luni, 7 mai 2012

Între Jus Sanguinis și Jus Solis : Naționalitatea moldovenească

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Jus Sanguinis de Mircea Popescu 6 mai 2012

http://mipopescu.wordpress.com/

Presiunile pentru recunoasterea internationala a “nationalitatii moldovenesti” pot duce la consecinte neplacute pentru multi dintre basarabenii care-si doresc cetatenia romaneasca.
In momentul de fata, dincolo de Prut exista un profund curent antiunionist la nivelul administratiei de la Chisinău si la nivelul partidelor politice rusofile si parlamentare. Cum este normal, aceasta atitudine se reflecta si la nivelul populatiei indoctrinată de un bombardament propagandistic foarte intens antiromânesc si antiunionist.
In Declaratia de Independenta a Republicii Moldova se vorbea despre: “… decretarea limbii române ca limba de stat si reintroducerea alfabetului latin …”
Aceasta fraza istorică consfintea, in acel moment, ca romanii de pe cele doua maluri ale Prutului sunt “frati” ai aceluiasi popor roman.
Iata ca, astazi autoritatile de la Chisianu, parca fiindu-le rusine de aceasta Declaratie de Independenta, au transformat  notiunea de “frati” in aceea de “vecini“. Paradoxal, si la Bucuresti se vorbeste despre “buna vecinatate” a celor doua state suverane si independente.Tocmai apartenenta “fratilor” la familia romaneasca a condus la emulatia patriotica de la inceputurile anilor ’90 si la spectrul, care parea inevitabil, al reintregirii.
Astazi “vecinatatea” ne aduce in situatia dezvoltarii separate si divergente din punct de vedere national.Intr-adevar, dincolo de Prut se vorbeste tot mai intens de “natiunea moldoveneasca” si se fac eforturi de impunere a unei asa zise “diaspore moldovenesti” diferita de diaspora romaneasca. Mai mult, se cere chiar crearea unui Minister al Diasporei pentru moldoveni care sa sprijine si sa internationalizeze “natiunea moldoveneasca” de peste granite. Este o miscare perversa si periculoasa pentru destinul comun si pentru unitatea nationala.
La prima vedere lucrurile nu sunt chiar asa de grave, totusi, exista un impediment pentru basarabenii care-si doresc cetatenia romana.
Legea Cetateniei in vigoare in Romania, acorda prioritati basarabenilor pe baza descendentei. Aceasta prioritate, care a creat multe discutii si probleme pentru Romania chiar la nivelul Uniunii Europene, a avut castig de cauza datorita aplicarii conceptului “Jus Sanguinis” sau “Dreptul Sangelui“.
Conform acestui principiu, urmasii tuturor cetatenilor romani indiferent, in ce parte a lumii s-ar afla, au dreptul la cetatenia romana.
Atata doar, ca in actualul context in care s-a inventat “nationalitatea moldoveneasca“, nerecunoscuta de statul roman, cei care adopta apartenenta la aceasta noua nationalitate isi reneaga nationalitatea romana, deci renunta de buna voie si nesiliti la “Jus Sanguinis” sau “Dreptul Sangelui” si in consecinta ajung in situatia de a-si putea pierde privilegiile conferite prin Legea Cetateniei.
Teoretic, un basarabean, doritor de cetatenie romaneasca, care a renuntat la nationalitatea romana optand pentru nationalitatea moldoveneasca, ar putea invoca alt principiu, “Jus Soli” sau “Dreptul Pamantului” aplicabil pentru cei nascuti sau care au cel putin un parinte cetatean al Romaniei.
In acest caz, se va afla in dubla incompatibilitate, aceea de ne-national roman (prin renuntare la nationalitatea romaneasac in favoarea celei “moldovenesti”) si aceea de cetatean al Republicii Moldova, stat suveran si independent separat de Romania, deci de inaplicabilitate a “Jus Soli“.
Aplicarea celor doua principii “Jus Sanguinis” si “Jus Soli” difera de la stat la stat.
Romania, pentru moment este foarte deschisa acordarii cetateniei tuturor basarabenilor care-si pot dovedi descendenta din parinti fosti cetateni ai Romaniei interbelice.
Cu alte cuvinte, desi se invoca principiul “Jus Sanguinis“, de facto se aplica cu preponderenta conceptul “Jus Soli” extins la o Romanie in hotarele sale naturale intregite, nu cele actuale.
Criteriul este criticabil deoarece:
- “Jus Sanguinis” este incalcat in cazul acordarii cetateniei romane unor cetateni ai Republicii Moldova care, prin recunoasterea “nationalitatii moldovenesti”, isi declina nationalitatea romaneasca, adica descendenta si deci renunta la “Dreptul Sangelui
- “Jus Soli” este incalcat prin acordarea cetateniei romane cetatenilor unui stat independent si suveran.
Pentru o aplicare corecta a celor doua principii, pentru protejarea conationalilor romani si a intereselor nationale, ar fi nevoie de un amendament la Legea Cetateniei prin care sa se acorde prioritate doar pe baza principiului “Jus Sanguinis“, respectiv doar celor de nationalitate română.
In schimb, cei care-si declara nationalitatea moldoveneasca, nerecunoscuta de statul roman, se vor afla in imposibilitatea de a primi vreodata cetatenia romaneasca, situatia de state separate, independente si suverane, eliminand din start principiul “Jus Soli“.
In felul acesta, fiecare basarabean dornic sa obtina cetatenia romana, va fi pus in situatia de a-si alege, fara constrangere, nationalitatea sau optiunea pentru un singur stat romanesc reunificat.
 Mircea Popescu pe mai 6, 2012

Niciun comentariu: