marți, 19 iunie 2012

Ce ar fi trebuit să spună Victor Ponta la Viena pentru a apăra interesele ţării

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Ce a spus premierul Victor Ponta în „capitala economică a României“, Viena, şi ce ar fi trebuit să spună pentru a apăra interesele ţării

astăzi, 00:07 Autor: Iulian Anghel
Relaţia cu Austria a devenit vitală pentru România în condiţiile în care austriecii deţin poziţii-cheie în economia locală. În acest context, întrebarea cum să-ţi formulezi ţintele strategice vizavi de austrieci devine una crucială. Care este poziţia României, diplomaţia ei economică în atât de complicata situaţie din Europa?

Premierul Victor Ponta a mers ieri la Viena într-una din primele sale vizite în străinătate în calitate de prim-ministru, iar între întâlnirile oficiale urma să se numere aceea cu preşedintele OMV şi preşedintele Erste Bank. OMV deţine în România cea mai mare companie, Petrom, în vreme ce Erste contro­lează cea mai mare bancă din sistem, BCR.
Ce vrea premierul de la companiile austriece vitale pentru economia României? De fapt Viena este adevăratat capitală econo­mică a României pentru că aici se decide o bună parte a strategiei din bănci, asigurări sau petrol - austriecii controlând o bună parte a acestor pieţe de la noi.
"Aşteptarea mea publică de la aceste mari companii este să continue să investească în România, să aibă un parteneriat cât mai bun şi mai onest cu Guvernul şi autorităţile române şi, evident, ca în orice nego­ciere, să obţinem condiţii pentru România cât mai bune."
Dar este suficient să spui că ai aşteptări publice de la astfel de companii care, prin poziţia pe care o deţin îşi pun puternic amprenta asupra economiei?
Austria este al doilea investitor străin în România, cu investiţii totale, la finele lui 2010, de 9,3 mld. euro. Dar, în aceşti ani de criză, investiţiile străine în România s-au prăbuşit. Nici Austria, supraexpusă pe economiile altor state, nu mai investeşte în alte părţi, dar, în condiţiile în care deţine în România cea mai mare bancă din sistem şi cea mai mare companie întrebarea este: cum optimizezi această relaţie astfel încât economia românească să nu sufere?
La finele anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a criticat extrem de dur poziţia Băncii Naţionale a Austriei care a cerut băncilor austriece să-şi limiteze expunerile.
Băncile străine au obţinut profituri uriaşe în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată ar fi o dovadă de lipsă de fair-play. Ţările mai nou intrate în UE nu trebuie să plătească pentru lăcomia băncilor, avea să spună preşedintele la acel moment. Unde suntem acum?

Florin Pogonaru, preşe­din­tele Asociaţiei Oame­nilor de Afaceri din România (AOAR), crede că, cel puţin de la OMV şi de la Erste, te poţi aştepta ca ele să continue inves­tiţiile sau cre­ditarea întru­cât au jumătate din active aici. "În ceea ce priveşte Erste şi OMV poţi să le spui: suntem împreună şi la bine şi la rău." Dar premierul nu a abordat problema frontal, a spus doar că speră ca investiţiile marilor companii să continue.
Analistul economic Aurelian Dochia afirmă că situaţia băn­cilor austriece este com­pli­cată pentru că au o expunere mare nu doar pe România, ci pe toate ţările din estul Europei, drept urmare trebuie multă prudenţă. Totuşi, deşi expunerea pe România a băncilor străine s-a mai redus în aceşti ani de criză, Dochia spune că ea s-a produs treptat şi că, în ge­ne­ral, băncile s-au comportat rezonabil. În privinţa Petrom, Dochia spune că nu are de ce să aibă o relaţie tensionată cu autorităţile pentru că a realizat, în ultima vreme, un profit bun şi, apoi, deşi s-a discutat mult despre creşterea preţului ben­zinei, statul nu are de ce să fie nemulţumit pentru că este acţionar al companiei şi îşi ia partea sa de profit.
"Ar fi riscant să mergi pe o astfel de cale (a confruntării - n.n.). Situaţia trebuie văzută la nivel global. Cel mai bine ar fi să reuşeşti să aduci banii europeni şi investiţiile directe."
Cristian Pârvan secretarul general al AOAR. crede şi el că situaţia este atârt de complicată încât nu mai este vorba, cel puţin la nivelul băncilor, de o discuţie între un guvern şi o instituţie de credit, ci de o problemă care se discută la nivel european.
Dacă lucrurile stau aşa, este clar că este nevoie de diplomaţie şi de putere de convingere, dar premierul nu şi-a dezvăluit încă strategia în acest sens.

Cea mai mare companie din România este a austriecilor
Petrom, cea mai mare companie din România în 2011, este deţinută de austriecii de la OMV. Petrom a fost vândută de statul român cu 1,5 mld. euro, jumătate din sumă fiind de fapt majorarea de capital. Doar în 2011 Petrom a făcut un profit de 887 mil. euro. În primul trimestru al lui 2012 OMV Petrom a raportat un profit net record de 1,38 mld. lei (318 mil. euro), cu 65% mai mare decât în primele trei luni din 2011, în pofida crizei economice.
Asigurătorii austrieci au o treime din piaţă
Omniasig (care a absorbit BCR Asigurări) este liderul pieţei de asigurări din România cu subscriei de 1,2 mld. lei în 2011 şi este controlată de Vienna Insurance Group (VIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din Europa Centrală şi de Est. VIG mai controlează în România Asirom. Un alt grup austriac prezent în România este Uniqa, cu afaceri de aproximativ 100 mil. euro anual.
Controlează o bună parte a sistemului bancar
Băncile austriece controlează o treime din sistemul bancar din România. Grupurile austriece prezente pe piaţa locală sunt Erste - prin BCR, Raiffeisen, Volksbank şi UniCredit Bank Austria - reprezentată de UniCredit Ţiriac Bank. Subsidiarele grupurilor austriece din România au sub administrare active de peste 25 mld. euro. Austriecii susţin că şi-au păstrat expunerea pe România în ciuda crizei şi că vor continua să finanţeze statul şi companiile.
Lideri pe piaţa lemnului
Holzindustrie Schweighofer (companie controlată de omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer) este cel mai mare jucător din industria lemnului din România, în faţa Romsilva, dar şi a concurenţilor austrieci de pe piaţa locală, Kronospan şi Egger. Toate cele trei firme austriece au afaceri de peste 100 mil. euro fiecare pe piaţa locală. Gerald Schweighofer mai deţine în România companiile Holzindustrie Schweighofer Baco şi Holzindustrie Schweighofer Panels.
Peste 2 mld. euro în imobiliare
Cu un portofoliu imobiliar de aproximativ 2 mld. euro, investitorii austrieci sunt cei mai mari jucători străini de pe piaţa locală de real estate. Immofinanz este cel mai puternic investitor austriac din acest segment (cu imobile de aproape 200.000 mp în Bucureşti) şi un jucător important pe segmentul de malluri (cu proiecte în Cluj, Arad, Piteşti şi Baia Mare). Al doilea investitor austriac în funcţie de portofoliul imobiliar deţinut în România este CA Immo (100.000 mp de birouri în Capitală), iar lista este completată cu Raiffeisen Evolution şi Sparkassen Immobilien.

Niciun comentariu: