Foraje miniere fără consimţământul comunităţii în Deva-Muncel şi Brad
29 ianuarie 2014 – Tot mai multe comunităţi din România, în subsolul cărora se găsesc zăcăminte auro-argentifere sau polimetalice, sunt vizate de proiecte distructive de minerit industrial. În lipsa consimţământulului prealabil al locuitorilor sau măcar a consultării acestora, o companie minieră înregistrată într-un paradis fiscal, dar care se bucură de girul autorităţilor, realizează foraje în apropiere de Deva şi Brad. Lucările de prospectare şi forajele de explorare reprezintă doar începutul pentru acest tip de operaţiuni industriale ce sărăcesc comunităţile locale şi le distruge şansa de a avea un viitor durabil. Potrivit Agenţiei de Protecţia Mediului din Deva, niciunul din forajele derulate nu s-a supus evaluării impactului asupra mediului – Muncel, Brad.
Compania minieră European Goldfields Deva SRL, subsidiară a Eldorado Gold ce deţine şi proiectul Certej, realizează foraje de explorare în imediata vecinătate a oraşului Deva. Perimetrul Deva Muncel însumează 32 kilometri pătraţi şi este localizat pe teritoriul comunei Veţel şi a muncipiului Deva. Zona este cunoscută pentru rezervele de plumb, zinc, cupru, aur și argint din zona satelor Muncelul Mic şi Muncelul Mare.
În ianuarie 2013 European Goldfields Deva SRL a obţinut de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale trei licenţe de explorare [1]. Acestea au fost acordate urmând o procedură total lipsită de transparenţă, deşi societatea civilă a cerut în repetate rânduri adoptarea unei strategii privind consultarea publicului chiar din etapa de acordare a licenţelor de explorare sau exploatare. Şi în aceste cazuri publicul este privat de informaţii corecte şi din surse independente privind impactul acestor proiecte. Negocierile dintre statul român şi companiile miniere concretizate în licenţele de concesiune pentru explorare sau exploatare rămân secretizate în ciuda numeroaselor suspiciuni de corupţie şi conflict de interese al celor ce gestionează bunurile comune.
Informaţiile semnalate de presa hunedoreană arată că forajele se realizează în imediata apropiere a zonei rezidenţiale de pe strada Aurel Vlaicu, pe o proprietate privată. Nemulţumiţi de afectarea pânzei freatice de pe Valea Crăiesei, a traficului permanent a maşinilor de mare tonaj şi de deprecierea carosabilului, zeci de deveni s-au prezentat la şedinţa de Consiliu Local a oraşului Deva.
În prezenţa acestora şi ignorându-le comentariile şi solicitările, inclusiv aceea că forajele se realizează vis-a-vis de zona protejată Dealul Colţ şi Dealul Zănoaga, consilierii au votat acordarea dreptului companiei miniere de a-şi extinde forajele în noi arii ale municipiului, aflate de această dată în proprietate publică. Înaintea votului un reprezentant al companiei miniere a pledat în faţa consilierilor pentru extinderea forajelor, în timp ce cetăţenilor prezenţi li s-a refuzat dreptul de a lua cuvântul. După mai bine de două ore de la încheirea votului, cei prezenţi în sală au fost invitaţi, la secţiunea Diverse, să-şi expună îngrijorările. Directorul departamentului de urbanism al Primăriei Deva a fost primul care a minimizat gravitatea problemelor enumerate de locuitorii străzii Aurel Vlaicu, afirmând că „firma are certificat de urbanism pentru lucrări, lumea poate să stea liniştită”. Mai apoi primarul Petru Mărginean a dispus verificarea impactului traficului greu asupra rezistenţei caselor ca mai apoi să declare cinic: „Poate dăm de uraniu şi ne expropriază pe toţi şi ne mută la Viena”. La scurt timp după şedinţa de consiliu, firma de prospecţiuni şi-a mutat utilajele într-o altă zonă locuită a Devei, pe strada Călugăreni, urmând ca forajele să demareze în scurt timp.
Mining Watch Romania solicită autorităților locale din Deva să raspundă de îndată solicitărilor societății civile privind clarificarea stadiului de autorizare în care se află proiectul de explorare prin foraje din perimetrul Deva-Muncel și publicarea tuturor informațiilor privind autorizațiile și acordurile emise până la momentul de față de Consiliul Local și Primăria Deva în considerarea proiectului amintit. Mining Watch Romania va monitoriza, alături de locuitori ai orașului Deva afectați de desfășurarea lucrărilor de foraje, legalitatea procedurilor desfășurate la nivelul autorităților locale din Deva, inclusiv din punctul de vedere al transparenței și al implicarii publicului în luarea deciziilor și va semnala și contesta legal derapajele și încălcările constatate.
Pentru mai multe informaţii, nu ezitaţi să ne contactaţi: Roxana Pencea, mobil: 0723024300, email: contact@miningwatch.ro
[1] Nr. 15995 şi 15996 pentru Deva Muncel și Nr. 15997 pentru Brad
Foto credit: Daniel Ghiță, Adevărul
Sursa http://miningwatch.ro/stiri/foraje-minere-fara-consimtamantul-comunitatii-in-deva-muncel-si-brad/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu