sâmbătă, 18 februarie 2017

Statuia reputatului filosof György Lukács este mutată pe motivul că a fost marxist și evreu

Din titlul acestei știri se vede ce orientarea ideologică are ziarul România liberă acum. Din ceea ce uită să scrie autorul (redacția) se poate deduce același lucru, plus ignoranța sau neglijența autorului. Să afirmi că «Lukács a avut o influență covârșitoare în formarea doctrinară a Noii Drepte atât în Europa, cât și în Statele Unite»  este o prostie pur și simplu. E vorba, evident de Noua Stângă.
Se ascunde sau uită că Lukacs, fiu de bancher evreu, revoltat probabil, ca alții, împotriva Tatălui, a fost comisar al culturii în guvernul revoluționar de la Budapesta  din 1918, al comunistului evreu Bela KUN, alias, desigur, Kohn.
Că ulterior, același Lukacs, devenit mai puțin dogmatic decât fusese până în 1956, și-a orientat ideologia spre ceea ce se numea pe atunci «revizionism», nu-l scutește de caracterizarea de comunist dogmatic la începutul carierei de filosof.
Am avut ocazia să discut câteva ore, în scopul realizării unui interviu (pentru revista Amfiteatru, cerut de Ioan Alexandru, poetul pe atunci redactor al revistei), pe care până la urmă Lukacs mi l-a refuzat, înlocuit cu o discuție liberă despre utopie și despre România. Atunci am aflat, de la el, că fusese arestat în noiembrie 1956, iarăși ca ministru al culturii unui guvern revoluționar și încă tot comunist, chiar dacă antisovietic, și păstrat în România, cu domiciliu forțat la Hotelul Cota 1400. Când am vorbit cu el era supravegheat de poliția lui Kadar, dar publica în Germania. Locuința sa era pe Belgrad rakpart, un apartament de secolul al XIX-lea, pe perete cu o imensă bib liotecă și cu portretul lui Lenin. Admiratorii criminalului Lenin să se abțină să observe că asta dovedește că era un comunist autentic și anti-stalinist.
Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

Decizie NAZISTĂ la Budapesta: Statuia reputatului filosof György Lukács este mutată pe motivul că a fost marxist și evreu

Un articol de: |
Să muți statuia unui filosof? Așa ceva se putea întâmpla în Germania nazistă din 1930, nu în Ungaria lui 2017! - declamă Hungarianfreepress.com.
Decizia de mutare a statuii lui György Lukács undeva la periferie, a fost luată de consiliul local al Budapestei în urmă cu câteva săptămâni. Actualmente ea se află în Parcul Szent István, care a găzduit cândva a fost un ghetou internațional unde mulți evrei au supraviețuit în "case protejate".
Artizanul schimbării a fost tânărul naționalist Marcell Tokody, un neo-nazist din Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik Magyarországért Mozgalom). Propunerea sa a fost votată cu 19 voturi pentru, 3 - împotrivă și o abținere, beneficiind de suportul masiv al politicienilor din FIDESZ (Alianța Civică ungară). Reprezentatul Jobbik și-a argumentat cererea aducând în discuție trecutul comunist al lui György Lukács, inventând chiar acuza că a ordonat execuția unor soldați unguri în 1919!
În ceea ce privește satuia lui György Lukács, ea a fost comandată de însăși Academia Ungară de Științe, realizată în bronz de celebrul sculptor Imre Varga și inaugurată în 1985 cu toate onorurile pe care filosoful le merită.
Potyrivit Hungarianfreepress.com, campania anti-György Lukács a naționalistului Marcell Tokody este mai degrabă legată de rădăcinile evreiești ale filosofului decât de doctrina sa marxistă.
György Lukács (1885-1971) a fost unul din cei mai influenți filosofi ai sec. XX. Cartea sa Istoria și conștiința de clasă încă este o lectură obligatorie a tuturor celor ce studiază filosofia.
Însuși Thomas Mann a fost inspirat de Lukács și l-a portretizat în personajul Naphta din celebrul roman Muntele vrăjit. Lukács a avut o influență covârșitoare în formarea doctrinară a Noii Drepte atât în Europa, cât și în Statele Unite, iar scrierile sale sunt studiate în universitățile din întreaga lume.
Întinarea memoriei marelui filosof este o greșeală a autorităților ungare și un semnal îngrijorător pentru Europa.

Niciun comentariu: