luni, 25 august 2014

Concurs de eseuri pentru românii de pretutindeni

Vă rog să citiți acest text difuzat de istoricul George Damian, în speranța că vă poate interesa. Voi încerca să aflu mai multe despre inițiatorii concursului. Criteriile premierii mi se pare compozite și deci greu de știu dacă se aplică de fapt. Juriul e prezentat mai jos.
Sper să nu fie unul atât de conformist și prăpădit moral ca acela al Premiului Național al Moldovei, ocolitor, de frică, al premierii lui Paul Goma. Cu prietenie, Dan Culcer


Concurs de eseuri pentru românii de pretutindeni

Puteţi câştiga 500 de euro (sau 300, sau 200) dacă scrieţi un eseu cu tema “Proiect România”. Concursul este organizat de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români. Eseul trebuie să aibă mai mult de 2.000 de semne, autorul trebuie să aibă mai puţin de 35 de ani, termenul limită până la care se poate face înscrierea în concurs – 31 iulie. Materialele trebuie trimise la una din adresele de e-mail: mad_vdo@yahoo.com şi sergiudan@ymail.com

Anunţul oficial al concursului:

Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români (FIJR) organizează un concurs de eseuri cu tema „Proiect România”. Nu vrem să ne pierdem în limite, detalii, sau regulamente stufoase, ci dorim ca participanţii să arate că au imaginaţie şi să ne trimită materiale originale cu o gamă variată de abordări despre situaţia românilor din interiorul, dar şi din afara graniţelor.
Concursul este adresat tinerilor până în 35 ani. Participanţii pot trimite materialele lor din România sau din orice comunitate românească de peste hotare. Cei care doresc să se înscrie sunt rugaţi să trimită pentru concurs un singur material. Articolele trebuie să conţină peste 2.000 de semne.
Participanţii pot face o descriere a satului românesc, pot face eseuri despre situaţia românilor din zonele istorice ale României şi nu numai, pot aborda subiecte de actualitate privind comunităţile de români. Materialele trebuie să fie originale, incisive, controversate care să poată naşte dezbateri.
Înscrierile se pot face în perioada 9.06.2012 – 31.07.2012, urmând ca la începutul lunii august să fie anunţaţi câştigătorii.
Trei eseuri vor fi premiate în cadrul concursului „Proiect România”. Premiile pentru cele mai bune materiale sunt:
- Locul I – 500 de euro,
- Locul II – 300 euro,
- Locul III – 200 de euro.
Juriul concursului va fi compus din jurnaliştii care fac parte din conducerea FIJR, dar şi oameni de cultură din comunităţile româneşti din jurul graniţelor. În ecuaţia jurizării se vor lua în calcul şi „like-urile” şi numărul de comentarii pentru fiecare material în parte. Nu în ultimul rând, câştigătorii vor primi automat o invitaţie la congresul FIJR din această toamnă. Materialele vor fi publicate pe Facebook în cadrul grupului deja format intitulat „Forumul Jurnaliștilor Români de Pretutindeni”, unde îi invităm să adere pe toți participanții și pe cei interesați de acest concurs pentru a putea citi materialele. Mult succes!
Eseurile pot fi trimise pe următoarele adrese de e-mail: mad_vdo@yahoo.com şisergiudan@ymail.com

2 comentarii:

Alexandra spunea...

Am fost desemnata castigatoarea premiului I al acestui concurs desfasurat in urma cu doi ani. La o intrebare lansata initial despre festivitatea de premiere mi s-a raspuns formal, instiintandu-ma despre faptul ca voi fi anuntata atunci cand premierea va avea loc. De atunci au trecut doi ani, iar eu nu am mai auzit nici macar un ecou al vorbelor mele, in ciuda insistentelor firesti exprimate prin emailuri si telefoane date organizatorilor. Cu atat mai trist a fost momentul in care am afirmat ca renunt la premiul in bani, si anume suma de 500 euro, pentru a primi macar o diploma. Si acest moment a fost urmat de un ... infinit de tacere. Si cand ma gandesc la faptul ca am castigat concursul cu un eseu in care imbratisam ideea unei Romanii frumoase si puternice inca...

Dan Culcer spunea...

Multumesc pentru reactie si informare. Ma puteti gasi pe situl revistei asymetria.org sau puteti saümi scrieti direct la romaniapressearoundgmail.com
Poate imi trimiteti si textul eseului Dv sau alte scrieri ale Dv. Cu tot binele, Dan Culcer