vineri, 2 iulie 2010

Maxim 10.000 de euro despagubiri morale pentru detinutii politici

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa.Cu prietenie, Dan Culcer


Maxim 10.000 de euro despagubiri morale pentru detinutii politici
Joi, 01 Iulie 2010 14:42
Scris de ZIUA VECHE


.Guvernul a adoptat, miercuri, Ordonanta de urgenta referitoare la plafoanele pana la care instantele pot acorda despagubiri morale condamnatilor politic. "Prin legea 221 din 2009, s-a creat temeiul ca orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si, dupa decesul acestor persoane, sotul sau descendentii pana la gradul al II-lea, sa poata solicita instantei de judecata, in termen de trei ani de la data intrarii in vigoare a legii obligarea statului la acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. Legea nu a stabilit insa modalitatea de calcul a acestor despagubiri morale, motiv pentru care nu se realizeaza un tratament unitar pentru persoanele care au suferit condamnari cu caracater politic", a explicat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean. Plafoane pana la care instanta poate acorda despagubiri morale reglementate de actul normativ sunt:

@ 10000 de euro pentru persoana care a suferit condamnarea cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic.

@ 5000 de euro pentru sotul, sotia si descendentii de gradul I.

@ 2500 de euro pentru descendentii de gradul al doilea.



"CEDO, prin jurisprudenta sa constanta, a adoptat o pozitie moderata, prin acordarea unor sume rezonabile cu titlul de reparatie morala, in majoritatea cazurilor acestea fiind sub 10.000 de euro", a aratat Munteanu, citata de Realitatea.net. De asemenea, s-a creat posibilitatea ca persoanele care au optat deja pentru acordarea titlurilor de plata, dar acestea nu au fost emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, sa poata opta pentru conversia titlurilor de despagubire in actiuni emise de Fondul Proprietatea.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro liderului taranist Ion Diaconescu pentru suferintele sale din perioada comunista, constatand ca sentintele de condamnare au fost politice. Procesul a fost intemeiat in baza Legii 221/2009. Decizia nu este definitiva. Fostul presedinte al PNtCD a dat in judecata statul roman si a solicitat daune de 18 milioane de euro pentru traumele suferite in timpul detentiei din inchisorile comuniste.



#3 Ticalosie cu titlu reparator — Uncu
02-07-2010 13:50
Este greu de inteles si de acceptat o atare decizie care incalca orice logica a principiilor reparatorii in Justititie. Fara sa intru aici in detalii - o voi face in mass media - voi sublinia doar ca cei care au elaborat si adoptat o atare Ordonanta sfideaza si batjocoresc suferinta celor care au fost urmariti, anchetati, torturati fizic si psihic, incarcerati si mutilati social, psihologic, emotional de catre fosta Securitate. Evident, nici unul dintre cei care au elaborat si adoptat o atare ticalosie legislativa NU a fost arestat de Securitate. Fostii detinuti politici si familiile acestora sunt batjocoriti cu despagubiri derizorii iar fostii tortionari, cadrele fostei Securitati si familiile acestora se bucura de pensii exceptionale, posturi bine platite in firme infiintate si finantate de fosta Securitate!
Guvernul a stabilit, asadar, plafonul nivelului de suferinta la 10.000 de euro/cap de victima. Felicitari! Cu ce drept, domnilor guvernanti? In Romania, ticalosia este ridicata la rang de politica de stat!

Voi reveni!

Niciun comentariu: