marți, 30 aprilie 2013

TEZAURUL DE AUR ŞI VALUTĂ A FOST SCOS DIN ŢARĂ DE MUGUR ISĂRESCU. OARE CINE I-A APROBAT ACEASTĂ OPERAŢIUNE…?
29 aprilie 2013 
Sursa
http://riddickro.blogspot.fr/2013/04/tezaurul-de-aur-si-valuta-fost-scos-din.html

"Eu am o învăţătură. Este cam pesimistă. Deci eu nu vreau să mai crească rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru că sunt superstiţios. De câte ori am trecut peste 100 de tone, România a păţit ceva. De data asta să rămânem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone."

Mugur Isărescu, 2013
Basarabia Literară :

În 1999, când guvernarea României a fost preluată de Mugur Isărescu, România „ajunsese în pragul dezastrului”, având datorii şi o lamentabilă rezervă valutară (în jur de numai o jumătate de miliard de dolari SUA).
Din acelaşi an însă, guvernanţii demaraseră o serie de negocieri cu Banca Mondială şi cu Fondul Monetar Internaţional pentru a obţine însemnate împrumuturi. Astfel, premierul Radu Vasile, îndatorat, dar şi cam poet (îşi publica volume de versuri în acea perioadă), l-a numit pe Traian Băsescu, secondat de Mugur Isărescu, drept negociator-şef al României cu Banca Mondială în aşa-zisul program PSAL 1, prin care România era împrumutată (cu dobândă), dar se obliga să vândă întreprinderile de stat, adică să le privatizeze şi să returneze datoriile.
O listă lungă cu 63 de mari companii comerciale româneşti era anexată acordului PSAL din 1999, întreprinderi pe care guvernul trebuia să le „restructureze” (să concedieze majoritatea salariaţilor) şi să le vândă (privatizeze) sau să le lichideze. Isărescu însuşi, în calitate de prim-ministru al României, demara în iulie 1999, angajamentele faţă de Banca Mondială pentru noi împrumuturi, prin acordul PSAL 2, pentru care a trebuit să privatizăm alte 20 de întreprinderi de producţie de stat, inclusiv Banca Comercială Română (a se vedea capitolul O dată ce s-a văzut premier, Isărescu mai vrea doar preşedinţia ţării). în cadrul acestor acorduri PSAL a fost modificată Legea privatizării băncilor, toate fiind vândute de Statul Român în anii următori, iar CEC-ul a fost restructurat (abia scăpând de privatizare).
Privatizările care au urmat nici nu s-au mai încurcat în respectarea legii, grija guvernanţilor, mai ales a premierului Isărescu, fiind să oprească anchetele juridico-penale - atunci când se făceau – şi să urgenteze vânzările, adesea clientelare. Tot de acum au început a se crea şi rezervele valutare ale României, căci instituţiile internaţionale au condiţionat România, pentru a o împrumuta, de a nu cheltui decât o mică parte din bani, restul trebuind tezaurizaţi.
 Tot astfel, condiţionat, au fost acordate României şi împrumuturile de la FMI, venite după 2008, când economia României s-a prăbuşit o dată cu declanşarea crizei mondiale. La prima vedere, nu ar fi un lucru rău ca România să aibă importante rezerve valutare la care să poată apela în cazuri excepţionale. Dar poate? Nu! Pentru că aceste sume sunt păstrate de puterile mondiale, în puşculiţele lor bine închise.
 Acelaşi lucru se întâmplă şi cu tezaurul de aur al României, care în cea mai mare parte, se află la Basel, în Elveţia, la Banca Reglementărilor Internaţionale, o bancă privată controlată de către băncile centrale majore ale globului, adesea, ele însele corporaţii private. Conform broşurii lui Isărescu, însă, aurul României se află depozitat „la alte bănci centrale”.

* * *
În anul 2011, rezerva de aur a României era de 104 tone (cea 3,4 miliarde euro), iar totalul rezervelor internaţionale ale României (valute plus aur) era de 35,5 miliarde euro.
 Când două ONG-uri româneşti au început să arate în anul 2010 adevărul privind scoaterea din ţară de către domnul Isărescu a rezervelor valutare şi de aur („unde este aurul ţării şi când aveţi de gând să-l aduceţi înapoi?”, îl întreba, astfel, un ziar pe M. Isărescu), acesta a distribuit în grabă o broşură justificativă, în care arăta că „păstrarea” şi „menţinerea” valutelor şi a aurului în afara ţării sunt o „practică internaţională”:
 Iniţial, Isărescu a dezminţit că aurul şi valuta ar fi fost scoase din ţară, atunci când, în aprilie 2002, preşedintele PRM îl acuza public, în Senatul României, de această faptă.

Informaţiile proveneau la g-ralul Dan Gheorghe – care funcţiona în zona Serviciilor Secrete româneşti şi atunci, era director general adjunct al Aeroportului Otopeni – şi arătau riguros datele scoaterii valorilor din ţară cu avioanele, inclusiv documentele emise în acest scop.
 Firma HCS Transporturi Speciale, prin care operează Banca Naţională a României pentru scoaterea tezaurului din ţară, este deţinută de un asociat al tatălui lui Isărescu, Heinrich Schorsch, firma fiind o sucursală a firmei Handels Contor Schorsch GmSH din Germania, cu care Banca Naţională a României (adică Isărescu) a mai încheiat în 1991 şi un contract-cadru pentru livrarea a 20 de mijloace de transport valori (maşini blindate considerate, însă, necorespunzătoare) şi materiale pentru fabricat monede metalice, utilaje de tipărit bancnote şi înscrisuri de valoare, maşini de numerotat şi împachetat bancnote şi monede metalice, piese de schimb, aparatură electronică etc.
 Tot prin această firmă, şi Direcţia „Tezaur şi Operaţiuni de Casă” din BNR, a mai cumpărat alte autoturisme blindate, afacere despre care Curtea de Conturi arăta că „prin HCS-Germania s-au achiziţionat din import mijloace de transport valori care nu corespund normelor proprii de securitate pentru transport valori şi au consumuri ridicate de carburanţi, cum este cazul a şase autodube blindate tip GMC de 3,5 tone şi una de tip Ford de 3,5 tone.
 Reţine atenţia că achiziţionarea acestor mijloace de transport şi a încă trei autodube de tip Volkswagen de 0,5 tone, precum şi a unui autoturism de tip Opel Vectra s-a făcut în 199,1 fără ca aceste importuri să fie aprobate de către Consiliul de Administraţie al băncii, aşa cum prevede legea”.
 În 1992, Constantin Isărescu, tatăl octogenar al guvernatorului Isărescu, se asocia cu firma afaceristului româno-german Heinrich Schorsch, HCS Romtrade srl, înfiinţând împreună compania HCS Comptrans srl, în Râmnicu-Vâlcea.
 În 1993, această firmă a familiei Isărescu şi a furnizorului BNR, a fost implicată într-un scandal, deoarece a construit una din benzinăriile sale pe un teren obţinut abuziv, conform presei, cu sprijinul unor funcţionari locali, atrăgînd atenţia şi „ciudata asociere dintre tatăl guvernatorului, atunci în vârstă de 80 de ani, şi miliardarul german Schorsch, direct implicat în afaceri de zeci de milioane de dolari cu Banca Naţională a României”.
 Conform unor rapoarte ale Curţii de Conturi a României, rămase însă fără urmări (ceea ce nu ne miră!), Schorsch devenise asociatul lui Constantin Isărescu după ce firma sa, Handels Contur Schorsch (HCS) GmbH din Germania, „a fost favorizată de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în detrimentul unor firme româneşti, la importul de materiale pentru fabricarea monedelor şi bancnotelor”.
 Conform raportului Curţii, numai în 1992, prin firma HCS GmbH s-au efectuat importuri pentru baterea de monedă de 24,1 milioane de mărci germane. Dar şi alte firme controlate de prietenul de familie Schorsch, precum Romtrade şi Sysgraf, sunt de asemenea în afaceri cu BNR. În 1996, pe baza aprobării Băncii Naţionale a României, Heinrich Schorsch a participat la înfiinţarea Băncii Comerciale West Bank, la care deţinea atunci, împreună cu soţia, 10% din capital. În prezent, el a preluat de la Jean Pădureanu conducerea echipei de fotbal Gloria Bistriţa.
 * * *
Interesându-se de semnificaţia unui document ce îi intrase în posesie şi care se referea la scoaterea de către BNR, în ziua de 25 martie 2002, prin Aeroportul Otopeni, a 20 de tone de lingouri de aur, cu destinaţia Germania, liderul PRM, senatorul pe atunci Corneliu Vadim Tudor, declara peste o lună: „întrebat ce este cu acest transport, guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu mi-a răspuns, printr-un prieten comun, că, trimestrial, sunt depuse în bănci străine diferite cantităţi de lingouri… în vreme ce se ştie de ieşirea aurului din ţară, nu mai există nici o evidenţă a repatrierii sale!?
Aşa cum Aeroportul Otopeni are o evidenţă riguroasă a scoaterii aurului, de ce nu se găseşte nici o hârtie cu privire la revenirea lui în România?”.
 * * *
Când, în 2010, lui Isărescu i se reproşa din nou că scoate tezaurul din ţară, o idee trăznită i-a trecut prin cap. A expus mai multe lingouri şi monede de aur în câteva vitrine piramidale, ce închipuiau piramida masonico-illuminati (inclusiv vârful acesteia, aşa cum apare pe bancnota de un dolar), postate într-o cameră foarte mică, în care nu încap mai mult de cinci persoane, numită însă „sala Tezaurului” şi situată în subsolurile clădirii vechi a Băncii Naţionale a României, din strada Lipscani.
 „Am chemat circa 20 de şefi de publicaţii – spunea Isărescu atunci – şi i-am dus în sala cu Tezaurul, lăsându-i să îl atingă fizic şi să spună „Este!”, ca în poezia aceea. Eu înţeleg că oamenii se mai îndoiesc uneori şi că nu cred întotdeauna ceea ce li se spune, dar zvonurile cum că BNR ar fi scos Tezaurul din România sunt extrem de periculoase”.
 Întrebat, însă, de unul din cei prezenţi dacă acela este tot aurul României, căci nu păreau a fi deloc 104 tone de aur în vitrinele din faţa lor, Isărescu a trebuit să recunoască:
 „Sigur că o parte din aur îl ţinem la Banca Reglementelor Internaţionale (în Elveţia), dar în subsolurile BNR stă foarte bine rezerva de aur din ţară ”. Un fel de uite-o, nu e!
 De fapt, în rapoartele BNR, tezaurul de aur al României figurează ca „activ extern”, deşi nu există nici o obligaţie asumată a ţării, sau a vreunui alt stat european, de a-şi ţine aurul în bănci străine. Slovacia, de exemplu, îşi ţine toată rezerva de aur în ţară (în tezaurul propriu, adică). „În acte – constata un ziar chiar atunci, în 12 iulie 2010 -, rezerva de aur a României are 103,7 tone! În acelaşi timp, partea tezaurului care a rămas în România încape într-o singură camera din subsolul BNR. Peste 100 de tone de aur necesită un depozit de dimensiuni mult mai mari decât o singură cameră. Atât actele contabile ale BNR, cât şi relatările jurnaliştilor care au fost invitaţi de Isărescu să certifice faptul că Tezaurul a rămas în România, de fapt confirmă presupunerea că în România nu a rămas decât o parte microscopică din rezerva de aur”. (Cronica Română).
 Aurul României se află, în cea mai mare parte, la Banca Reglementărilor Intemaţionale in ELVETIA.

Cum am văzut, renumitul profesor american Carroll Quigley, arăta în lucrarea sa Tragedy & Hope, cunoscută lui Mugur Isărescu, că „Puterea capitalismului financiar are un alt plan cu bătaie lungă, …crearea unui sistem global de control financiar aflat în proprietate privată, capabil să domine sistemul politic al oricărei ţări şi economia mondială pe de-a-ntregul… Vârful sistemului trebuie să fie The Bank for International Settlements (Banca Reglementărilor Internaţionale) din Basel, Elveţia, o bancă privată controlată de către băncile centrale majore ale globului, ele însele corporaţii private…”
 Banca Reglementărilor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară angajată în procesul de globalizare, al noii ordini mondiale, deşi iniţial ea a fost creată în 1930, pentru a administra plăţile reparatorii de război impuse Germaniei ca urmare a Tratatului de la Versailles, de după primul război mondial. În a doua jumătate a Secolului al XX-lea, banca a devenit o centrală a băncilor centrale europene, dar nu numai, fiind o companie cu răspundere limitată, ai cărei 33 de asociaţi cuprind aproape toate băncile europene centrale, precum şi băncile centrale ale SUA, Australiei, Canadei, Japoniei şi Africii de Sud, dar şi pe magnaţii particulari, în principal din Europa, care deţin 15% din bancă.
 Trimiteţi prin e-mailPostaţi pe blog!Distribuiţi pe TwitterDistribuiţi pe Facebook
- 4/29/2013
Etichete: BNR, FMI, infracţiuni, jaf, PDUSL, RSS RomEUnia, trădare
  8 comentarii:

Riddick spunea...

Se pare că sunt mai multe capitole:

Tezaurul de aur şi valută a fost scos din ţară de Mugur lsărescu (I)

Tezaurul de aur şi valută, scos din ţară de Mugur lsărescu (II)

Tezaurul de aur şi valută, scos din ţară de Mugur lsărescu (III)

Tezaurul de aur şi valută a fost scos din ţară de Mugur lsărescu (IV)aprilie 29, 2013
Crystal Clear spunea...

Excelenta postare !
Felicitariaprilie 29, 2013
Riddick spunea...

Mulțumesc ! În cartea respectivă se descrie mai în amănunt toată treaba (n-am citit-o).aprilie 29, 2013
Anonim spunea...

Raspunsul e foarte simplu pentru unii din tara asta. Mai rau e ca nu vad miscarile din ultima perioada cu privire la rezervele de aur, ... masa monetara pe scurt potential de dezvoltare. Se tot vehiculeaza ideea de reconstructie economica. Dar oare nu-i mai usor de adus in fata plutonului de executie pe acei care au falimentat ROMANIA.aprilie 30, 2013
Gogu spunea...

Pe linga aurul din rezerva au mai iesit din tara tone de aur de la Baia Mare. Alta firma le transporta la aeroport ! Nastase si slugile lui securiste( adica pleava ''revolutionaro-mafiota'' a Securitatii) stiu totul !
Intr-o zi va trebui sa se spuna si despre aceste transporturi, destintarii(nu destinatiile, fiindca se stiu) si cine le-a autorizat, de ce etc.aprilie 30, 2013
Crystal Clear spunea...

Aurul trebuie recuperat si adus in tara imediat, pentru reconstructie.

Pentru ceea ce a facut Isarescu &Co trebuie judecati de Tribunalul Militar.
Unii se gandesc la Legea Martiala.

Din cauza acestor lepre romanii nu mai au speranta, iau din nou calea bejeniei.Nu mai vor sa auda de Europa. Se gandesc cum sa ajunga in America. Ieri am auzit pe cineva care voia sa plece ca sofer de TIR cica norma ar fi 20000 km/luna pentru 11000 dolari. Mie mi se pare imnposibil sa conduci atat de mult...

aprilie 30, 2013
Riddick spunea...

Anonim - pâi deocamdată i-am tot adus/rotit la putere.

Gogu - e posibil să fie vorba despre o exploatare auriferă concesionată unei firme ruseşti. Dacă scot aur, o fac legal (doar dacă declară exact cantităţile, şi nu cumva exportă concentrat de aur, unde pot manipula valoarea concentraţiei). O manevră e şi asta - "prelucrăm concentratul în exterior, scutim România de poluare".

Crystal Clear - în 2014 îi expiră mandatul actual, sunt curios ce va urma.aprilie 30, 2013
Crystal Clear spunea...

Pai, probabil de asta au inchis Combinatul de metale neferoase de la Baia Mare. Aurul sa fie prelucrat in exterior.aprilie 30, 2013

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

AVEM SAU NU AVEM ALTERNATIVĂ LA IMPORTUL DE GAZE DE LA RUŞI?

Miza gazului de peste 20 mld. $ din Marea Neagră este spre ce ţărm va veni conducta

ieri, 20:20Autor: Roxana Petrescu
Deepwater Champion, vasul utilizat de Petrom şi Exxon pentru forajul de explorare în Marea Neagră, are o lungime de 229 de metri. Nava, construită în şantierele din Coreea de Sud, dar proiectată special pentru Marea Neagră, poate fora până la o adâncime de 3.000 de metri şi are o valoare de un miliard de dolari.
Gazul extras de OMV Petrom şi Exxon trebuie să ajungă în România prin conductă ca să se poată vorbi de creşterea independenţei energetice. 

Miza gazului descoperit în Marea Neagră, în cazul în care cantităţile identificate de Petrom şi ExxonMobil în perimetrul Neptun se vor dovedi bune de comercializat, este spre ce ţărm va fi construită conducta care va lega această „pungă“ de uscat.

Locul unde s-au găsit cele 42-84 de miliarde mc de gaz este la 170 km de ţărmul românesc şi la 220 km de ţărmul Turciei la Marea Neagră. O conductă submarină costă circa 1,4 milioane de euro pe kilometru, deci ar costa circa 200 milioane de euro toată conducta spre ţărm.

Practic, independenţa energetică a României faţă de importurile de gaze ruseşti va fi asigurată numai în contextul în care aceste cantităţi vor fi aduse pe piaţa locală.
Nu este clar în acest moment dacă austriecii şi americanii sunt obligaţi să aducă gazul în România.
„Ar trebui să fie realizat un joint-ven­ture între Petrom, ExxonMobil şi Transgaz (operatorul naţional de transport de gaze naturale – n.red.) pentru  construcţia conductei care să aducă aceste gaze la ţărm. Este o chestie de negociere. Am vorbit la Autoritatea Na­ţională de Resurse Minerale (ANRM) pentru a începe o legislaţie offshore, legislaţie prin care se fie reglementate toate aspectele care ţin de explorare, transport, taxe şi redevenţe. Trebuie să gândim totul pentru Marea Neagră. Nu vreau să pierd această ocazie pentru România“, a declarat ieri ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă.
Grup Servicii Petroliere, firmă românească controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a construit o conductă submarină de 150 km pentru ruşi în Marea Neagră în valoare de 269 milioane de dolari.
Chiar dacă companiile OMV Pe­trom şi ExxonMobil au declarat că lucrările în perimetrul Neptun sunt încă într-o fază incipientă, discuţia despre viitoarea destinaţie a gazelor descoperite aici are sens mai ales în contextul în care România importă circa 25% din necesarul de consum din Rusia, iar rezervele actuale de gaze îi mai ajung numai pentru 15 ani, potrivit celor mai recente date.
La 170 de kilometri de ţărmul românesc a fost identificată o acumulare de gaze de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Dacă se ia valoarea maximă a intervalului şi un factor de recuperare de 70%, rezultă o valoare a acestei acumulări de peste 20 mld. dolari.
Practic, numai din această pungă de gaze România şi-ar putea acoperi întreg consumul pentru 4 ani de zile sau ar putea renunţa la importurile ruseşti pe o perioadă de 20 de ani. Aceste calcule au însă rost dacă acest gaz va ajunge într-adevăr pe ţărmul românesc.
„Acum operatorul dispune de ceea ce găseşte acolo. În vechea lege a petrolului, sta­tul avea drept de preem­ţiu­ne, dar în 2004 această pre­vedere a fost scoasă“, a declarat Corneliu Condrea, directorul departamentu­lui de petrol şi gaze din cadrul Ministerului Economiei.

Cineva a scos din lege dreptul de preemţiune al statului român
În vechea Lege a Petrolului 134/1995, la capitolul 3, articolul 27, litera d) se prevedeau următoarele: titularul acordului petrolier are drep­tul de a dispune asupra cantităţilor de pe­trol ce îi revin, conform clauzelor acordului pe­trolier, care nu au fost achiziţionate de statul ro­mân, inclusiv să le exporte.
În iunie 2004, vechea lege este aprobată şi înlocuită de Legea Petrolului 238/2004. Aici dreptul titularului de acord petrolier este să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, conform clauzelor acordului petrolier, inclusiv să le exporte, statul fiind astfel scos din ecuaţie. Întrebat de ce a fost făcută această modificare, Condrea a spus că schimbările au venit la pre­siunile Uniunii Europene.
În decembrie 2004, statul a decis să vândă pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţinea în Petrom către grupul petrolier austriac OMV, într-o tranzacţie prin care a încasat circa 750 de milioane de euro pentru acţiuni. Operaţiunea a fost urmată de o majorare de capital cu o valoare similară.
Tot în lege se mai arată că este dreptul titu­larului de acord petrolier să monteze con­ducte colectoare şi instalaţii proprii pentru trans­por­tul petrolului şi al produselor sale petroliere.

Transgaz nu insistă pe dreptul său de a transporta gazul
Recent, un oficial al Transgaz a spus la rândul său că întreaga investiţie în conductele care ar urma să lege rezervele din Marea Neagră de ţărm s-ar ridica la zeci de milioane de euro şi că aceste investiţii ar urma să fie făcute de companiile implicate în proiect, fără a fi exclusă o contribuţie a Transgaz. Întrebat dacă este posibil însă ca Petrom să ia decizia construcţiei conductei spre un alt ţărm decât cel românesc al Mării Negre, oficialul Transgaz a declarat că acest lucru va depinde într-o anumită măsură şi de negocierile care vor avea loc cu statul român.
„Dacă România este obtuză, dacă va pune condiţii inacceptabile, este posibilă şi această variantă“, a precizat la momentul respectiv Mihai Pătârniche, directorul dispecerului de gaze naturale din cadrul Transgaz.
Tot la condiţiile de piaţă a făcut aluzie chiar şi şeful OMV, Gerhard Roiss, în cadrul unei conferinţe în 2012. La acel moment, Roiss a declarat că gazele care ar putea fi scoase de la mare adâncime din Marea Neagră vor merge prima dată pentru alimentarea pieţei din România, dar acest lucru nu se va întâmpla dacă preţul gazelor de pe piaţa locală, nivelul redevenţelor sau mărimea zăcământului nu vor justifica investiţia de acolo, evaluată la miliarde de dolari.

OMV are interese mari în Turcia, unde a dat un miliard de euro pe Petrol Ofisi
Acum, sonda Domino-1, cea care a adus primele rezultate privind existenţa gazelor la mare adâncime în Marea Neagră este amplasată la o distanţă de 170 de kilometri de ţărmul românesc, în ape cu o adâncime de circa 1.000 de metri. Până la cel mai apropiat punct al ţărmului turcesc de exemplu este o distanţă de circa 200 de kilometri. În octombrie 2010, OMV a dat un miliard de euro pentru a cumpăra compania turcească Petrol Ofisi, care deţine un lanţ de benzinării de peste 3.000 de puncte de alimentare. Totodată, pentru Turcia planurile OMV sunt acelea de a construi o termocentrală pe gaze de circa 860 de MW, la Samsun, la ţărmul Mării Negre. Centrala este similară cu cea făcută la Brazi după o investiţie de 530 de milioane de euro.
Turcia este de altfel cea mai promiţătoare piaţă din punctul vedere al consumului în contextul în care perspectivele oferite de piaţa europeană nu sunt încurajatoare.
Totodată, Nabucco, investiţia despre care se vorbeşte de mai bine de un deceniu şi care trebuia să mai reducă dependenţa europeană de importurile de gaze din Rusia prin conectarea la regiunea Caspică, a intrat la apă în 2012, acţionarii proiectului anunţând oficial, după luni de zvonuri, reducerea drastică a gazoductului de la 3.900 de kilometri la numai 1.300 de kilometri. Dacă până la acel moment gazoductul trebuia să se lege direct de rezervele caspice bogate, mai precis la zăcământul azer Shah Deniz II, Nabucco Vest, varianta scurtă a proiectului, pierde un lucru foarte important, controlul asupra rutei de import care va intra în mâinile Turciei. Asta pentru că BOTAS (Turcia) alături de azerii de la SOCAR au venit cu un proiect propriu, Trans-Anatolian-Pipeline (TANAP), care ar traversa Turcia şi care s-ar putea lega pe viitor şi la resursele de gaze din Irak, dincolo de cele caspice. Practic, Nabucco Vest va fi alimentat prin TANAP. În dezvoltarea zăcământului Shah Deniz II, de unde se vor extrage 16 miliarde de metri cubi anual, sunt implicaţi gigantul petrolier BP (25,5%), norvegienii de la Statoil (25,5%), SOCAR (10%), Lukoil (10%), francezii de la Total (10%), Compania Petrolieră Naţională a Iranului (10%) şi turcii de la TPAO (9%).

Varnita invadata de militienii transnistrieni si armata rusa


Varnita invadata de militienii transnistrieni si armata rusa
April 28, 2013 Diverse, Info, News 1 Comment


Varnita este o localitate din Republica Moldova aflata la granita cu Ucraina. In noaptea de vineri spre sambata (25-26 aprilie) aceasta localitate s-a confruntat cu o tentativa de ocupatie din partea Armatei a 14-a. Confruntari au avut loc intre cetatenii acestei localitati si militienii transnistrieni, care impreuna cu armata rusa intentionau sa amplaseze mai multe puncte te control in localitate.
Conflictul s-a rezumat doar la imbranceli, pumni si picioare, nu dorim sa ne imaginam ce s-ar fi putut intampla daca s-ar fi auzit doar un foc de arma… s-ar fi repetat evenimentele de la 1992. Localnicii au opus rezistenta si au demontat 2 din cele 4 vagoane.
Oficialii de la Chisinau nu s-au deranjat sa reactioneze, doar localnicii, cativa membri ai Comisiei Unificate de Control din Partea Republicii Moldova si presa au intervenit.
„Miscarile intreprinse de administratia de la Tiraspol nu sunt fara a ascunde anumite actiuni si scopuri. Separatistii vor sa vada cum se va comporta conducerea de la Chisinau in cazuri de provocari, diverse scenarii. In aceasta situatie nu putem sti ce actiuni urmeaza sa fie intreprinse in solutionarea conflictului transnistrean, care dureaza de mai bine de 20 de ani”, a declarat directorul executiv al Asociatiei „Promo-LEX”, Ion Manole. Acesta a adaugat ca tentativa de a instala abuziv puncte de control in Zona de Securitate nu este o noutate. Conducerea separatista de la Tiraspol a mai instalat in anul 2004 un punct de control in satul Varnita, dar care a fost scos la scurt timp dupa ce localnicii au blocat mai multe drumuri cu placi din beton.
Posturile instalate prin decizie unilaterala de catre partea transnistreana in Zona de Securitate, intre satul Varnita si cartierul Severnii din orasul Bender, au fost scoase dupa ce Comisia Unificata de Control (CUC) a luat aceasta decizie reunita intr-o sedinta de urgenta.
„Doua vagoane au fost scoase, altele doua vor fi demontate dupa sedinta CUC”, a declarat pentru IPN seful Biroului pentru Reintegrare, George Balan.
Jennifer Brush – sefa Misiunii OSCE in Moldova, condamna incidentele din Varnita, din zona de securitate si critica separatistii de la Tiraspol.
„Cei de la Tiraspol trebuie sa inteleaga ca orice actiune ilegala va avea contracarare. Sunt angajamente internationale, sunt reguli care trebuiesc respectate si acest lucru urmeaza sa fie cunoscut si de catre ei”, a declarat liderul PLDM Vlad Filat.

Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Cu prietenie, Dan Culcer

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Abolition des classes, disparition du pouvoir d’Etat, fonctions gouvernementales transformées en fonctions administratives. Marx anarchiste ?


Abolition des classes, disparition du pouvoir d’Etat, fonctions gouvernementales transformées en fonctions administratives.
Marx anarchiste ?
http://www.legrandsoir.info/marx-anarchiste-19822.html
Michel PEYRET
27 mars 2013
DES ARMES DE DESTRUCTION MASSIVE : L’ETAT ET LE SYSTEME CAPITALISTE
« Ces deux écrits (« Introduction à la critique hégélienne du droit » et « A propos de la question juive ») constituent à vrai dire un seul manifeste où Marx désigne une fois pour toutes et condamne sans restriction les deux institutions sociales qu’il voit à l’origine des maux et des tares dont la société moderne pâtit et dont elle pâtira aussi longtemps qu’une nouvelle révolution ne viendra les abolir : l’Etat et l’Argent. »
C’est la thèse que soutient Maximilien Rubel dans le texte que j’évoque ci-dessous.
Et je rappelle que Maximilien Rubel est certainement un des plus profonds connaisseurs de l’oeuvre de Marx.
Michel Peyret
Marx anarchiste ?
C’est en tout cas la thèse que soutient Maximilien Rubel [1]. Mais au diable les restrictions intellectuelles et place au débat, à la confrontation d’idées, à la diversité , nécessaires pour procéder « à l’étude concrète d’une situation concrète », selon la formule de Lénine, et faire apparaître les contradictions qui la font se mouvoir.
Et donnons, en l’occurrence, raison à Rubel qui illustre à souhait ses constats et jugements relatifs au marxisme, selon lui et selon d’autres, « Idéologie dominante d’une classe de maîtres qui a réussi à vider les concepts de socialisme et de communisme, tels que Marx et ses précurseurs les entendaient, de leur contenu originel, en leur substituant l’image d’une réalité qui en est la totale négation. »
UN MARXIEN CHEZ LES MARXISTES
« Un marxien chez les marxistes, Maximilien Rubel », titre pour sa part Patrice Beray, lequel rappelle que Karl Marx s’est défendu sur ses vieux jours, alors que son oeuvre commençait à lui valoir des disciples, et à nourrir les visées de révolutionnaires « professionnels », ou en voie de le devenir, en affirmant pour son compte : « Tout ce que je sais, c’est que moi je ne suis pas marxiste. »
Et Patrice Beray, qui présente un ouvrage de Miguel Abensour et Louis Janover consacré à Rubel, estime que nul autre que ce dernier n’a saisi la portée de cri du coeur du penseur allemand. Il rappelle que né en 1905 dans l’ancienne Autriche-Hongrie, Rubel a vêcu à Paris de 1931 à sa mort en 1996, est entré au CNRS en 1947, s’est livré à des recherches érudites sur l’histoire du mouvement ouvrier, et s’est consacré pendant plus de trente ans à l’édition des oeuvres de Marx dans La Pléiade.
« On lui doit, dit-il, une distinction radicale entre « marxien » qui, comme le précisent les auteurs, se rapporte selon lui exclusivement à l’oeuvre de Marx » et « marxiste » qui « renvoie aux épigones [2]de toutes sortes. »
Il ajoute, et on conviendra que la distinction n’est pas mince au regard de l’Histoire où les faits sont têtus, surtout quand ils ont fait souffler un vent de désastre jusque sur l’utopie politique.
Pour sa part, Maximilien Rubel pense, lui, et sans se limiter à cette opinion, que les idées de Marx peuvent être efficaces aujourd’hui sur un autre mode que celui d’un évangile politique pour régime totalitaire.
CHEZ MARX, UNE ETHIQUE
Une éthique ?
« Chez Marx, dit-il, il s’agit de l’impératif de supprimer toutes les conditions dans lesquelles l’homme est un être humilié, asservi, abandonné et méprisable. Cette préoccupation éthique traverse toute l’oeuvre, jusqu’au Capital...
« Marx condamnait trois formes de « despotisme »(le terme de totalitarisme lui était inconnu ) : en France, le bonapartisme, ce que j’ai développé dans Marx devant le bonapartisme ; en Allemagne, le prussianisme et surtout, en Russie, le tsarisme.
« Mais l’archétype, c’est bien le premier Napoléon, dont le neveu, Napoléon III, n’est qu’une image affaiblie.
« Dans la critique de ces trois genres d’absolutisme d’Etat, nous avons déjà celle du totalitarisme moderne ! La Russie étant le cible préférée. N’a-t-on pas parlé de la « russophobie » de Marx ? »
Au demeurant, Maximilien Rubel réfute les arguments de ceux qui attribuent à son oeuvre une valeur exclusivement descriptive du capitalisme au siècle dernier, la validité de sa pensée n’excédant pas les bornes de son époque.
Il répond par une sorte de paradoxe
 : 
« J’estime pour ma part, au contraire, que Marx est un penseur du 20eme siècle et non du 19eme.
« Marx est même le seul penseur du 20eme siècle dans la mesure où aucun de ses contemporains n’a laissé d’oeuvre utilisable, fut-ce au prix d’une distorsion.
« Ainsi n’y-a-t-il pas d’empire hégélien, alors qu’il existe encore un empire marxiste, la Chine par exemple.
« Ce qui s’est produit et s’est achevé avec l’URSS nous permet de prendre conscience plus encore des deux menaces qui, selon Marx, pèsent toujours sur le destin de l’humanité, par l’intermédiaire des armes de destruction massive : l’Etat et le système capitaliste en cours de mondialisation. »
DEUX MENACES, L’ETAT ET LE CAPITAL
Nous y sommes , les deux menaces, l’Etat et le système capitaliste !
Mais c’est dans « Marx, théoricien de l’anarchisme » que Rubel appréhende la très profonde proximité qui est la sienne avec le contenu de l’oeuvre de Marx en la matière et qu’il met en évidence combien il a été desservi par des disciples qui n’ont réussi ni à dresser le bilan et les limites de sa théorie, ni à en définir les normes et le champ d’application.
« Le marxisme est né et s’est développé, dit-il, alors que l’oeuvre de Marx n’était pas encore accessible dans son intégralité et que d’importantes parties en étaient restées inédites.
« Ainsi, le triomphe du marxisme comme doctrine d’Etat et idéologie de parti a précédé de quelques décennies la divulgation des écrits où Marx a exposé le plus clairement et le plus complètement les fondements scientifiques et les intentions éthiques de sa théorie sociale.
« Que des bouleversements profonds se soient produits sous l’invocation d’une pensée dont les principes majeurs sont restés ignorés des protagonistes du drame historique suffirait à montrer que le marxisme est le plus grand, sinon le plus tragique, malentendu de ce siècle. »
Tirant toutefois « toute la couverture à lui », Maximilien Rubel, s’il considère que Marx a eu peu de sympathie pour certains anarchistes, et c’est effectivement le moins que l’on puisse dire, révèle que l’on ignore généralement « qu’il n’en a pas moins partagé l’idéal et l’objectif : la disparition de l’Etat.
LA DISPARITION DE L’ETAT, UN IDEAL PARTAGE
« Il convient donc de rappeler qu’en épousant la cause de l’émancipation ouvrière, Marx s’est d’emblée situé dans la tradition de l’anarchisme plutôt que dans celle du socialisme ou du communisme. « Et lorsqu’il a finalement choisi de se dire communiste, cette appellation ne désignait pas à ses yeux un des courants, alors existants, du communisme, mais un mouvement de pensée et un mode d’action qu’il restait à fonder en rassemblant tous les éléments révolutionnaires hérités des doctrines existantes et des expériences de lutte du passé. » Aussi Rubel va tenter de montrer que, sous le vocable de communisme, Marx a développé une théorie de l’anarchie. « Mieux, ajoute-t-il, qu’il fut, en réalité, le premier à jeter les bases rationnelles de l’utopie anarchiste et à en définir un projet de réalisation. »
Son expérience personnelle de lutte pour la liberté de la presse en Prusse l’amènent à s’interroger sur la vraie nature de l’Etat et sur la validité rationnelle et éthique de la philosophie politique de Hegel. « Ce sera, dit-il, outre un travail inachevé et inédit, la Critique de la philosophie hégélienne de l’Etat ( 1843 ), deux essais polémiques : « Introduction à la critique hégélienne du droit » et « A propos de la question juive » ( Paris, 1844 ).
« Ces deux écrits constituent à vrai dire un seul manifeste où Marx désigne une fois pour toutes et condamne sans restriction les deux institutions sociales qu’il voit à l’origine des maux et des tares dont la société moderne pâtit et dont elle pâtira aussi longtemps qu’une nouvelle révolution ne viendra les abolir : l’Etat et l’Argent.
LE PROLETARIAT MODERNE
« Simultanément, Marx exalte la puissance qui, après avoir été la principale victime de ces deux institutions, mettra fin à leur règne comme à toute autre forme de domination de classe politique ou économique : le prolétariat moderne. « L’auto-émancipation de ce prolétariat, c’est l’émancipation universelle de l’homme, c’est après la perte totale de l’homme, la conquête totale de l’homme... »
Evoquant les principales différences qui caractérisent les conceptions réciproques de Marx et de Proudhon : « A la morale réaliste de Proudhon, cherchant à sauver « le bon côté » des institutions bourgeoises, Marx oppose l’éthique d’une utopie dont les exigences sont à la mesure des possibilités offertes par une science et une technique suffisamment développées pour subvenir aux besoins de l’espèce.
« A un anarchisme tout aussi respectueux de la pluralité des classes et des catégories sociales que favorable à la division du travail et hostile à l’associationnisme prôné par les utopistes, Marx oppose un anarchisme négateur de classes sociales et de la division du travail, un communisme qui reprend à son compte tout ce qui, dans le communisme utopique, pourrait être réalisé par un prolétariat conscient de son rôle émancipateur et maître des forces productives... »
DEUX TYPES D’ANARCHISME, UNE FINALITE COMMUNE
Et pourtant, en dépit de ces voies divergentes, les deux types d’anarchisme se réclament d’une finalité commune, celle que le Manifeste communiste a défini en ces termes : « L’ancienne bourgeoisie avec ses classes et ses antagonismes de classe fait place à une association où le libre développement de chacun est la condition du libre épanouissement de chacun. » Pourtant, on le sait, Marx s’est refusé à inventer des recettes pour les marmites de l’avenir.
Cependant, dit Maximilien Rubel, « il a fait mieux que cela, ou pis, il a voulu démontrer qu’une nécessité historique, telle une fatalité aveugle, entraînait l’humanité vers une situation de crise où il lui faudrait affronter un dilemme décisif : être anéantie par ses propres inventions techniques ou survivre grâce à un sursaut de conscience la rendant capable de rompre avec toutes les formes d’aliénation et d’asservissement qui ont marqué les phases de son histoire.
« Seul ce dilemme est fatal, le choix de l’issue étant laissé à la classe sociale qui a toutes les raisons de refuser l’ordre existant et pour réaliser un mode d’existence profondément différent de l’ancien. « Virtuellement, le prolétariat moderne est la force matérielle et morale apte à assumer cette tâche salvatrice de portée universelle.
« Toutefois, cette force virtuelle ne pourra devenir réelle que lorsque le temps de la bourgeoisie sera accompli, car elle aussi remplit une mission historique ; si elle n’en est pas toujours consciente, ses idéologues se chargent de lui rappeler son rôle civilisateur.
« En créant le monde à son image, la bourgeoisie des pays industriellement développés embourgeoise et prolétarise les sociétés qui tombent progressivement sous son emprise politique et économique. « Vu sous l’angle des intérêts prolétariens, ses instruments de conquête, le capital et l’Etat, sont autant de moyens d’asservissement et d’oppression.
L’HEURE DE LA REVOLUTION PROLETARIENNE
« Lorsque les rapports de production capitalistes et partant les Etats capitalistes seront effectivement établis à l’échelle mondiale, les contradictions internes du marché mondial révèleront les limites de l’accumulation capitaliste et provoqueront un état de crise permanente qui mettra en péril les assises mêmes des sociétés asservies et menacera jusqu’à la survie pure et simple de l’espèce humaine.
« L’heure de la révolution prolétarienne sonnera sur toute la terre... »
Maximilien Rubel est cependant conduit à rappeler avec une insistance toute particulière, que l’hypothèse la plus fréquente que Marx nous offre est celle de la révolution dans les pays ayant connu une longue période de civilisation bourgeoise et d’économie capitaliste :
« Elle doit marquer le début d’un processus de développement englobant peu à peu le reste du monde, l’accélération du progrès étant assuré par osmose révolutionnaire.
« Quelle que soit l’hypothèse envisagée un fait est certain : il n’y a pas de place, dans la théorie sociale de Marx, pour une troisième voie révolutionnaire, celle de pays qui, privés de l’expérience historique du capitalisme développé et de la démocratie bourgeoise, montreraient aux pays ayant un long passé capitaliste et bourgeois le chemin de la démocratie prolétarienne...
LA MYTHOLOGIE MARXISTE
« La mythologie marxiste née avec la révolution russe de 1917 a réussi à imposer aux esprits peu informés une tout autre image de ce processus révolutionnaire : l’humanité serait partagée entre deux systèmes d’économie et de politique, le monde capitaliste dominé par les pays industriellement développés et le monde socialiste dont le modèle, l’URSS, a accédé au rang de deuxième puissance mondiale, par suite d’une révolution « prolétarienne ».
« En fait, l’industrialisation du pays est due à la création et à l’exploitation d’un immense prolétariat et non au triomphe et à l’abolition de celui-ci.
« La fiction d’une « dictature du prolétariat » fait partie de l’arsenal des idées imposées par les nouveaux maîtres dans l’intérêt de leur propre puissance ; plusieurs décennies de barbarie nationaliste et militaire à l’échelle du monde font comprendre le désarroi mental d’une intelligentsia universelle victime du mythe dit « Octobre socialiste ».
Maximilien Rubel considère toutefois que des trois théories, doctrines et notions qui forment dans leur ensemble le patrimoine intellectuel du socialisme, du communisme et de l’anarchisme qui visent à une mutation profonde de la société humaine, l’anarchisme a le moins souffert de cette perversion : n’ayant pas créé une véritable théorie de la praxis révolutionnaire, il a pu se préserver de la corruption politique et idéologique dont les deux autres écoles de pensée ont été frappées.
« Issu de rêves et de nostalgies tout autant que de refus et de révolte, il s’est constitué en tant que critique radicale du principe d’autorité sous tous ses déguisements, et c’est surtout comme telle qu’il a été absorbé par la théorie matérialiste de l’histoire. « Celle-ci est essentiellement une pensée de l’évolution historique de l’humanité passant par étapes progressives d’un état permanent d’antagonismes sociaux à un mode d’existence fait d’harmonie sociale et d’épanouissement individuel.
UNE FINALITE COMMUNE
« Or, tout autant que la critique sociale transmise par l’utopie anarchiste, la finalité commune aux doctrines radicales et révolutionnaires d’avant Marx est devenue partie intégrante du communisme anarchiste de ce dernier.
« Avec Marx, l’anarchisme utopique s’enrichit d’une dimension nouvelle, celle de la compréhension dialectique du mouvement ouvrier perçu comme auto-libération éthique englobant l’humanité tout entière...
« On est en droit d’appliquer à sa propre théorie la thèse éthique qu’il a formulée à propos du matérialisme de Feuerbach ( 1845 ) : « La question de savoir si la pensée humaine peut prétendre à une vérité objective n’est pas une question relavant de la théorie, mais une question pratique.
« C’est dans la pratique que l’homme doit démontrer la vérité, c’est-à -dire la réalité et la puissance, l’au-deçà de sa pensée. »
Et c’est dans « A propos de la question juive », 1844, que Marx, sans se limiter à la critique de l’émancipation politique, définit et la fin qu’il convient d’atteindre et le moyen pour la réaliser :
« C’est seulement lorsque l’homme individuel, être réel, aura récupéré le citoyen abstrait et sera devenu en tant que individu un être social dans sa vie empirique, dans son activité individuelle, dans ses rapports individuels ; ce n’est que lorsque l’homme aura reconnu et organisé ses « forces propres » comme forces sociales et que, de ce fait, il ne détachera plus de lui-même le pouvoir social sous forme de pouvoir politique-, c’est alors seulement que sera accomplie l’émancipation humaine. »
En somme, poursuit Rubel, Marx s’appliquera à démontrer scientifiquement ce dont il était déjà persuadé intuitivement et ce qui lui paraissait éthiquement nécessaire : il abordera l’analyse du capital d’un point de vue sociologique, comme pouvoir de commandement sur le travail et ses produits, le capitaliste possédant cette puissance non en vertu de ses qualités personnelles ou humaines, mais en tant que propriétaire du capital : _ « Le salariat est un esclavage, et tout relèvement autoritaire du salaire ne sera qu’une meilleure rémunération d’esclaves. »
ESCLAVAGE ECONOMIQUE ET SERVITUDE POLITIQUE
Las, « esclavage économique et servitude politique vont de pair. « L’émancipation politique, la reconnaissance des droits de l’homme par l’Etat moderne ont la même signification que la reconnaissance de l’esclavage par l’Etat antique ( La Sainte Famille, 1848 ). « Esclave d’un métier salarié, l’ouvrier l’est aussi de son propre besoin égoïste comme du besoin étranger.
« La condition humaine n’échappe pas davantage à la servitude politique dans l’Etat démocratique représentatif que dans la monarchie constitutionnelle. »
Et, à nouveau, Rubel revient à Marx :
« Dans le monde moderne, chacun est à la fois membre de l’esclavage et de la communauté bien qu’en apparence la servitude de la société bourgeoise soit le maximum de liberté. »
Ou encore dans Vorwärts, 1848, :
« L’existence de l’Etat et l’existence de la servitude sont inséparables...Plus l’Etat est puissant, plus un pays est, de ce fait, politique, moins il est disposé à chercher dans le principe de l’Etat, donc dans l’organisation actuelle de la société dont l’Etat est lui-même l’expression active, consciente et officielle, la raison de ses maux sociaux... »
Ou enfin après la Commune :
« La Commune ne fut pas une révolution contre une forme quelconque de pouvoir d’Etat, légitime, constitutionnelle, républicaine ou impériale.
LA COMMUNE, REVOLUTION CONTRE L’ETAT
« Elle fut une révolution contre l’Etat comme tel, contre cet avorton monstrueux de la société ;elle fut la résurrection d l’authentique vie sociale du peuple, réalisée par le peuple. »
Et de préciser dans « L’Idéologie allemande » :
« Les prolétaires se trouvent donc en opposition directe à la forme dans laquelle les individus de la société ont pu jusqu’ici se donner une expression d’ensemble, à savoir l’Etat : ils doivent renverser l’Etat pour réaliser leur personnalité.
Cependant, les prolétaires doivent également se débarrasser de l’esclavage économique, le travail salarié.
Dans le Capital, Marx réaffirme que « pour transformer la propriété privée et morcelée, objet du travail individuel, en propriété capitaliste, il aura naturellement fallu plus de temps, d’efforts et de peines que n’en exigera la métamorphose en propriété sociale de la propriété capitaliste, qui de fait repose déjà sur un mode de production collectif.
LA PROPRIETE SOCIALE
« Là il s’agissait de l’expropriation de la masse pour quelques usurpateurs ; ici, il s’agit de l’expropriation que de quelques usurpateurs par la masse. » Ce stade franchi, Rubel cite Marx dans l’Anti-Proudhon , 1847 : « Est-ce à dire qu’après la chute de l’ancienne société il y aura une nouvelle domination de classe se résumant dans un nouveau pouvoir politique ?
« Non !...
« Dans le cours de son développement, la classe laborieuse substituera à l’ancienne société civile une association qui exclura les classes et leur antagonisme, et il n’y aura plus de pouvoir politique proprement dit, puisque le pouvoir politique est précisément le résumé officiel de l’antagonisme dans la société civile. »
ALORS MARX ANARCHISTE ?

C’est en tout cas la conviction profonde de Maximilien Rubel qui considère que Marx s’est formellement proclamé « anarchiste » lorsqu’il écrivait :
« Tous les socialistes entendent par anarchie ceci : le but du mouvement prolétaire, l’abolition des classes, une fois atteint, le pouvoir d’Etat disparaît et les fonctions gouvernementales se transforment en de simples fonctions administratives. »
Michel Peyret
http://rougemidi.fr/
[1] Maximilien Rubel,(1905 - 1996) autrichien naturalisé français, fut un spécialiste internationalement reconnu de Karl Marx.
[2] Disciple, avec souvent la connotation péjorative de : sans originalité qui ne fait qu’imiter.

Nota Dan Culcer:
Trăsăturile programului anarhist sunt completate cu acțiunea politică organizată, ceea ce contrazice spontaneismul anarhist. Se explică poate astfel criticile aduse de Kropotkine acțiunii marxiene. Se explică poate astfel ruptura dintre programul lui Marx și programul comunismului real etatist sovietic, imperial, leninist, troțkist și stalinist. Se explică poate rolul jucat de Marx și de Internaționala fondată de el și ciracii lui, în scopul destabilizării Europei occidentale. Două întrebări : cine finanța acțiunea lui Marx și cine putea fi beneficiarul real al anarhiei și destabilizării, proletariatul sau finanțatorii?
Dan Culcer

Julian Assange : "Obama est un cyberterroriste"

Julian Assange : "Obama est un cyberterroriste"

Dans un livre événement*, le fondateur et porte-parole de WikiLeaks invite les citoyens à lutter contre l’intrusion des Etats et des grandes entreprises. L’homme de tous les scandales reçoit L’Express à Londres, dans l’ambassade d’Equateur, où il est réfugié depuis neuf mois.
A 41 ans, cet Australien est passé en quelques mois du statut de simple programmeur informatique surdoué à celui d’ennemi des Etats-Unis : depuis juillet 2010, WikiLeaks, le site Internet qu’il a fondé, a dévoilé des centaines de milliers de télégrammes diplomatiques américains et de documents confidentiels en tout genre. Voilà neuf mois que Julian Assange vit reclus dans l’ambassade d’Equateur à Londres, afin de ne pas être extradé par les autorités britanniques vers la Suède, où il est accusé de viol. Dans son ouvrage, il appelle les citoyens à se défendre contre la disparition progressive de leur intimité, que les réseaux sociaux et Internet auraient rendue accessible aux grandes entreprises et aux Etats. Coécrit avec l’Américain Jacob Appelbaum, figure du logiciel libre, l’Allemand Andy Muller-Maguhn, porte-parole du Chaos Computer Club, le plus grand regroupement de hackers européens, et le Français Jérémie Zimmermann, de la Quadrature du Net, une association libertaire, s’agit-il d’un cri d’alarme salutaire... ou d’un délire paranoïaque ?
Pour avoir fourni des documents militaires à WikiLeaks, le soldat Bradley Manning est inculpé. Vous-même êtes cloîtré dans une ambassade. Avez-vous perdu votre guerre ?
Non, nous l’avons gagnée. Rappelez-vous, les Etats-Unis ont fait une déclaration publique très précise à notre sujet. Le procureur des armées, Joe Morrow, a expliqué en 2010 que leur objectif était de détruire toutes les publications passées concernant des informations militaires diffusées par WikiLeaks et d’empêcher la parution de nouvelles. Trois ans plus tard, non seulement, rien n’a disparu, mais nous avons poursuivi nos opérations. Le monde entier nous le demandait et nous avons répondu présent. Les Etats-Unis ont échoué sur toute la ligne. Quant à Bradley Manning, dans toute l’histoire américaine, jamais un soldat n’avait été placé en détention si longtemps sans être jugé. Je pense qu’il s’en sortira.
Comment faites-vous pour vivre ainsi reclus, tout en continuant vos activités ?
Cela pose quelques problèmes, mais cette situation est le fruit d’un choix stratégique. Elle me laisse une grande liberté pour m’organiser et mener notre combat contre le département de la Défense américain. Mes journées, comme cela a toujours été le cas, se partagent entre mon travail, la liberté que je dois défendre, mes équipes, mon organisation et la recherche de ressources. Je veille à ce que notre contribution à l’Histoire ne s’arrête pas là .
Les Etats-Unis ne veulent pas non plus relâcher la pression. Le vice-président Joe Biden vous a comparé à un cyberterroriste...
Joe Biden et Barack Obama sont des cyberterroristes. Pas moi. Ce sont bien eux qui ont ordonné des attaques informatiques contre les installations nucléaires iraniennes grâce au virus Stuxnet, qu’ils ont financé et développé. De par sa puissance financière et technologique, la National Security Agency est la plus grande et la plus sophistiquée des institutions jamais créées à ce jour, dans le seul but de mettre sur pied des actions de ce genre.
Vous arrive-t-il de regretter votre action ?
Jamais.
Dans votre livre, vous estimez que les frontières entre les gouvernements et les grandes entreprises s’estompent. Vivons-nous dans une ploutocratie ?
Oui. Dans les pays occidentaux, des relations se sont nouées entre les institutions, les gens qui y travaillent et les firmes. Ces liens peuvent prendre la forme de relations contractuelles et financières. Il peut s’agir ainsi de liens entre les gouvernements, ou entre les Etats et des sociétés privées, que ce soit au travers de participations au capital, de distribution de stock-options à des responsables politiques ou du partage de commissions sur des contrats publics.
Les systèmes démocratiques ont-ils cessé de fonctionner ?
La vraie question est de savoir s’il y a jamais eu de véritables démocraties ! Un phénomène très important est apparu il y a dix ans. Avec l’émergence d’Internet, de nombreux articles concernant les comportements des institutions démocratiques et des personnes qui y travaillent ont été publiés puis supprimés du réseau. Notre perception du système politique a peut-être changé à ce moment-là , lorsque les gens ont appris que les lois pouvaient être mal appliquées, les règles perverties.
Les régimes libyen ou syrien ont eu recours à des technologies pour contrôler Internet et espionner les dissidents. Pas les démocraties occidentales...
Bien sûr que si ! Elles les utilisent, mais les citoyens ne le savent pas. Les politiciens emploient un tour de passe-passe. Il s’agit d’accoler un concept complexe - comme la surveillance des communications électroniques qui transitent par les fournisseurs d’accès à Internet - aux peurs les plus primaires, faciles à comprendre pour le quidam. Sous prétexte de lutter contre le trafic de drogue, la pédopornographie ou la violation des droits d’auteur, les politiciens mettent en place un arsenal législatif qui permet la surveillance de masse sur la Toile. En réalité, il s’agit pour eux de maintenir leur contrôle et de faire reculer la liberté. Sous prétexte qu’ils ont été élus, ils estiment que tout ce qu’ils décident se fait avec le consentement du peuple. C’est absurde ! L’approbation du peuple n’existe pas quand il en va des agissements des services secrets ou de certaines entreprises qui espionnent la population.
Pourquoi n’avoir pas diffusé d’éléments gênants sur des pays comme la Russie ou la Chine ?
Nous avons déjà publié beaucoup de documents concernant la Chine. Plus de 100 pays du monde entier sont concernés par les documents de WikiLeaks et nous continuerons à en diffuser dès que nous disposerons d’informations supplémentaires. Cela dit, il est vrai que nous avons moins de documents sur la Russie. Mais c’est aussi parce que, là -bas, beaucoup d’organisations l’ont déjà fait. Il faut ajouter que les médias occidentaux ne sont pas intéressés par les documents que nous leur offrons, y compris sur le pouvoir politique en Syrie. Les Occidentaux ne parlent et ne s’intéressent qu’aux Occidentaux.
Vous représentez le mouvement Cypherpunk, qui réclame un chiffrement généralisé des communications entre particuliers afin de protéger leur confidentialité. Est-ce un contre-pouvoir ?
Ce mouvement couvre de nombreux domaines, de la réforme du droit d’auteur au partage de l’information. Les cypherpunks ont pensé la plupart de ces problèmes dans les années 1990 en se fixant très tôt comme objectif d’empêcher les Etats de contrôler les communications entre particuliers. A cette époque, ce mouvement n’en était encore qu’à ses balbutiements et n’apparaissait guère important. Maintenant qu’Internet a fusionné avec la société, au point d’en devenir le système nerveux, en quelque sorte, cette mouvance est prise très au sérieux.
A vous écouter, les nouvelles technologies seraient un frein à nos libertés publiques...
Les sociétés spécialisées dans l’espionnage et la surveillance de masse ont accru leur pouvoir et ont réussi à asseoir leur contrôle sur les citoyens via les nouveaux outils de communication électroniques transnationaux et la téléphonie mobile. Pourtant, dans le même temps, le partage des connaissances, grâce à Internet, a amélioré l’éducation politique de chacun. Un jeune homme d’une vingtaine d’années aujourd’hui possède un niveau de connaissance bien supérieur à son homologue du même âge il y a quinze ans. D’un côté, nous avons de grandes puissances qui exploitent les données sur des individus bien moins puissants qu’eux et, de l’autre, ces mêmes individus parviennent à soustraire des informations à ces grosses organisations, afin de les diffuser ensuite sur WikiLeaks. Ainsi, nous arriverons à rétablir un équilibre, à atteindre un jeu à somme nulle. Finalement, un monde mieux instruit pourra prendre des décisions de façon plus intelligente.
La transparence à tout prix n’a-t-elle pas aussi des répercussions négatives pour les Etats, lors de négociations secrètes, par exemple ?
Vous avez raison, il y a beaucoup trop de transparence... Mais pas là où vous pensez. Car elle se fait au détriment des citoyens, pas des Etats ! Les courriels, les chats, les appels téléphoniques, etc. Toutes ces informations privées sont collectées par des entreprises déjà extrêmement puissantes. Donc, oui, il y a trop de transparence. Mais elle bénéfice à ces multinationales et pas assez au peuple. L’Etat a une seule obligation, celle d’être transparent. Il n’a aucun droit, ce sont les citoyens qui ont des droits.
Vous êtes candidat au Sénat australien en septembre. Est-ce une autre façon de lutter ? Pourrait-il y avoir un parti WikiLeaks en France ?
Aujourd’hui, les gouvernants perçoivent le monde à travers le prisme médiatique. Lors d’une campagne électorale, les candidats mettent sur le devant de la scène certains problèmes et jaugent la réaction populaire. Comme sénateur, je suis certain que je ferai du bon travail et que je pourrai influencer le débat. Je sens un énorme désir de voir un parti WikiLeaks émerger pour porter les valeurs politiques et culturelles nées sur Internet. En France, aussi, cette demande existe. Alors, pourquoi pas ? Regardez ce qu’a réussi le Parti pirate en Allemagne. C’est d’autant plus extraordinaire qu’il prend de l’ampleur, malgré une dénomination ridicule.
A défaut d’être élu, vous êtes déjà au centre de deux films au cinéma...
L’un d’eux est sorti en Australie. Il y a aussi trois téléfilms en préparation, mais nous n’avons jamais été associés à ces productions.
Vous vouliez l’être ?
[Long silence.] Non. Nous avons essayé d’influencer certains scénarios. Nous avons eu entre les mains différentes versions du script du film que préparent les studios DreamWorks. Après tout, nous sommes WikiLeaks... Ce film s’ouvre sur une scène dans un complexe nucléaire iranien entouré de missiles Shahab et dans lequel les Etats-Unis ont une taupe dont le nom est dévoilé par WikiLeaks. A la fin, la source est obligée de quitter le pays et rejoint les insurgés irakiens. Ces deux histoires sont complètement fausses. A cet égard, il est fort intéressant de noter que DreamWorks appartient à Steven Spielberg, un membre de l’establishment américain dont la mission est de s’attaquer aux ennemis des Etats-Unis, quels qu’ils soient.
Une ancienne de WikiLeaks vous a comparé au fondateur de la Scientologie, Ron Hubbard...
Elle a décidé de se venger après que nous avons critiqué le titre de l’un de ses documentaires. Tout cela est un peu fou.


Source : http://www.lexpress.fr/actualite/monde/amerique/julian-assange-obama-est-un-cyberterroriste_1233001.html
*Menace sur nos libertés. Comment Internet nous espionne, comment résister, par Julian Assange, avec Jacob Appelbaum, Andy Muller-Maguhn et Jérémie Zimmermann. Robert Laffont, 252 pages, 19 euros
http://www.lalibrairie.com/les-nouveautes/sciences-humaines-...
URL de cet article 19895

Ţiganii vor să nu mai meargă la serviciu de 8 aprilie


Tot ieri, Partida Romilor Cluj a cerut Guvernului modificarea unei legi din 2006 astfel încât 8 aprilie, Ziua Internaţională a Romilor, să fie declarată zi liberă pentru membrii etniei. "Cerem Guvernului să modifice Legea nr. 66/ 22 martie 2006, prin care se consacră această zi ca sărbătoare a etniei romilor din România, astfel încât să fie trecută în calendar ca zi de sărbătoare naţională a statului român, iar etnicii romi să beneficieze de o zi liberă, pentru a putea sărbători 8 aprilie, aşa cum românii sărbătoresc 1 Decembrie. Sunt mulţi romi care lucrează şi care ar putea beneficia de zi liberă de 8 aprilie. O astfel de decizie ar fi bună pentru romi şi o recunoaştere a faptului că sunt cea mai mare minoritate din România", a spus Pascu.
Data de 8 aprilie a fost declarată Zi Internaţională a Romilor în anul 1971, cu ocazia primului Congres Internaţional al Romilor, desfăşurat la Londra.
Cuvinte cheie: + tigani, munca, lege
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/tiganii-vor-sa-nu-mai-mearga-la-serviciu-de-8-aprilie--5012.html

vineri, 26 aprilie 2013

REGIMUL DE LA BUCUREȘTI NU L-A VRUT! Paul Goma s-ar putea întoarce acasă: ÎN BASARABIA!

REGIMUL DE LA BUCUREȘTI NU L-A VRUT! Paul Goma s-ar putea întoarce acasă: ÎN BASARABIA!


Scriitorul Paul Goma a primit cetățenia țării sale natale, Republica Moldova, și se pare că la vară se va întoarce acasă, în Basarabia.

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, care l-a propus de curând pe Paul Goma la Premiul Nobel pentru literatură, anunță că disidentul cunoscut în toată lumea a primit cetățenia Republicii Moldova.
Se pare că Paul Goma are și cetățenia română, așa cum a aflat Varujan Vosganian de la Ministerul de Interne în 2011. Însă, nici Goma, nici familia sa nu au fost contactați, la domiciliul lor din Paris, de autoritățile române pentru a li se înmâna pașapoartele românești. Om dintr-o bucată, Goma nu a acceptat umilința de a face el cerere către autoritățile de la București.
Și Uniunea Scriitorilor din România i-a recunoscut abia în 2011, calitatea de membru pe care i-o ridicase în 1977. Dar președintele Uniunii, Nicolae Manolescu, care acum locuiește și el la Paris, nu îl iubește prea mult pe Goma. În 2005, Manolescu l-a destituit pe Liviu Ioan Stoiciu de la conducerea revistei „Viața Românească”, pentru că a publicat un text, pretins antisemit, al lui Paul Goma.
Scriitorul basarabean Andrei Ţurcanu a declarat că Paul Goma se întoarce la Chişinău pentru a prelua conducerea Centrului de studiu al comunismului din Basarabia şi Bucovina, înfiinţat în această iarnă de Uniunea Scriitorilor din Moldova. Pentru început, instituţia urmează să stocheze arhiva pe care o deţine Paul Goma, iar ulterior să adune şi alte materiale scrise, audio şi video cu privire la comunismul din cele două provincii româneşti.
Scriitorii din Moldova au deschis două conturi bancare, în lei moldoveneşti şi în valută, în care se așteaptă donații, pentru a se rezolva problema sediului pentru Centrul de studiu al comunismului și a locuinței pentru cunoscutul disident. Paul Goma s-a născut pe 2 octombrie 1935 în satul Mana, judeţul Orhei, Basarabia, iar în prezent este stabilit la Paris.

Sursa: www.evz.ro – 26.04.2013

Nota Dan Culcer. Situația este mai complicată. În realitate, datorită unei întâmplări, funcționarul de la Consulatul României din Paris, a ajuns cu întârziere la domiciliul lui Paul Goma, unde era așteptat. Paul Goma își dăduse acordul pentru acest demers și acceptase să i se aducă formularele de cerere spre semnare. O aglomerație specific pariziană , care a încetinit sau blocat circulația, fusese cauza întîrzierii. După ce a așteptat vreo 30 de minute la poarta imobilului, Goma locuind la etaj, pentru a o deschide fiindcă altfel nu se poate, Paul Goma, bolnav și mișcându-se greu, a renunțaț să mai aștepte iar cînd funcționarul a sunat la poartă în fine, a refuzat să-l primească și nu i-a acceptat explicațiile. Paul Goma nu are un portabil sau acesta nu e cunoscut de Consulat. Deci nu a putut fi anunțat de întârziere. 

După știința mea, nici una din părți nu a reluat contactul . Un contact pe care eu îl aranjasem, explicând telefonic Ambasadorului situația, pe care acesta a declarat că nu o cunoștea, sperând să deblochez astfel o blocaj comunciațional, administrativ absurd. Finalmente dialogul nu a izbutit. 
Pe de altă parte, dacă Moldova, adică Basarabia, este un stat independent, de ce nu ar avea dreptul să recruteze scriitori moldoveni, adică basarabeni, prin simpla inițiativă politică, față de inerția sau rea-voința instanțelor scriitoricești și administrative ale României . Poziția moldovenilor care au dus la capăt acest demers este demnă de toată admirația. Au un scriitor mare, îl propun pentru premiul Nobel. 
Eu îl prefer pentru acest premiu (mereu politizat) pe Paul Goma, față de candidatul estetizanților postmoderni (Cărtărescu) sau față de candidatul holocaustologilor, Norman Manea.

miercuri, 24 aprilie 2013

Relații americano-române în domeniul apărării. Documente americane

Sursa oficială; http://search.defense.gov/search?affiliate=DEFENSE_gov&query=Romania&xu=0&y=0

Defense.gov News Article: Dempsey Arrives in Romania for NATO Talks

Dempsey Arrives in Romania for NATO Talks. By Jim Garamone American Forces Press Service. SIBIU, Romania, Sept. 14, 2012 – Army Gen. Martin E. Dempsey arrived here ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=117857...

[PDF] Missile Defense Agency ($ in thousands) New/

Romania Deckhouse Aegis Radar Deckhouse RDT&E FY13/14/15 34,900 TOTAL 34,900 RDT&E TOTAL 393,500. Title: Microsoft Word - MDA Submit-ft Author: tavernif Created ...

comptroller.defense.gov/.../11-Missile_Defense_Agency.pdf

Deputy Secretary Wolfowitz Interview with Dan Preda, Radio Romania

Q: Mr. Secretary, your visit to Romania comes shortly after the United States ratified the enlargement NATO protocols for Romania and another six candidate states ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=2655...

Defense.gov News Article: Rumsfeld Honors Macedonian Troops ...

Rumsfeld Honors Macedonian Troops, Visits Romanian Airbase. By Gerry J. Gilmore American Forces Press Service. BUCHAREST, Romania, Oct. 11, 2004 – Defense Secretary ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=25087...

Defense.gov News Article: Romanian Forces End Mission in Iraq

Since August 2003, Romania has deployed more than 5,200 troops to Iraq in support of Operation Iraqi Freedom. Assigned to two different multinational divisions, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=54700...

Defense.gov News Transcript: DOD News Briefing on Missile Defense ...

... States is making in phases one through three of the European Phased Adaptive Approach, including sites in Poland and Romania, ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=5205...

[PDF] Department of Defense

Romania Missile Defense Agency Deveselu Aegis Ashore Missile Defense System Complex 157,900 157,900 N 120 . FY 2013 Military Construction, Defense-Wide

comptroller.defense.gov/.../Military_Construction_Defense-Wide.pdf

Defense.gov News Article: Thunderbirds to Tour Europe in 1996

June 17 Timisoara, Romania June 19 Plovdiv, Bulgaria June 22 Chievres Air Base, Belgium June 23 Chievres Air Base, Belgium June 29 Cierklje, Slovenia June ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=42313...

Defense.gov News Article: NATO Military Chiefs Discuss Afghanistan ...

NATO Military Chiefs Discuss Afghanistan, Transformation. By Jim Garamone American Forces Press Service. SIBIU, Romania, Sept. 15, 2012 – NATO chiefs of defense are ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=117871...

U.S. Department of Defense - Clearance Procedures for Making ...

Updated: June 16, 1998: The direction in the memorandum (Clearance Procedures for Making Electronic Information Available to the Public - 17 February 1995) has been ...

www.defense.gov/webmasters/.../memo.html

Defense.gov Photos : News Photo - United States Department of ...

Partner nations include Albania, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazakstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Moldova, Poland, Romania, Ukraine, and Uzbekistan.

www.defense.gov/.../newsphoto.aspx?newsphotoid=1385...

Defense.gov News Release: Rumsfeld to Host Southeastern Europe ...

... Italy, Former Yugoslav Republic of Macedonia, Romania, Slovenia, Turkey, Ukraine and the United States. Three other nations will be invited: ...

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=9119...

Defense.gov News Release: DOD Announces U.S. Force Posture ...

... land-based missile defense systems in Poland and Romania as part of the European Phased Adaptive Approach, forward-stationing of special operations aircraft, ...

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=14397...

Defense.gov News Article: Marine Rotational Force Promotes ...

Deployed to a base in Constanta, Romania, this special-purpose Marine air-ground task force fans out across the region as it works with 19 nations’ militaries.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=116274...

Defense.gov News Article: Progress Continues Toward NATO Missile ...

Montgomery also reported progress toward developing an AEGIS Ashore land-based interceptor system in Deveselu, Romania, to be completed by 2015.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=116339...

Defense.gov Speech:

... in Poland to more closely train with our allies’ Air Forces, we will place land-based missile defense systems in Romania in 2015 and in Poland in 2018, ...

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=1765...

Defense.gov Photos : News Photo - United States Department of ...

... Kazakstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Moldova, Poland, Romania, Ukraine, and Uzbekistan. Participating NATO nations include Canada, The Netherlands, ...

www.defense.gov/.../newsphoto.aspx?newsphotoid=1394...

Defense.gov: Contracts for Thursday, April 01, 2010

Lockheed Martin Corporation of Sunnyvale, Calif. is being awarded a sole-source indefinite delivery/indefinite quantity contract (#HQ0147-10-D-0001) with a ceiling ...

www.defense.gov/.../contract.aspx?contractid=4250...

Missile Defense Announcement

about 1 month ago

Poland and Romania, will still be able to provide coverage of all European NATO territory as planned by 2018. The collective result of these four decisions will be to further improve our ability to counter future missile threats from Iran and North ...

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=1759...

Defense.gov News Release: DOD SENDS SOLDIERS TO UKRAINE FOR PEACE ...

... Norway, Poland, Turkey and the United Kingdom. Partner nations include Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Latvia, Moldova, Romania, and Ukraine.

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=2157...

Defense.gov News Release: DOD SENDS SOLDIERS TO UKRAINE FOR PEACE ...

... Norway, Poland, Turkey and the United Kingdom. Partner nations include Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Latvia, Moldova, Romania, and Ukraine.

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=2157...

Defense.gov News Article: Hagel: U.S. Bolstering Missile Defense

... including sites in Poland and Romania, will still be able to provide coverage of all European NATO territory as planned by 2018,” he said. ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=119543...

Defense.gov News Article: New Task Force Supports ...

... Bulgaria, Georgia, Greece, Malta, Romania, Ukraine and the United States focused on strengthening maritime relationships among Eurasian nations to counter ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=116245...

Defense.gov News Transcript: Remarks by Secretary Panetta at ...

Romania and Bulgaria deployed ships as part of the arms embargo. Canada, as always, contributed its fair share - and that was substantial.

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=4895...

Defense.gov Photos: Home Page Photos SITE SURVEY

U.S. Soldiers from Bravo Company, 1st Battalion, 4th Infantry Regiment, and members of Romania's 21st Mountain Division assess an area of land for the site survey for ...

www.defense.gov/.../LeadPhotoImage.aspx?id=13720...

Defense.gov News Article: Spain Will Port U.S. Ships to Support ...

... Romania, Poland, Turkey and now Spain have agreed to participate by hosting land-based radars or missile sites or porting Aegis ballistic-missile-defense ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=65568...

Defense.gov: Contracts for Thursday, March 21, 2013

The work will be performed in Moorestown, N.J., Kauai, Hawaii, and Deveselu, Romania. The performance period is from the date of award through July 31, 2015.

www.defense.gov/.../contract.aspx?contractid=5002...

Col. Michael Stout: Heroes in the War on Terror

... led by New Zealand, and the Kunduz PRT is led by Germany, with support from Belgium, France, Hungary, the Netherlands, Romania, and Switzerland.

ourmilitaryheroes.defense.gov/.../stoutM.html

Defense.gov News Article: Panetta Calls for Europe, NATO Defense ...

As part of the phased approach to European missile defense, he said, the U.S. will station missiles in Romania and Poland; deploy four cruisers to Rota, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=67062...

Defense.gov News Transcript: Southeast European Defense ...

In particular, it assisted in airlift of forces from Romania into Afghanistan and in the return direction. ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=4069...

Defense.gov News Article: U.S. Silver Star Recipient Honored at ...

U.S. Silver Star Recipient Honored at NATO Summit. By Fred W. Baker III American Forces Press Service. BUCHAREST, Romania, April 3, 2008 – Deep within the cavernous ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=49459...

Travels with the Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Romania. Middle East Trip. August 2012. Afghanistan, Iraq. Shangri-La Dialogue. May-June 2012. Hawaii, Guam, Singapore, Philippines, Thailand. Reaffirming ...

www.defense.gov/home/.../chairman.aspx

Defense.gov News Transcript: DOD News Briefing with Gen. Conway ...

Romania is a good partner, an ally. We attended a Navy Day there at the port city of Constanta, and were reminded many times that ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=4676...

Defense Secretary Panetta: Message - United States Department of ...

... establishing land-based SM-3 missile sites in Romania and Poland, deploying Aegis Ballistic Missile Defense ships to Spain, and a radar in Turkey. ...

www.defense.gov/home/.../0711_message1

[PDF] DEFENSE SECURITY COOPERATION AGENCY (DSCA) Operation and ...

Without support in Afghanistan, countries like Poland and Romania, NATO members with limited economies, may not be able to participate, ...

comptroller.defense.gov/.../DSCA_OCO_OP-5_FY_2012.pdf

Defense.gov News Article: Eucom Humanitarian Assistance Enhances ...

... in Romania, Bulgaria and Lithuania. Stormer emphasized that these types of projects involving uniformed U.S. troops must be directly linked to their training. ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=116371...

Defense.gov News Article: Eucom’s State Partnership Program ...

Alabama Guardsmen with special operations and infantry specialties traveled to Romania to help their partners get ready to go to war and to validate their training.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=116355...

[PDF] Defense Security Cooperation Agency Operation Enduring Freedom ...

minimize participation of foreign partners like Poland, Hungary, Romania, and Georgia, which have contributed thousands of troops in support of U.S. military

comptroller.defense.gov/.../DSCA_OCO_OP-5.pdf

Defense.gov Biography: David S. Sedney - United States Department ...

... Romania (1985-1987). He was a Watch Officer at the State Department’s Operations Center (1987-1988) and Duty Officer and Senior Duty Officer at the White ...

www.defense.gov/.../biographydetail.aspx?biographyid=195...

U.S. Department of Defense: Photo Essays Archive

Rumsfeld Visits Romania: Rumsfeld Visits Macedonia, Romania: Rumsfeld Visits Iraq: Rumsfeld Visits Persian Gulf: Weapons Showcase. Veterinary Assistance: Bearing Duel ...

www.defense.gov/home/.../index_a2.html

Defense.gov News Article: Exercise Cooperative Nugget '97 Scheduled

... Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Moldova, Poland, Romania, the Slovak Republic, Slovenia, Ukraine and Uzbekistan. The platoons will retain their national integrity.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=41045...

Defense.gov News Article: Bush Welcomes Seven New NATO Members

Romania Slovakia Slovenia. State Department Background Notes on NATO Aspirants: Albania Croatia Macedonia. Biographies: NATO Secretary-General Jaap de Hoop Scheffer.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=26984...

Defense.gov Press Articles - United States Department of Defense ...

COPENHAGEN, Denmark - On his second stopover en route to the NATO summit conference in Bucharest, Romania, Defense Secretary Robert M. Gates visited Copenhagen, ...

www.defense.gov/.../articles.aspx?y=2008...

Defense.gov News Article: Summit Charts NATO Course in Afghanistan ...

... Romania and Poland have agreed to host key U.S. assets, the Netherlands will be upgrading radars, and we look forward to contributions from other allies ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=116435...

[PDF] FY 2013 Military Construction, Defense-Wide ($ in Thousands)

Romania Missile Defense Agency Deveselu Aegis Ashore Missile Defense System Complex 157,900 157,900 N 120 . FY 2013 Military Construction, Defense-Wide

comptroller.defense.gov/.../3-Total_State_Listing.pdf

[PDF] DEFENSE SECURITY COOPERATION AGENCY (DSCA) Operation and ...

Without support in Afghanistan, countries like Poland and Romania, NATO members with limited economies, may not be able to participate, ...

comptroller.defense.gov/.../DSCA_OCO_FY11.pdf

Data Domain List

... (Romania) RP (Philippines) RQ (Puerto Rico) RS (Russia) RW (Rwanda) SA (Saudi Arabia) SB (St. Pierre And Miquelon) SC (St. Kitts And Nevis) SE (Seychelles)

dcmo.defense.gov/.../bealist_datadomaindefinitions_na.htm

[PDF] GLOBAL WAR ON TERRORISM EXPEDITIONARY (GWOT-E) MEDAL – APPROVED ...

Romania (Constanta) OEF/OIF/OND . PDUSD(P&R) Memo, Feb 13, 2004 Saudi Arabia . OEF/OIF/OND PDUSD(P&R) Memo, Feb 13, 2004 Senegal . OEF/OIF/OND PDUSD(P&R) Memo, Dec 1 ...

prhome.defense.gov/.../GWOT-E%20Medal%20-%20Approved%20AOEs%20for...

Defense.gov: Contracts for Friday, December 21, 2012

... Romania. Work will be performed in Moorestown, N.J. (85 percent), Clearwater, Fla. (14 percent), and Akron, Ohio (1 percent), and is expected to be completed ...

www.defense.gov/.../contract.aspx?contractid=4943...

Defense.gov News Release: KOSOVO CAMPAIGN MEDAL APPROVED

... total land area and air space of Serbia (including Kosovo), Montenegro, Albania, Macedonia, Bosnia, Croatia, Hungary, Romania, Greece, Bulgaria, ...

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=2449...

Defense.gov News Release: KOSOVO CAMPAIGN MEDAL APPROVED

... total land area and air space of Serbia (including Kosovo), Montenegro, Albania, Macedonia, Bosnia, Croatia, Hungary, Romania, Greece, Bulgaria, ...

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=2449...

Defense.gov News Article: NATO Declares Missile Defense System ...

... Czech Republic, Denmark, Estonia, Germany, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Norway, Romania, Slovakia, Slovenia and the United States. ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=116417...

Defense.gov News Article: Growing Missile Threat Needs Robust ...

In Phase 2, a land-based SM-3 site will be developed in Romania, with Block II interceptors deployed on land and sea, and is expected to be operational in 2015, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=67701...

[PDF] Budget Justification for FY 2008 President’s Budget

... Romania, Slovakia, and Slovenia became members of the Alliance). The NATO Security Investment Program and budget decisions are based on ...

comptroller.defense.gov/.../02_NSIP_FY%202008.pdf

Defense.gov News Transcript: Defense Department Briefing Via ...

We have 13 of them. They come from many different countries -- Romania, South Korea, Uganda, Kenya, Yemen, Djibouti, France and Great Britain.

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=2466...

Defense.gov News Transcript: DoD News Briefing - Rear Admiral ...

... Romania. He met there with Romanian President Emil Constantinescu, Minister of Defense Victor Babiuc, and Prime Minister Radu Vasile. Subsequently, ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=324...

[PDF] DEPARTMENT OF DEFENSE BLOGGERS ROUNDTABLE VIA TELECONFERENCE WITH ...

GARRETT: -- Bulgaria and Romania. So a big exercise there. Q Okay. The Georgians got a reputation, well-deserved, for being pretty tough fighters. Are they ...

www.defense.gov/.../07290816173820080729_BrigGenGarrett_transc...

Defense.gov News Release: Department of Defense Announces Selected ...

... (+$217.8 million), increased construction estimates for Romania and Poland Aegis Ashore sites (+$213.0 million), and increases for Iron Dome in FY 2011 ...

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=15146...

[PDF] DEFENSE SECURITY COOPERATION AGENCY (DSCA) Global War on Terror ...

Without support in Afghanistan, countries like Poland and Romania, NATO members with limited economies, may not be able to participate, ...

comptroller.defense.gov/.../21_DSCA_Supp_OP-5.pdf

[PDF] DEFENSE PRISONER OF WAR/MISSING PERSONNEL OFFICE (DPMO)

... Czech Republic, Romania, and Tunisia, Belgium, Italy, and France. Continue to populate an existing WWII database with loss information and loss ...

comptroller.defense.gov/.../DPMO_OP-5.pdf

Defense.gov News Release: Statement by the Secretary of Defense ...

... critical efforts to build effective missile defense. Alongside important agreements that were recently concluded with Romania, Poland, and Turkey, ...

www.defense.gov/.../release.aspx?releaseid=14845...

Defense.gov Press Articles - United States Department of Defense ...

... Romania - Defense Secretary Donald H. Rumsfeld "feels very good about the results of today's meetings," according to U.S. Ambassador to NATO Nicholas Burns, ...

www.defense.gov/.../articles.aspx?y=2004...

Defense.gov News Article: Mullen Tells Senior Officers to Listen ...

The War College class has 43 international fellows including officers from Egypt, Romania, Afghanistan, India, Iraq, Lebanon, Mongolia, Colombia, Indonesia and Mexico.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=50136...

Defense.gov News Article: No Chinese Berets for Army, Fielding ...

In addition, three contracts have been canceled with U.S. companies that had beret factories in Romania, South Africa and India.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=45867...

Defense.gov News Article: Jackal Stone Promotes Special Operations ...

... and Romania prepare to assault a building during a demonstration of their tactical capabilities for Ivo Josipovic, the president of Croatia, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=117917...

Defense.gov News Article: U.S. Official Says NATO Benefits From ...

... agreement is the culmination of a NATO initiative approved by alliance leaders at the alliance’s summit in Bucharest, Romania, in April.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=50926...

Defense.gov News Article: Defense Secretary to Host NATO ...

... in Brussels, Belgium, these countries were joined by seven new invitees Latvia, Estonia, Lithuania, Bulgaria, Romania, Slovakia and Slovenia.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=28379...

Defense.gov News Transcript: DOD News Briefing with Secretary ...

... I met with my 27 fellow NATO chiefs of defense the week before last in Romania. General Allen's campaign update to that group was met with one thing: resolve.

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=5125...

Data Domain List - Office of the Deputy Chief Management Officer ...

... (Romania) RP (Philippines) RQ (Puerto Rico) RS (Russia) RW (Rwanda) SA (Saudi Arabia) SB (St. Pierre And Miquelon) SC (St. Kitts And Nevis) SE (Seychelles)

dcmo.defense.gov/.../bealist_datadomaindefinitions_na.htm

[PDF] DEFENSE SECURITY COOPERATION AGENCY (DSCA) Global War on Terror ...

Without support in Afghanistan, countries like Poland and Romania, NATO members with limited economies, may not be able to participate, ...

comptroller.defense.gov/.../12_%20DSCA_Supp_OP-5.pdf

Defense.gov: Photo Essay Image List - United States Department of ...

U.S. Marine Corps Cpl. Ruven Tapia provides cover fire next to Romanian marines during a beach assault on Capu Midia, Romania, Aug. 14, 2012.

www.defense.gov/.../photoessayimagelist.aspx?mo=8...

Defense.gov Press Articles - United States Department of Defense ...

... NATO’s secretary general at the White House, where the two met ahead of the upcoming NATO summit in Bucharest, Romania. 02/29/2008 ...

www.defense.gov/.../articles.aspx?y=2008...

Defense.gov News Article: Memo Seals Support for Center of ...

The center is an international forum hosted by Turkey, with participation by Bulgaria, Romania, the United Kingdom and the United States, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=17327...

[PDF] Office of Fact Sheet Public Affairs June 7, 2002

Romania has donated the following items in support of the Afghan National Army (ANA): 1,000 AK-47 assault rifles 300,000 rounds of ammunition Magazines and cleaning sets

www.defense.gov/.../d20020607contributions.pdf

Defense.gov News Article: Bush Praises Military’s Performance ...

Bush said he plans to attend next week’s annual NATO summit conference in Bucharest, Romania, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=49327...

Defense.gov News Article: Official Details Results of Missile Review

The United States has concluded agreements with Romania and Poland to host the two planned land-based sites for interceptors in 2015 and 2018, respectively.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=58832...

Defense.gov News Article: Cyber Warfare a Major Challenge, Deputy ...

... other NATO allies are expected to address the issue of cyber defense when the 20th NATO summit convenes in Bucharest, Romania, in early April. ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=49161...

Defense.gov News Article: Gates Praises Group’s Successes, Urges ...

The 11-member SEDM alliance includes Albania, Bulgaria, Croatia, Greece, Italy, Macedonia, Romania, Slovenia, Turkey, Ukraine and the United States.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=47871...

Defense.gov Speech:

Also present, interestingly, were seven former East Bloc nations: Lithuania, Latvia, Estonia, Bulgaria, Romania, Slovenia and Slovakia, ...

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=579...

Defense.gov News Article: Milestone Nears for European Missile ...

The second phase will begin in 2015, he said, with the deployment of a land-based interceptor site in Romania. The interceptor, the Standard Missile-3 IB, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=62997...

Defense.gov: Photo Essay Image List - United States Department of ...

... Romania, Sept. 16, 2011. The crew chief is assigned to Helicopter Sea Combat 28. Jackal Stone was created to enhance special operations forces capacity and ...

www.defense.gov/.../photoessayimagelist.aspx?mo=9...

Defense.gov Press Articles - United States Department of Defense ...

BUCHAREST, Romania - NATO formally offered membership to Albania and Croatia, two of the three Balkan nations President Bush had strongly advocated for acceptance.

www.defense.gov/.../articles.aspx?y=2008...

Defense.gov Speech:

And countries like Hungary and Romania, which have historic grievances with each other, are more focused on cooperation with NATO than acting on their differences.

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=952...

Defense.gov Press Articles - United States Department of Defense ...

SIBIU, Romania - Army Gen. Martin E. Dempsey, chairman of the Joint Chiefs of Staff, arrived in Sibiu, Romania, to participate in NATO Military Committee talks.

www.defense.gov/.../articles.aspx?m=9...

Allied Contributions to the Common Defense - 2003 - Chapter 2

At the November 2002 Prague Summit, NATO invited Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Slovakia and Slovenia to begin accession talks to join the Alliance.

www.defense.gov/.../Allied2003_Chap_2.html

Defense.gov News Article: Cooperative Osprey: Differences and ...

... were Albania, Austria, Bulgaria, Estonia, Georgia, Hungary, Kazakstan, Kyrgyzstan, Latvia, Lithuania, Moldova, Poland, Romania, Slovakia, Ukraine and ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=41649...

Defense.gov News Article: Nine Nations Support Afghan Training Effort

In addition to the United States and Great Britain, France, Germany, Turkey, Romania, Mongolia, Canada and Estonia have provided trainers and mentors.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=58069...

Defense.gov: Contracts for Thursday, July 07, 2011

... S.C., and France, Spain, Germany, Poland, United Kingdom, Romania, Italy, Canada. Using services are Army, Air Force, and Marine Corps.

www.defense.gov/.../contract.aspx?contractid=4572...

Defense.gov News Article: General Sees 'Significant ...

... of the task force's 21,000 personnel. Other task force members include 4,300 coalition troops from the Netherlands, Romania, Britain and Canada.

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=15144...

Defense.gov Press Articles - United States Department of Defense ...

... today by Secretary of State Condoleezza Rice that will allow U.S. troops to establish temporary bases for training in Romania. 12/06/2005 ...

www.defense.gov/.../articles.aspx?y=2005...

Defense.gov News Article: U.S. Commander Condemns Attacks on ...

... Poland, Turkey, Romania and the Ukraine. To prepare for the mission, the KFOR 15 troops trained in realistic scenarios at Camp Atterbury, Ind., ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=66279...

Defense.gov Speech:

... that once just looked at each other with great hostility are now meeting -- I just came yesterday from a meeting in Romania ...

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=562...

Defense.gov News Transcript: DOD News Briefing with Maj. Gen ...

... he commands a combined team from the U.S., U.K., Canada, France, Netherlands, Romania, Slovakia, Australia, New Zealand and Singapore. As you know, ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=4859...

Defense.gov News Transcript: DoD News Briefing with Gen. Ham from ...

It's a great place to train. There are some things that we can do in Romania and Bulgaria because of spectrum management, because of the size of the ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=4352...

Defense.gov News Transcript: Senior Defense Officials Interview ...

But I must say when the dictatorship fell in Romania back around 1990, that was the one I was most pessimistic about because it really was, ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=1999...

Defense.gov: Contracts for Thursday, October 02, 2008

... Army Europe’s support contract. The work will be performed through July 31, 2011, in Heidelberg, Germany; Kosovo; Romania; Bulgaria; and Houston.

www.defense.gov/.../contract.aspx?contractid=3875...

Defense.gov News Transcript: DoD News Briefing - Secretary ...

Think of Romania. Think of East Germany. Think of how surprising it was that, when you look externally, something looks firm and solid and real.

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=1349...

Defense.gov News Article: Afghan National Army Defeats Taliban in ...

Meanwhile, U.S. and Romania ground forces, Afghan National Police officers, coalition special operations teams, as well as provincial reconstruction, ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=48026...

Defense.gov: Contracts for Friday, May 23, 1997

This effort supports foreign military sales to Poland, Romania, and the Czech Republic. Electronic Systems Center, Hanscom AFB, Mass., ...

www.defense.gov/.../contract.aspx?contractid=1039...

Defense.gov News Article: Guard Chief Committed to State ...

... Lithuania with Pennsylvania, Romania with Alabama, Slovakia with Indiana, and Slovenia with Colorado. These countries are expected to join NATO next year. ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=28716...

Defense.gov News Article: Secretary General Sets Stage for NATO ...

Secretary General Sets Stage for NATO Defense Ministers Meeting. By John D. Banusiewicz American Forces Press Service. WASHINGTON, Oct. 3, 2011 – NATO defense ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=65520...

Defense.gov News Article: Official Briefs Congress on Missile ...

Official Briefs Congress on Missile Defense Progress. By Karen Parrish American Forces Press Service. WASHINGTON, Dec. 1, 2010 – A hallmark of the four-phase U.S ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=61914...

Defense.gov News Transcript: News Briefing with Col. Kevin Owens

(Note: The colonel appears via teleconference from Afghanistan.) BRYAN WHITMAN (deputy assistant secretary of Defense for Public Affairs ...

www.defense.gov/.../transcript.aspx?transcriptid=2580...

Defense.gov Speech:

I would like to thank Horst for inviting me to speak at this venerable forum to offer some thoughts on our transatlantic partnership. It’s gratifying to see so many ...

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=1123...

Defense.gov Speech:

Thank you President Brodhead for that very generous introduction and thank you for your warm welcome. It’s a relief to be back on a university campus and not have ...

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=1508...

Defense.gov: Photo Essay Image List - United States Department of ...

U.S. Army Spc. Alan Handy scans the horizon at the U.S.-Mexico border during Operation Jump Start in San Luis, Ariz., July 30, 2006.

www.defense.gov/.../photoessayimagelist.aspx?mo=7...

Defense.gov News Article: Afghanistan Progress Must Be Extended ...

Afghanistan Progress Must Be Extended, Petraeus Says. By Fred W. Baker III American Forces Press Service. WASHINGTON, Aug. 15, 2010 – Growing pockets of security ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=60443...

Defense.gov Speech:

Defense Issues: Volume 11, Number 84-- U.S. Perspective on Defense Industrial Base Trends Today's global economy allows everyone, including potential adversaries, to ...

www.defense.gov/.../speech.aspx?speechid=1012...

Defense.gov: Photo Essay Image List - United States Department of ...

"Those two sticks of gum changed my life," recalled Retired U.S. Air Force Lt. Col. Gail S. Halvorsen later in his life about the first gifts he gave to Berlin ...

www.defense.gov/.../photoessayimagelist.aspx?mo=4...

Defense.gov News Article: Panetta Cites Progress, Gaps in NATO Defense

Panetta Cites Progress, Gaps in NATO Defense. By Cheryl Pellerin American Forces Press Service. BRUSSELS, Oct. 6, 2011 – Countries of the NATO alliance must work ...

www.defense.gov/.../newsarticle.aspx?id=65577...

World Wide Troop Strength 30Sep95 - DEPARTMENT OF DEFENSE

department of defense active duty military personnel strengths by regional area and by country as of september 30, 1994. regional area/country total ...

www.defense.gov/.../f950207_0995_troop_strength.html