Despre utilitatea votului alb
in contextul actual al vietii politice din Romania
de Alexandru Herlea
In urma cu aproape un an afirmam in articolul intitulat: “Manifestarile din iarna 2012 si necesitatea crearii unei alternative politice pentru Romania” ca situatia politica din Tara este dezastruoasa si ca aparitia unei adevarate alternative este solutia pentru iesirea din impas. Astazi, in decembrie 2012, in ajunul alegerilor parlamentare, nimic nu s-a schimbat, situatia politica a ramas aceeasi. Monopolul puterii continua sa fie detinut de exponentii fostei nomenclaturi si ai fostei securitati care controleaza si viata economica.
Sinistrul personaj Silviu Brucan afirmase, curand dupa evenimentele din decembrie ’89, ca FSN trebuie sa se imparta pentru a juca atat rolul de putere, cat si cel de opozitie. Astfel, simuland democratia, securistii si nomenclaturistii, care acaparasera conducerea Tarii, puteau sa-si pastreze dominatia. Asistam astazi, dupa 23 de ani de la prabusirea comunismului, la perfecta transpunere in viata a acestei strategii. Scindarea FSN din 1991 in PDSR si PD este unul din momentele ei cheie ; ea a permis celor doi frati gemeni sa fie cu schimbul cand la putere, cand in opozitie.
Manipularea opiniei publice prin varii metode, incepand cu controlul riguros al mass media, a creat conditiile alternarii la guvernare a celor doua aripi ale FSN. A aparut astfel un cerc vicios bazat pe ideea ca trebuie ales raul cel mai mic reprezentat cand de una, cand de cealalta ramura a FSN-ului. Alternanta este insa fictiva intrucat atat PDL, cat si PSD (numele actuale ale celor doua ramuri) au aceleasi origini, aceleasi mentalitati, acelasi dispret pentru cauza cetatii si aceeasi atitudine de promovare a interesului personal in detrimentul celui public.
In mod normal partidele politice trebuie sa promoveze, in interesul poporului, valori, idei si programe ; ori in cazul celor doua ramuri ale FSN nu este vorba decat de interese personale si de grup. In ultimul timp, lupta intre putere si opozitie a devenit din ce in ce mai reala, deci mai credibila, fapt care faciliteaza manipularea opiniei publice. Fiecare protagonist face totul si utilizeaza toate mijloacele ca sa acapareze un numar cat mai mare de privilegii si bunuri. Acestea fiind limitate, lupta se ascute.
Viata politica romaneasca se desfasoara, cum am mentionat deja, intr-un cerc vicios. Optiunea opiniei publice pentru ceea ce este considerat ca fiind raul cel mai mic determina perpetuarea adevaratului rau : cel al perenizarii puterii in mainile mafiilor de securisti si nomenclaturisti. Aceasta este adevarata cauza a degradarii continue a situatiei politice din Romania, ajunsa astazi la un nivel pe care nimeni nu-l credea posibil. Cercul vicios al falsei alternative, preconizat de Brucan si intretinut ulterior cu mult profesionalism reprezinta o mare victorie a celor ce detin puterea din decembrie ’89 si pana astazi.
Pentru a iesi din acest impas trebuie create conditiile necesare nasterii unei adevarate alternative politice. Este un proiect pe termen lung si el nu poate avea, din pacate, un impact imediat ; trebuie insa inceput cat se poate de repede.
O solida alternativa politica se poate realiza numai daca ea este expresia vointei clar afirmate a unei parti importante a electoratului. Toti cei care resping oferta electorala, existenta astazi in Romania, trebuie sa se exprime si aceasta se poate face prin votul alb (buletinul de vot pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea votat). El exprima, fara echivoc, refuzul de a alege candidatii inscrisi in buletinele de vot. Desigur, votul nul reprezinta si el, in buna masura, aceasta optiune. Cauzele anularii lui fiind insa diverse mesajul transmis este neclar, ca si cel al neprezentarii la vot. Legea electorala din Romania (legea 35 din 2008) prevede, in mod explicit si pertinent, contabilizarea separata (distincta de votul nul) a votului alb. Este un aspect extrem de pozitiv cu toate ca votul alb nu este luat in considerare (ca si votul nul) in calculul voturilor valabil exprimate, ceea ce i-ar fi conferit o si mai mare imporanta.
Dar pentru ca semnificatia votului alb sa fie lipsit de ambiguitate si sa poata fi utilizat cu toata eficacitatea este necesar ca in buletinele de vot sa figureze un patrulater cu inscriptia VOT ALB, asemeni patrulaterelor candidatilor. Alegatorul va avea astfel informatia clara si proba materiala a existentei acestei optiuni (practic necunoscute) si va putea s-o utilizeze fara teama unei eventuale fraude (aplicarea ulterioara a stampilei pe unul din patrulaterele existente).
Pentru Romania votul alb si utilizarea lui este importanta. Cu cat numarul voturilor albe va fi mai mare, cu atat conditiile crearii unei formatii politice care sa serveasca poporul roman vor fi mai propice. Cei care refuza sa aleaga intre variantele electorale existente astazi constituie baza pe care se va construi structura politica care va reprezenta adevarata alternativa in Romania viitoare.
Societatea civila din Romania trebuie sa se mobilizeze pentru ca votul alb, optiune electorala practic necunoscuta in randul opiniei publice, sa fie cat mai larg popularizat si semnificatia lui cat mai clar explicata, subliniindu-se diferenta dintre votul alb, cel nul si neprezentarea la scrutin (abtinerea). Trebuie evident urmarita cu atentie aplicarea cu strictete a legii electorale precum si imbunatatirea ei, printre altele, prin crearea unui buletin de vot adecvat si includerea votului alb in totalul sufragiilor exprimate. Votul alb poate constitui o caramida importanta pentru constructia Romaniei de maine, fiind o speranta pentru iesirea din impasul politic in care se gaseste impotmolita Tara.
Alexandru Herlea
Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu