marți, 17 noiembrie 2015

Astronomul NICOLAE DONICI - ENIGME DESCIFRATE de Magda Stavinschi

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

NICOLAE DONICI - ENIGME DESCIFRATE 
de Magda Stavinschi



Imagini inline 1


Dacă această carte ar fi apărut cu câteva luni în urmă, s-ar fi putut numi „O poveste neterminată”.
Ar fi fost povestea vieții şi creaţiei unuia din cei mai însemnaţi oameni de ştiinţă români ai secolului 20, pierdut din memoria noastră, a tuturor, timp de câteva decenii, mai exact imediat după emigrarea sa în deceniul cinci.
Membru al celebrei familii a Doniceştilor, Nicolae Donici a rămas celebru prin numărul impresionant de eclipse solare pe care le-a observat, din Spania până în Cambodgia, din Portugalia până în Crimeea, din SUA până în Rusia. 
Cel care a fost un adevărat recordman în observarea eclipselor nu ştia că el însuşi va intra în una din cele mai îndelungate eclipse pe care le-a cunoscut istoria noastră: timp de decenii nimeni de pe pământ românesc nu a mai auzit de el.
Viaţa lui a urmat-o pe cea a celor mai mulţi români de peste Prut: a părăsit St. Petersburg în teribilul an 1917, Odesa in 1920, după invazia bolşevicilor, Basarabia în 1940, după cea mai frumoasă perioadă a vieţii şi carierei lui, iar România după 1944. Deşi septuagenar, renumele lui i-a făcut pe francezi să-i ofere contracte de cercetare până în ultima clipă a vieţii lui.
Despre ce s-a întâmplat dincolo de cortina de fier, despre cum am găsit-o pe nepoata soţiei lui, despre ultima lui suflare, am aflat abia de foarte curând, descifrând, fără să mai fi sperat vreodată, enigmele acestei vieţi.

Niciun comentariu: