vineri, 28 august 2015

Norman Manea la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură din Berlin

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

ICR Berlin susţine prezenţa scriitorului Norman Manea la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură din Berlin

Joi, 27 August 2015

În perioada 9 – 19 septembrie 2015 va avea loc în capitala Germaniei cea de-a 15-a ediţie a prestigiosului Festival Internaţional de Literatură Berlin (Internationales Literaturfestival Berlin - ilb), cu participarea a peste 200 de scriitori din întreaga lume. În calitate de partener al Festivalului, Institutul Cultural din Berlin susţine prezenţa scriitorului Norman Manea la ediţia din acest an.
Festivalul Internaţional de Literatură Berlin (Internationales Literaturfestival Berlin - ilb), a devenit o manifestare tradiţională pentru capitala germană. A fost inaugurat în anul 2001 cu concursul Fundaţiei Peter Weiss, al cărei scop este punerea în discuţie în faţa unui public larg a relaţiei dintre cultură şi politică. Festivalul reuneşte în fiecare an nume importante pe plan internaţional. Scriitori români precum Radu Aldulescu, Filip Florian, Matei Florian, T.O. Bobe, Svetlana Cârstean, Dan Sociu, Cosmin Manolache au participat la rândul lor la ediţiile precedente ale Festivalului.
Cu prilejul prezentei marelui scriitor Norman Manea in Germania, ICR Berlin organizeaza pe 16 septembrie o seară literară şi o întâlnire a autorului cu publicul german, în spaţiile proprii. Cu această ocazie va fi prezentat noul volum a lui Norman Manea „Wir sind alle im Exil" („Suntem cu toţii în exil"), apărut în acest an la editură germană Hanser, volum ce aduce în discuţie contradicţiile unei vieţi trăite între vest şi est, precum şi legătura dintre exil, limbă şi comunicare.
Norman Manea (n. 1936) este unul dintre cei mai importanţi scriitori contemporani, personalitate recunoscută la nivel internaţional, nominalizat la premiul Nobel pentru literatură. Este profesor de literatură europeană la Bard College, New York. De la debutul din 1966 şi până în 1986, când a plecat din ţară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). În anul 1992 a primit Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur, iar în 1993 Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării titlului de „Literary Lion" al bibliotecii. În 2002 i s-a atribuit Premiul Internaţional de literatură Nonino pentru „Opera omnia", iar în 2006, Premiul Médicis Étranger, pentru „Întoarcerea huliganului". În 2010 a primit distincţia „Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres" din partea guvernului francez, iar în anul următor prestigiosul premiu literar Nelly Sachs, oferit de oraşul Dortmund. În 2012 a obţinut Premiul Naţional pentru Literatură, acordat de către Uniunea Scriitorilor din România pentru anul editorial 2011. Scriitorul Norman Manea este cunoscut în Germania şi datorită faptului că este publicat la prestigioasa editura Hanser, editura la care sunt publicaţi printre altii scriitori precum Herta Müller si Milan Kundera.

Niciun comentariu: