marți, 14 august 2012

O țigancă de etnie țigancă

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Nu vreau să demonstrez că hoții din Europa sunt țigani.  Doar să precizez că sunt sătul de confuzia reprodusă de ziare românești dintre cetățenie și etnie. Cetățenia acestei femei nu ar nici o importanță. Nici etnia. Ea a încercat să fure fiindcă este o hoață și fiindcă în cadrul comunității sale restrânse, adică a hoților, hoția este o ocupație onorabilă. În subsidiar, asociațiile de țigani ar trebui să demonstreze că la 1000 de hoți doar un proces redus e de etnie țigănească, adică romanișel. Dacă nu pot demonstra asta, statistic și documentat, mulți vor rămâne cu impresia, poate falsă, că majoritatea hoților din Europa ar fi formată din țigani. Ceea ce este evident fals. Localnicii stabili sunt și ei excelenți în acest domeniu, nu doar rătăcitorii transfrontalieri de import. Poate că există specializări despre care ziarele ar putea scrie ca să nu se mențină în generalități falsificatoare, anecdotice, ca această știre care dă impresia că furtul este o chestiune de performanță. Este într-un fel o performanță, doar dacă nu ești prins, cum se zice : Hoțul neprins este om cinstit.Dar țiganca noastră a fost prinsă. Deci nici măcar nu e performantă.
Cu prietenie, Dan Culcer

O româncă, de etnie romă, îi uimeşte pe norvegieni. 
A fugit cu un televizor ascuns sub fustă

O româncă de 31 de ani, de etnie romă, a încercat să fure un televizor cu diagonala de 42 de inch (106,68 centimetri), pe care l-a ascuns sub fustă.
Ea a fost văzută de unul dintre angajaţi în timp ce se deplasa cu dificultate prin magazin. 
Femeia, însoţită de iubitul său, tot român [tot țigan?], a legat televizorul între pulpe şi a reuşit să ajungă până la o staţie de autobuz, unde a fost reţinută de poliţişti, relatează ediţia de astăzi a publicaţiei britanice "Daily Mail".

"Nu este un lucru neobişnuit ca hoţii să pună câte ceva sub fuste şi pulovere largi. Şi noi ne-am întrebat iniţial dacă este posibil şi am încercat să reconstituim la comisariatul de poliţie, cu o femeie poliţist.
Este greu, dar nu imposibil", a precizat Tor Grøttom, din partea autorităţilor de la Oslo. Incidentul a avut loc la centrul comercial Elkjøp, din Oslo,
iar valoarea televizorului este de 3.800 de euro. 
Jurnaliştii britanici de la ziarul "Daily Mail" spun că acesta este cel mai "ciudat" furt înregistrat în Scandinavia în ultimii zece ani. 
Ştirea, publicată şi în ziarele online din Norvegia, a făcut deliciul cititorilor. 

Citiţi mai mult: O româncă îi uimeşte pe norvegieni. A fugit cu un televizor ascuns sub fustă - Români în lume > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/
stiri/O-romnc-i-uimete-pe-norvegieni-A-fugit-cu-un-televizor-ascuns-sub-fust-996384.html#ixzz23VDeqARq 
EVZ.ro

Niciun comentariu: