marți, 14 mai 2013

Primarul din Moldova Nouă: Zăcământul de cupru e în curs de privatizare (2012)

O știre din 2012. Ce se va fi înâmplat de atunci încoace. Kilogramul de cupru la colectarea oficială în România costă 38-40 de lei.
La Londra la bursa de metale neferoase  :
cuivre25 tonnesfutures et options7 660 $/unitate de 25 toneStoc mondial 462 025

Primarul din Moldova Nouă:Zăcământul de cupru e în curs de privatizare

26 oct 2012 Autori: Pacala Dana , Liliana Iedu

«Primarul localităţii Moldova Nouă, Matei Lupu, afirmă că zăcământul de cupru din zonă se află în curs de privatizare, după ce a fost organizată licitaţie şi a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca mărime din ţară şi putând fi încă exploatat câteva zeci de ani.

"Am auzit că este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu ştim despre ce este vorba. Ce pot să vă spun este că zăcământul este mare şi se află în curs de privatizare, iar noi chiar ne aşteptam să se audă veşti bune, că se va redeschide întreprinderea. Ca mărime, zăcământul este al doilea din ţară şi ar putea să ridice zona aşa cum a fost în urmă cu câţiva ani. Pentru prima dată a fost exploatat în anii '60 şi mai poate fi exploatat câţiva zeci de ani", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, primarul Matei Lupu.

Potrivit primarului, a fost o licitaţie pentru privatizarea acestui zăcământ şi a fost semnat un precontract, urmând să se intabuleze terenurile, să fie obţinute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

"Precontractul a fost semnat cu o firmă elveţiană, nu mai ştiu exact cum se numeşte. Întreprinderea Minieră Moldova Nouă este închisă din anul 2004", a spus Lupu.

DIICOT face verificări după ce factori de decizie din IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusă informaţii şi documente clasificate referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul "Suvorov".

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală fac cercetări faţă un grup infracţional, constituit din persoane având cetăţenie rusă şi română, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 şi articolul 298 Cod penal.

"În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona Moldova Nouă, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul «SUVOROV»", se arată într-un comunicat de vineri al DIICOT.

Procurorii DIICOT fac verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.

În 19 octombrie, O.M., în vârstă de 42 de ani, cetăţean rus, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în timp ce încerca să părăsească teritoriul României, având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului roman, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor Moldova Nouă şi SUVOROV, a precizat DIICOT.»

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Niciun comentariu: