
Pai asta-i spilu !
Exploatam , da nu vede boboru nica !
Capisci ?
raspunde trimite
*
-1 (5 voturi)
Cutia pandorei (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:08)

Pandora [anonim]
Romanii asteapta marea cu sarea de la aurul din Apuseni. Nu poti pune tara pe picioare doar cu Rosia Montana dar poti incerca. Ce o sa ma mai distreze urmatoarele comentarii: vine apocalipsa, ne innecam in cianura... bla... bla ... bla. Voi va auziti?
raspunde trimite
*
-6 (6 voturi)
Ministru suspect la cultura (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:12)

Gorgor [anonim]
Singurul in care nu am incredere e Klemen Hunor. Nu am crezut niciodata ca un ungur va putea reprezenta impartial interesele romanilor. Cu atat mai putin interesele culturale. Sa nu taraganeze avizul ...Nu e in interesul ungurilor ca noi sa avem stabilitate economica
raspunde trimite
*
+2 (6 voturi)
felicitari (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:20)

alina [anonim]
Felicitari celor care au votat cu basescu si implicit au instaurat noul ( sau vechiul) guvern Boc.....cu Videanu, Berceanu & Co. Despre UDMR ..ce sa mai spunem..ce, e tara lor? normal ca nu le pasa. Dar tara asta se pare ca nici a noastra nu e...ci a lui Basescu. Meritam ce ni se intampla, pentru lipsa de pozitie publica a tuturor oamenilor..lasa, sa faca ei burtile mari...sau conturile. Abia acum se vede adevarata fata a alesilor nostri...
raspunde trimite
*
0 (4 voturi)
bataie de joc (Miercuri, 23 decembrie 2009, 14:53)

ela [anonim]
deja Imi pare rau ca am votat cu PDL-ul si Basescu ... dar lasa ca avem alegeri peste 1 an si de data asta stiu pe cine pun stampila
raspunde trimite
*
+1 (1 vot)
Dacii scoteau aurul fara tehnologie moderna (Miercuri, 23 decembrie 2009, 15:04)

dip [anonim]
Nu pricep dece noi nu putem exploata zacamintele si trebuie sa vina altii sa scoata aurul si argintul. Probabil statul nu da comisioane.
cu stima
raspunde trimite
*
0 (0 voturi)
Kelemen Hunor (Miercuri, 23 decembrie 2009, 15:08)

Wesley [anonim]
Breh, nu va suparati, dar nici macar o singura data nu reusiti sa-i scrietzi corect numele lu Kelemen Hunor.

Kelemen e numele de familie!
raspunde trimite
*
+2 (2 voturi)
egoism, prostie si bani ...combinatia perfecta (Miercuri, 23 decembrie 2009, 15:18)

daniel [anonim]
Pentru cei care sustin acest proiect :
- probabil ca toata viata voastra ati trait doar pentru voi, intr-un egoism total...hai sa ne gandim si la generatiile viitoare si sa vedem ce lasam in urma, niste gropi verzi care put a cianura sau niste munti care sunt acolo de mii de ani...apropo, in urma ecologizarii zonei vor fi reconstruiti si muntii?..:::)))...sau mai bine...ca sa creem 1000 - 2000 de locuri de munca propun sa taiem si padurile care mai sunt inca in picioare, ce?astea nu sunt tot resurse?...si ca sa inchei apoteotic...dupa noi potopul !!!!! ....HALAL POPOR...
raspunde trimite

Niciun comentariu: