Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer
Ce se alege de "copiii ramasi singuri acasa"?
12 Octombrie 2010
4 comentarii »
Ce se alege de "copiii ramasi singuri acasa"
Aproximativ 350.000 de copii din Romania traiesc fara unul sau ambii parinti, deoarece acestia au plecat la munca in strainatate. Multi dintre ei au depresii puternice, iar unii chiar s-au sinucis, scrie ziarul italian La Repubblica, subliniind ca trebuie cautate solutii la aceasta problema.
Aproximativ trei milioane de romani au plecat din tara in ultimii ani pentru a lucra in tari occidentale, in cautarea unor conditii de trai mai bune, noteaza La Repubblica, precizand ca numarul romanilor din Italia a depasit un milion in 2010, fata de 8.000 in 1990, scrie MEDIAFAX.
"Acesti oameni au lasat acasa 350.000 de copii, ramasi fara unul dintre parinti sau chiar fara amandoi. Jumatate dintre acesti copii au mai putin de zece ani. Saisprezece la suta dintre ei au petrecut mai mult de un an fara parinti, iar trei la suta, peste patru ani", precizeaza publicatia italiana.
"Este vorba de copii care, in afara faptului ca au suferit daune emotionale si psihologice din cauza absentei parintilor, sunt expusi violentelor si abuzurilor, in conditiile pseudo-familiale in care se afla, in grija bunicilor, a altor rude sau a vecinilor. Cei mai multi copii abandonati sunt in judete din Moldova, in cele mai sarace zone din Romania. Legea le impune parintilor sa declare plecarea in strainatate, dar doar sapte la suta dintre parintii care parasesc Romania fac acest lucru", precizeaza La Repubblica.
Simona Farcas, presedintele asociatiei italo-romane Viitorul Impreuna, a declarat pentru ziarul italian ca in acest fel, copiii raman fara tutori legali si sunt expusi violentelor si abuzurilor.
* Statistici UNICEF: 33% dintre "copii ramasi singuri acasa" sunt depresivi
Potrivit statisticilor UNIFEF, o treime dintre copiii abadonati sunt depresivi. La Repubblica noteaza ca presa din Romania a relatat in ultimii ani despre peste 20 de cazuri de sinucideri in randul copiilor: "Vocea acestei drame este documentarul despre Ionut Carpatorea "Singur acasa: o tragedie romaneasca", transmis recent pe Rai Tre, care aduna laolalta marturiile catorva mame, ai caror fii (copii cu varste cuprinse intre 10 si 13 ani, afectuosi, studiosi, foarte sensibili) au ales sa-si incheie viata intr-un mod tragic pentru pune capat angoasei provocate de o departare traita ca un abandon."
Publicatia italiana continua prin a da exemplu ca in Iasi, exista circa 11.000 de copii care au cel putin un parinte in strainatate. "In cea mai mare parte din cazuri, mama este cea care pleaca, iar paradoxul este ca aceste femei isi lasa acasa proprii copii pentru a avea grija de copii altora in Italia. Astfel, parintii se indeparteaza de copii pentru perioade foarte lungi, ceea ce face ca fii lor sa aiba numeroase probleme la scoala: sunt distrati, au probleme de comportament, sunt nerabadatori. Unii dintre ei au chiar atitudini violente, iar bunicii sau persoanele in grija carora sunt lasati nu reusesc sa mai aiba niciun control asupra lor."
* Asociatiile, o solutie pentru problema "copiilor ramasi singuri acasa"?
In ajutorul acestor copii ramasi singuri acasa, vin numeroase asociatii romanesti si italiene. Una dintre acestea este Asociatia Aternativa Sociala din Iasi care desfasoara un proiect pentru copii si batrani cu fonduri de la Unidea - Fundatia Unicredit din Milano. Proiectul, care se desfasoara in perioada februarie 2009 - ianuarie 2011, ofera servicii psiho-sociale atat copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate la munca, cat si batranilor aflati in dificultate.
Din aceste asociatii fac parte atat reprezentanti ai autoritatilor locale si ai asistentilor sociali, cat si cadre didactice sau preoti. Toate aceste persoane monitorizeaza micutii prin vizite lunare, iar in caz de nevoie sunt gata sa intervina. Insa poate cel mai important lucru pe care il fac, este ca le ofera micutilor un reper social, deoarece aceste persoane le duc copiilor de mancare, ii ajuta la teme si comunica cu acestia, fix lucrurile pe care le-a fi facut si parintele plecat.
Publicatia italiana conchide spunand ca aceste asociatii reprezinta un mod adecvat si totodata discret prin care pot fi supraveghiati miile de "copii ramasi singuri acasa".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu