joi, 21 august 2014

Ioan Rosca. Despre tabara celor care folosesc şi cazul Goma ca să menţină românii în intimidare, laşitate şi domesticire

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Niște mercenari și niște fricoși îi refuză Premiul Național al Moldovei scriitorului Paul Goma, contestă omul și opera, sub pretextul că ar fi un vorba de un antisemit notoriu.

Pusă în felul acesta, chestiunea nu are nici o relevanță. Premiul pentru care a fost propus Paul Goma nu este dat în funcție de filosemitismul sau antisemitismul celui onorat. Ci în functie de valoarea unei opere și poate, chiar mai mult, în funcție de valoarea se personală și simbolică pentru români, nu pentru oarecari străini.

Este ceea ce Ioan Roșca a înțeles și de aceea reacția sa vehementă este cât se poate de legitimă. Este o reacție rațională, radicală, un refuz al confuziei criteriilor și al supunerii la considerente străine de interesele și valorilor românilor. Sunt cu totul de acord cu această poziție.
Cu prietenie, Dan Culcer

Nu cred că există un singur naiv în tabara celor care folosesc şi cazul Goma ca să menţină românii în intimidare, laşitate şi domesticire. Agenţi cinici ai interselor filosemite,  acoperiţi cu tot felul de paravane discursive,  îşi fac treaba propagandistică sub-mercenară cu meşteşug trist, deşi nu mai păcălesc pe nimeni- doar capitalizează frica fabricată metodic. Doar copiii părinţilor sovietismului/comunismului sînt probabil sincer pătimaşi- ei au o redută de apărat… fără riscuri.
Antiromânismul nu este delict - la Bucureşti sau la Chişinău… Delict e aici numai să superi nişte evrei, apărînd interesele neamului tău de un atac al lor. Faptul că aşa ceva a putut fi plantat în codul nostru penal spune totul. Într-o ţară liberă, e delict să faci jocul străinilor împotriva intereselor celor din cetate - nu invers. Inclusiv la Tel Aviv - unde nimeni nu trebuie să se apere de acuzaţia de antiromânism. Dacă nu am fi colonizaţi multilateral - nu am face sluj la comandă. Chiar nu se mai poate câştiga o pâine şi altfel?
Cui nu-i convine faptul că Goma a vorbit despre conflictul dintre români şi evrei, la capătul tensiunilor interbelice,  în vîltoarea fracturilor produse de războiul II?  Urmaşilor românilor-victimă? Nu cred- nu pot fi chiar atît de mancurtizaţi.
Să vă fie ruşine, piticilor de servici (dacă nu sînteţi urmaşii călăilor noştri) !
Jos laba de pe Goma, spurcăciunilor! Ştim că de fapt vreţi să ne astupaţi cu ea gura.


Ioan Roşca

Niciun comentariu: