miercuri, 25 februarie 2015

Conferința internațională „Centenar Zevedei Barbu” la Arad



Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer


Scris de Vasile Filip - Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Johns Hopkins” din SUA și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au organizat Conferința internațională „Centenar Zevedei Barbu”.

ARAD. Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate și Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca au organizat recent, în colaborare cu Universitatea „Johns Hopkins” din SUA și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Conferința internațională „Centenar Zevedei Barbu”.

Lucrările au fost deschise de conf. univ. dr. Marius Bucur, prodecanul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB, în prezența unor numeroase personalități ale mediului academic, cercetători și renumiți profesori universitari din țară și străinătate, studenți, masteramzi, doctoranzi și postdoctoranzi ai Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, care au dezbătut activitatea și opera marelui intelectual Zevedei Barbu.


În cadrul conferinței internaționale au prezentat lucrări științifice renumiţi cercetători din ţară şi străinătate dintre care îi amintim pe următorii: prof. univ. dr. William Outhwaite (Newcastle University) - Zevedei Barbu: an intellectual memoir; prof. univ. dr. Braulio Matos (Brasilia University) - Zevedei Barbu e Eu - algo como a amizde entre Socrates e jovem escravo de Menon; prof. univ. dr. Zoltán Rostás (Universitatea din București) - Contextul politic și științific al activității lui Zevedei Barbu în anii ‘30; prof. univ. dr. Michael Finkenthal („Johns Hopkins” University, SUA) - Zevedei Barbu in Glasgow, the birth of an English sociologist; prof. univ. dr. Virgiliu Țârău (Universitatea „Babeș-Bolyai”) - Zevedei Barbu și mișcarea comunistă; prof. univ. dr. Mihai Maci (Universitatea din Oradea) – Calea Luminilor - Procesul iluziilor (1941-1955); prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” -Zevedei Barbu în arhiva Ministerului de Externe din România; prof. univ. dr. Ionuț Isac (Academia Română. Institutul de Istorie „George Barițiu”)- Publicistica lui Zevedei Barbu din „Saeculum”.

Cea de-a doua zi a lucrărilor a fost dedicată unei mese rotunde, care a fost moderată de Michael Finkenthal și Lucian Nastasă-Kovács, unde au fost analizate operele filosofului, sociologului și psihologului Zevedei Barbu.

Prof. univ. dr. Liviu Zăpârțan (Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca), a prezentat, în cadrul mesei rotunde, importante date din viaţa lui Zevedei Barbu din punct de vedere al relației academice, student-profesor, dar și de prietenie cu profesorul său Nicolae Mărgineanu, care a condus Institutul de Psihologie din cadrul Facultăţii de Filosofie şi Litere din Cluj Napoca, fost deţinut politic în timpul regimului comunist.

Prof. univ. dr. Lucian Năstasă-Kovács, directorul Școlii Doctorale de Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, ne-a declarat: „Din nefericire, a trebuit să așteptăm un centenar, o aniversare, pentru a putea readuce în conștiința publică românească un intelectual de talia lui Zevedei Barbu. Cunoscut la noi mai mult prin faptul că a fost asistentul lui Lucian Blaga, în apusul Europei, dar și pe continentul sud-american, Zevedei Barbu a creat veritabile școli sociologice, a pus în discuție – poate ca nimeni altul – raportul dintre socialism și democrație. Toți cei care au participat la această conferință au întâlnit nu doar exegeți ai operei lui Zevedei Barbu, ci au aflat și o mulțime de informații inedite despre viața ilustrului gânditor care, prin vitregia soartei, a cunoscut exilul”.

Niciun comentariu: